Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΝΕ;



Μία άκρως αποκαλυπτική εκπομπή ήταν αυτή που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ την περασμένη Τετάρτη στο ENA Channel με κύριο θέμα την πρόταση νόμου των 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την αποποινικοποίηση της κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης. Αποκαλυπτική ως προς την πολιτική ωριμότητα της «κοινής γνώμης» αλλά και ως προς την ποιότητα εκείνων που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τη διαμορφώνουν.

Στην εν λόγω εκπομπή, εκτός από τους εκπροσώπους των κομμάτων, συμμετείχε και ο (μέχρι χθες άγνωστος σε εμένα) κύριος Κυριάκος Μπαμπασίδης, δικηγόρος και διδάκτορας Εγκληματολογίας, στο βιογραφικό του οποίου, εκτός πολλών άλλων, συμπεριλαμβάνονται και διάφορες ασχολίες… πολιτικού (και κομματικού) ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά αναφέρω:

Από το 2004 διδάσκει Εγκληματολογία και Ανακριτική στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομικής Ακαδημίας στην Αθήνα και στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων της Κομοτηνής. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και από τα έτη 2006 έως 2010 διετέλεσε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του  Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και με αυτή μου την ιδιότητα διδάσκει τόσο σε ένστολα όσο και σε πολιτικά στελέχη του ΥΠΕΘΑ, θέματα σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου και τη μετανάστευση. Από το 2008 έως το 2010 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Ν.Π.Ι.Δ «ΕΠΑΝΟΔΟΣ» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τους αποφυλακιζόμενους. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι και τον Απρίλιο του 2015 ορίστικε Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχων Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ, τους τεχνικούς ελέγχους και την αντιμετώπιση της απάτης σχετικά με τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Επανέρχομαι όμως στη παρέμβαση του κυρίου Μπαμπασίδη, καταγράφοντας (και σχολιάζοντας) τις κύριες… εντυπώσεις:

Πρώτη και με… διαφορά; Η σύγχυσή του σε ό,τι αφορά την τοξικότητα της κλωστικής και φαρμακευτικής κάνναβης και η (αυθαίρετη) προσπάθειά του να τη συνδέσει με την ινδική! Άγνοια (προφανώς ασυγχώρητη για έναν –υποτίθεται– ειδικό) ή ενσυνείδητη προσπάθεια ταύτισης με τις μέχρι τώρα (ημέτερες) πολιτικές επιλογές; Όπως και να ‘χει, το έλλειμμα σοβαρότητας και ευθύνης, τεράστιο!

Δεύτερη εντύπωση, η εμμονή του να κρίνει την επίμαχη πρόταση των βουλευτών, παίρνοντας ως βάση τις επιπτώσεις από τη χρήση της ινδικής κάνναβης! Συν το γεγονός ότι ακόμη και στο θέμα της ινδικής κάνναβης επέδειξε τέτοια προχειρότητα και τόση ημιμάθεια που μόνο με αυτήν του εκπροσώπου του ΚΚΕ θα μπορούσε να συγκριθεί.

Εντύπωση τρίτη, ο τρόπος με το οποίον προσπάθησε να παρουσιάσει ως παγκόσμια παραδείγματα, έρευνες οι οποίες ουδεμία (τονίζω: ουδεμία) σχέση έχουν με τα επίσημα στοιχεία των χωρών που βρίσκονται «υπό καθεστώς» αποποινικοποίησης. Λίγο υποψιασμένος να είσαι, θα «μυριστείς» αμέσως ότι έρευνα που «καθοδηγείται» από φορέα ταγμένο ενάντια στην αποποινικοποίηση, μοιάζει με τα… γκάλοπ και τα exit polls των καναλιών!

Τελευταία, αλλά ουχί έσχατη, η (ύποπτη;) σύνδεση του θέματος με τους… πρόσφυγες! Επί λέξει: υπάρχει ο φόβος να μεταφερθεί η κάνναβη μέσω των προσφύγων και να διακινηθεί στην Ελλάδα! Ο απόλυτος… τερματισμός!

Και με την ευκαιρία, τρεις μικρές αλλά απαραίτητες υποσημειώσεις:

Τι ρόλο παίζουν, άραγε, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ μέσω των οποίων οι πολίτες καλούνται να σχολιάσουν θέματα και καταστάσεις που αγνοούν πλήρως; Από πού κι ως πού η ασχετοσύνη του κάθε «αραχτού» (για να μην πω του κάθε «πικραμένου») αποκτά «επικοινωνιακό δικαίωμα»; Και γιατί σώνει και καλά η «κοινή γνώμη» να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο διαλόγου και προβληματισμού;

Εγκλωβισμένη σε μία «αντιναρκωτική» λογική, η (συνήθως) σοβαρή και μετρημένη πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, βρέθηκε εξ αρχής… εκτός!

Έκπληξη; Ο κύριος Κουφατζής! Στέρεος, συγκεκριμένος και… ολόσωστος! Απλά… έγραψε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου