Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ



Το κείμενο της περασμένης Παρασκευής* που αφορούσε στις αστικές αναπλάσεις που σχεδιάζει η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, στάθηκε η αφορμή (ή και η «πρόκληση»), για να παρέμβει με επιστολή του ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής. Με το μεγαλύτερο μέρος της «απάντησής» του να καλύπτεται από διευκρινιστικού χαρακτήρα αναφορές (χρήσιμες ωστόσο ως προς την «ιστορικότητά» τους), εκτιμώ ότι δεν προκύπτουν λόγοι που να δικαιολογούν από την πλευρά μου την συνέχιση της συζήτησης. Αν κάποιοι «θίγονται» (και «προκαλούνται») από το περιεχόμενο της επιστολής του, αυτοί είναι μόνο οι άνθρωποι που διοικούν σήμερα τον Δήμο. Τυχόν «αντιδράσεις» από την πλευρά τους, θα τύχουν και της ανάλογης... φιλοξενίας.

Ο λόγος στον Κωστή Σιμιτσή: 

Αγαπητέ Μπάμπη, διάβασα το σημείωμά σου για τα Σχέδια Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Καβάλας και απαντώ, στο μέτρο που τα σχόλιά σου με αφορούν ως πολίτη και ως τ. Δήμαρχο (2007 - 2014).

Κατ' αρχάς όσο εκκρεμούν οι ενστάσεις των άλλων Δήμων καλό είναι να κρατάμε χαμηλούς τόνους. Αν τελικώς προκριθεί η πρόταση της Καβάλας, θα χαρούμε προσωπικά για τον πρόσθετο λόγο πως όλα τα λεγόμενα "βαριά" έργα σχεδιάστηκαν, εκπονήθηκαν και ξεκίνησαν να υλοποιούνται από εμάς. Γι' αυτό και ψηφίσαμε την πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και δώσαμε αργότερα (εκτός δημοσιότητας και χωρίς τυμπανοκρουσίες) όποια βοήθεια μας ζητήθηκε από τη σημερινή διοίκηση. Σας διαβεβαιώνω ότι μια τουλάχιστον φορά η βοήθεια που πρόσφερε ο Θ. Μουριάδης (αντιδήμαρχος ΤΥ 2011-2014) ήταν καίριας σημασίας.

Τα ΒΑΑ είναι συνέχεια των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Αστικής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2007 - 2013). Έχουν την ίδια φιλοσοφία. Επιδιώκεται η ανάπτυξη μιας περιοχής, που θα εξαπλωθεί στην υπόλοιπη πόλη. Γι' αυτό και είναι ένα σύνολο δράσεων, ακόμη και κοινωνικού χαρακτήρα, και όχι αποκλειστικά και μόνο "σκληρά" έργα τεχνικού χαρακτήρα. Στα ΟΣΑΑ είχαμε εντάξει τη διαμόρφωση του χώρου πίσω από το Τελωνείο στο λιμάνι, την ανάπλαση του Μεντρεσέ στις Καμάρες και του χώρου στις οδούς Λ. Κατσώνη, Πιπίνου και Παλαιού Υδραγωγείου, τη συντήρηση - ανακαίνιση της Μεγάλης Λέσχης, την ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη και του οικοπέδου Κρέη δίπλα στην πλατεία Νικοτσάρα. Δίπλα τους "κρεμάσαμε" άλλα έργα ανάλογων φιλοδοξιών, όπως πχ η ανάπλαση Ερυθρού Σταυρού και Βενιζέλου.

Η τύχη κάποιων από τα παραπάνω έργα δείχνει γιατί η σημερινή διοίκηση πανηγυρίζει αδικαιολόγητα ενώ θα έπρεπε με ταπεινοφροσύνη να ανασκουμπωθεί για περισσότερη και πιο αποτελεσματική δουλειά.

Η ανάπλαση στο οικόπεδο Κρέη, που θα γίνει χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, είχε ήδη ανάδοχο το έτος 2014. Σημειωτέον ότι το οικόπεδο αυτό ήταν ήδη ενταγμένο στους σχεδιασμούς του Δήμου πολύ πριν από την έλευση του αγαπητού Θ. Γκόνη το 2009 (που το "ξετρύπωσε", λέτε, το 2015). Το ίδιο και η πλήρης αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση του 12ου Δημοτικού Σχολείου στον Αη-Γιάννη.
Η ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 2008, όταν συμπεριλήφθηκε στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε τότε και περιλάμβανε τέσσερις σημαντικές τοποθεσίες της πόλης μας (Φάληρο, πλ. Καπνεργάτη, Καμάρες, πλ. Νικοτσάρα). Στη συνέχεια η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα ΟΣΑΑ και παραδόθηκε πλήρης μόλις στο 2015. Ευχόμαστε η σημερινή διοίκηση να οργανώσει δικούς της αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και να βρει πιο γρήγορα από εμάς χρηματοδότηση για αναπλάσεις όπως για παράδειγμα στην πλατεία Ελευθερίας (ή στο κέντρο της Καρβάλης, όπου υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη ανάπλασης - εμείς εντάξαμε και ολοκληρώσαμε το έργο της ανάπλασης του κέντρου των Κρηνίδων).

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 2008 εντάσσεται και η προτεινόμενη αλλαγή του κόμβου Φαλήρου (η ολοκληρωμένη μελέτη της είναι έργο της σημερινής διοίκησης, περιμένουμε όμως να μας παρουσιαστεί σε διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο). Τέλος, η μελέτη "Μάρκετινγκ της Καβάλας" είχε υποβληθεί ως πρόταση στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας το 2013 αλλά δεν προχώρησε επειδή τα λεφτά είχαν τελειώσει. Πολύ σωστά επαναλαμβάνεται τώρα.

Οι προσπάθειές μας δεν στοίχειωσαν στις μακέτες, όπως ισχυρίζεστε. Υλοποιούνται, παρά τις δυσκολίες (Μεγάλη Λέσχη, Μεντρεσές - Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, Ερυθρού Σταυρού - Βενιζέλου). Απλώς σχέδια μεγάλου βεληνεκούς και προοπτικών χρειάζονται χρόνο. Τι θαρρείτε; Πόσα έργα των ΒΑΑ θα προλάβει να εγκαινιάσει η κ. Τσανάκα; Εκείνο που έχει σημασία είναι η κάθε διοίκηση να αντιλαμβάνεται πως ο σοβαρός σχεδιασμός για την πόλη πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνέχεια, με μικρές διορθωτικές κινήσεις. Στο μεταξύ η σημερινή διοίκηση δεν ασχολείται καθόλου με την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης στις Καμάρες και έχει το 1ο Γυμνάσιο, που είναι απαραίτητη για τους επόμενους σχεδιασμούς (εκκρεμεί η πρότασή μας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος).

Θα είχα και περισσότερα να αναφέρω, σέβομαι όμως τον περιορισμένο χώρο της εφημερίδας. Πρέπει όμως να σας μεταφέρω την αγωνία μου για τα εξής:

Η σημερινή διοίκηση του Δήμου έχασε χρόνο προσπαθώντας να υποβαθμίσει τις δικές μας έτοιμες και ολοκληρωμένες προτάσεις για να προωθήσει τις δικές της "ιδέες" (τελεφερίκ για το Σταυρό, Κέντρο Μόδας στο ανοιχτό κολυμβητήριο). Συνεχίζει να χάνει χρόνο για τα έργα της μετα-ΒΑΑ εποχής. Το να κερδίσουμε τη χρηματοδότηση των ΒΑΑ ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία. Να τα υλοποιήσουμε όμως έγκαιρα, μέσα στα καθορισμένα χρονικά πλαίσια, θα είναι εγχείρημα ασύγκριτα μεγαλύτερης δυσκολίας. Αν δεν τα καταφέρουμε, καραδοκούν οι απεντάξεις και η επιστροφή χρημάτων απευθείας στην Κομισιόν. Το νέο ΕΣΠΑ δεν αστειεύεται. Μια διοίκηση που έβαλε από τώρα τόσο χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και της ποιότητας μπορεί άραγε να αντέξει αυτή την πίεση και τη δυσκολία;

*http://gavrefl.blogspot.gr/2016/12/blog-post_17.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου