Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΗΝ (ΣΥΜ)ΜΑΖΕΨΕΙ



Το πιο φυσιολογικό είναι να μη σας λέει τίποτε το όνομα Έφη Σαλτάρη-Γεωργοπούλου. Ούτε και σε εμένα έλεγε, μέχρι να την «ανακαλύψω» τότε με τα γεγονότα της Μανωλάδας. Βουλευτής (ή βουλευτίνα;) του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ηλείας, κατάφερε να συνδέσει το όνομά της με την… «πολιτική κάλυψη» που έδωσε στους εμπόρους (ή δουλεμπόρους;) της φράουλας, «κλείνοντας τα μάτια» σε δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις (150 δικογραφίες «περιμένουν» στα συρτάρια του Δικαστηρίου) και «αθωώνοντας» από ραδιοφώνου τον μπράβο που είχε δέσει τον πακιστανό εργάτη από το αυτοκίνητό του και τον έσερνε αιμόφυρτο μέσα στο χωριό. Για για του λόγου του αληθές, ιδού και το απόσπασμα από τη συνέντευξή της στο Κόκκινο και τον δημοσιογράφο (και νυν βουλευτή) Γιώργο Τσέκερη:

Είναι μια ξεχωριστή περίπτωση για την οποία πρέπει και η δικαιοσύνη να επέμβει και το κράτος με τις υπηρεσίες του και να βρεθεί λύση. Δηλαδή εναντίον αυτού του ανθρώπου που έχει γίνει αυτό το περιστατικό το καλοκαίρι εντάξει, εκκρεμεί μία δίκη, η οποία δεν ξέρουμε πόσο χρόνο θα πάρει, μπορεί να κάνει και ενάμισι χρόνο, δεν έχει καταδικασθεί δηλαδή αυτός ο άνθρωπος και κυκλοφορεί ελεύθερος και προφανώς είναι τόσο ευέξαπτος που ότι γίνεται όταν πάνε να του ζητήσουνε χρήματα αντιδρά με αυτόν τον επικίνδυνο τρόπο…

Βαπτίζοντας τον τραμπούκο «ευέξαπτο» και τις δολοφονικές του διαθέσεις «επικίνδυνους τρόπους», η κυρία Σαλτάρη –να θυμίσω ότι εκείνο το χρονικό διάστημα βρισκόταν στα έδρανα της Αντιπολίτευσης– εμμέσως πλην σαφώς νομιμοποιούσε τις αυθαιρεσίες των εμπόρων της φράουλας (ανασφάλιστη εργασία, μεροκάματα τρόμου, μισθοί πείνας, εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα), «περιγράφοντας» κατ’ ουσίαν και την «πολιτική της ποιότητα» (για την ιδεολογική, ούτε λόγος).

Λίγα χρόνια μετά (και με τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση), η κυρία Σαλτάρη… ξαναχτυπά! Διαβάζω από ρεπορτάζ στο Hot Doc: Στον νομό Ηλείας, οκτώ Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης εμφανίζονταν να παίρνουν περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ. Στο «πανηγύρι της κατάρτισης» συμμετέχουν ιδιοκτήτες και συγγενείς τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, για τους οποίους υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες και εξώδικα, από τα οποία προκύπτει ότι ένας μεγάλος αριθμός «καταρτισμένων» δεν έχει πληρωθεί. Ήγουν, κάποιοι τσέπωσαν τα λεφτά για πάρτι τους…

Το Hot Doc αναφέρει με στοιχεία (που δε χωράνε την παραμικρή αμφισβήτηση), τα ονόματα των ΚΕΚ, τους ιδιοκτήτες τους και τα ποσά τα οποία πήραν από το δημόσιο. Αντιγράφω: Το ΚΕΚ KONSUL AE είχε λάβει ποσό 4.761.389 ευρώ και ιδιοκτήτης του ήταν ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Λεβέντης. Το συγκεκριμένο ΚΕΚ είχε την ίδια διεύθυνση με ένα άλλο, το HONESTY ΕΠΕ, το οποίο ανήκε στον εκδότη Λεωνίδα Βαρουξή που είχε λάβει 3.205.889 ευρώ. Το ΚΕΚ ΕΡΕΙΣΜΑ με νόμιμο εκπρόσωπο τον γιο του εκδότη Βαρουξή, Λευτέρη Βαρουξή, το οποίο είχε λάβει 1.423.829 ευρώ. Οι Λευτέρης Βαρουξής και ο Κωντσαντίνος Λεβέντης εμφανίζονται και στο Διαβαλκανικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης το οποίο έχει λάβει άλλα 2.391.545 ευρώ. Το ΚΕΚ ενός άλλου τοπικού εκδότη με το όνομα Ολυμπιακή Εκπαιδευτική έχει λάβει 3.482.630 ευρώ. Το ΚΕΚ ΣΕΛΕΚΤΙΚΑ έλαβε 1.844.372 ευρώ, το ΚΕΚ ΕΡΓΑΣΙΑ 2.235.077 ευρώ, το ΗΛΕΙΑΚΟ ΚΕΚ 1.539.280 ευρώ και το ΚΕΚ ΜΑΝΩΛΑ 2.983.639 ευρώ.

Μετά το δημοσίευμα, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ νομού Ηλείας θεώρησε (και σωστά) πως το θέμα είναι σοβαρό και πρέπει μέσω της Βουλής να ενημερωθεί η κοινή γνώμη. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από τους τρεις βουλευτές του νομού να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή για να αποκαλυφθεί αν πρόκειται για σκάνδαλο διαφθοράς. Στο αίτημα αυτό της Νομαρχιακής απάντησε η βουλευτής Έφη Σαλτάρη-Γεωργοπούλου, η οποία με επιστολή της ενημερώνει τα μέλη της πως:

Για το θέμα των ΚΕΚ που έλαβα ως προσχέδιο Ερώτησης, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι κατ’ αρχάς δεν μπορούμε να καταθέσουμε Ερώτηση επικαλούμενοι μόνο δημοσιεύματα. Απορρίπτεται από τη Γραμματεία πάραυτα. Ούτε μπορούμε να την καταθέσουμε ως ΑΚΕ (Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων). Εάν υπήρχε η καταγγελία των εργαζομένων ήταν διαφορετικά. Τα επισυναπτόμενα μόνο σε περίπτωση επίκαιρης μπορούν να κατατεθούν στο Προεδρείο για ενισχύσουν το θέμα. Εδώ όμως στην περίπτωσή μας δεν έχουμε καθόλου στοιχεία και στην ουσία θέμα. Μόνο ερωτήματα. Ποιά είναι αυτά τα 8 ΚΕΚ; Γενικώς και αορίστως. Δεν ξέρουμε τίποτα για ένα π.χ. πρόγραμμα, ονομασία, κωδικό, τι χρηματοδότηση πήραν οι απασχολούμενοι, οι καθηγητές, πώς γινόταν η επιλογή. Τόσα χρόνια στον Πύργο κανείς δεν έχει ακούσει τίποτα.
Βολικό το «σενάριο» για να την «κάνει» με ελαφρά πηδηματάκια από την υπόθεση, αλλά όχι απαραίτητα και αληθινό για να την δικαιώσει. Κι αυτό γιατί:

Πρώτον: το δημοσίευμα δε μοιάζει να είναι διόλου αόριστο. Τα δε στοιχεία που παραθέτει δεν έχουν αμφισβητηθεί από πουθενά. Δεύτερον: για τους κωδικούς και τα κριτήρια επιλογής (που δεν υπάρχουν στο ρεπορτάζ), δουλειά της είναι να ενημερωθεί επίσημα από τη Βουλή και το αρμόδιο υπουργείο. Τρίτον: ψεύδεται ασύστολα όταν ισχυρίζεται ότι οι βουλευτές δε ρωτάνε βάσει δημοσιευμάτων! Εκτός αν έπεσε με αλεξίπτωτο στα έδρανα. Τέταρτον: ψεύδεται δις όταν λέει ότι οι ερωτήσεις απορρίπτονται από το Προεδρείο και τη Γραμματεία. Η Γραμματεία έχει καθαρά συντονιστικό ρόλο. Πέμπτον: αυτοδιαψεύδεται πλήρως όταν λέει πως στον Πύργο δεν έχει ακουστεί τίποτα. Κι αυτό γιατί η ίδια (ναι, η ίδια!), το 2013 κάνει ερώτηση σχετικά με αυτούς που παρακολούθησαν τα προγράμματα του ΚΕΚ ΜΑΝΩΛΑ και είναι απλήρωτοι.

Μετά από όλα αυτά, εύλογες και οι ερωτήσεις: η όλη στάση της κυρίας Σαλτάρη «επηρεάζεται» από το γεγονός ότι συχνά-πυκνά «φιγουράρει» (πάντα με ευνοϊκούς σχολιασμούς) στα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων που (ω του θαύματος!) οι εκδότες τους είναι οι ίδιοι που εμπλέκονται και με τα ΚΕΚ; Και το καλύτερο: πόσο ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η κυρία Σαλτάρη δίδασκε (οι «κακές γλώσσες» λένε και χωρίς την απαιτούμενη άδεια) σε συγκεκριμένο ΚΕΚ ως… κεραμίστρια; Να πιστέψουμε αυτό που «ακούγεται» ότι το εν λόγω ΚΕΚ ανήκει σε έναν εκ των πρωταγωνιστών του (πιθανού) σκανδάλου;

Είναι προφανές ότι δε θα υπάρξει ουδεμία απάντηση από την κυρία Σαλτάρη. Ούτε φυσικά προσδοκούσα σε κάτι τέτοιο όταν αποφάσιζα να ασχοληθώ (για άλλη μια φορά) με την αφεντιά της. Το κείμενο αυτό ας ενταχθεί απλά στα περί της «ηθικής» εμπλεκόμενα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου