Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Κ 'ΦΑΘΚΑ!



Μερικά πράγματα έρχονται από εκεί που δεν τα περιμένεις. Όπως καλή ώρα προχθές, που «σκάλιζα» τα... διαδικτυακά τεκταινόμενα και «έπεσα» επάνω σε μία σπάνια φωτογραφία, «πρωταγωνιστές» της οποίας είναι οι αντάρτες και οι αντάρτισσες της Θάσου. Όπως ήταν φυσικό, το ενδιαφέρον μου για την σελίδα επεκτάθηκε και στις υπόλοιπες αναρτήσεις, η «ποικιλία» των οποίων, ναι μεν δεν είχε την ιστορική βαρύτητα της πρώτης «ανακάλυψης», είχε όμως να προσφέρει μία απίστευτη (και προφανώς πολιτικά λησμονημένη) στιγμή. Όλο αυτό που ακολουθεί, το «χρωστάω» εξ ολοκλήρου στον άγνωστο Λιμεναριώτη, η αυτοσαρκαστική διάθεση του οποίου, είναι αυτή που τον κάνει να εμφανίζεται στον facebook ως... 300αρης!

Ανιχνεύοντας λοιπόν τη φωτογραφική ποικιλία που «κυκλοφορεί» στο προφίλ του (άλλοτε τυπικά τουριστική και άλλοτε ιδιαίτερα φορτισμένη από την ιστορική μνήμη του τόπου), έρχομαι αντιμέτωπος με ένα γραφιστικό αποτύπωμα υπό τον τίτλο: Φάσεις Εκτέλεσης Ενότητας. Είναι αλήθεια πως δεν καταλαβαίνω σχεδόν τίποτε, αλλά... η περιέργεια, μήτηρ μαθήσεως! Με αυτή οδηγό λοιπόν, προσπαθώ να «πιάσω νόημα» με τις... φάσεις!   

Χρονικά αυτές προσδιορίζονται με τις παρακάτω... εκτελέσεις:

Η πρώτη φάση ξεκινάει από τον Ιούλιο του 2002 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2003 και σε αυτή περιλαμβάνονται: η Οργάνωση του Έργου, η Απογραφική Δραστηριότητα και η Βασική Υποδομή του Έργου. Η δεύτερη φάση (από τον Μάρτιο του 2003 μέχρι τον Ιούνιο του 2007), έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη Τεχνικής Υποδομής του Έργου και τις Εξειδικευμένες Υποδομές στη Πιλοτική Περιοχή των Λιμεναρίων. Τέλος, στη τρίτη φάση, ανάμεσα Ιούλιο του ’07 και Ιούνιο του ’08, η θεματολογία επικεντρώνεται στην Εφαρμογή Εξειδικευμένων Τεχνικών στη Πιλοτική Περιοχή Λιμεναρίων και τις Τελικές Τεχνικές και Οικονομικές Μελέτες – Αξιολογήσεις.

Είναι αλήθεια ότι κάτι τέτοια θολά και πολύπλοκα με βάζουν... ψύλλους στ’ αυτιά. Σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι της «φαγούρας» έχουν προηγηθεί πλείστα όσα παραδείγματα «δημιουργικής ασάφειας», έσπευσα αμέσως για τα περαιτέρω.

Χρειάστηκα πολύ λίγο χρόνο για να ανακαλύψω το «αίτιο» (και τη συμφορά). Ο άγνωστος εκ Λιμεναρίων, είχε μεριμνήσει και γι αυτό. Και το έπραξε αναρτώντας μία φωτογραφία... όλα τα λεφτά! Κυριολεκτικά και μεταφορικά! Δείγμα μιας εποχής που ο «νεοελληνισμός» γαλουχούσε το νέο πολιτικό και οικονομικό ήθος, τα «σπασμένα» του οποίου καλούμαστε να πληρώσουμε σήμερα. Τι απεικονίζει η φωτογραφία; Μία επιγραφή που είχε στηθεί έξω από το Παλατάκι για να μας κάνει κοινωνούς των εξής πραγμάτων:

Εισαγωγή: Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (2000 – 2006). Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα». Συγχρηματοδότηση Έργου 65231. Προϋπολογισμός Έργου: 600.000 ευρώ.

Θέμα: Μελέτη Ανάπλασης εγκαταλελειμμένου Μεταλλείου και Κτηριακών εγκαταστάσεων περιοχής Λιμεναρίων Θάσου. Φορέας Εκτέλεσης: Ι.Γ.Μ.Ε. (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών).

Ε, μετά και από αυτό, τι πιο λογικό να απορώ, να εξίσταμαι και να ερωτώ: Η μελέτη ολοκληρώθηκε; Αν ναι, που βρίσκεται τώρα και γιατί δεν αξιοποιήθηκε; Ποια πρόσωπα (επαναλαμβάνω: πρόσωπα), εμπλέκονταν σε εκείνο το εγχείρημα; Ποιος ο ρόλος τους; Όχι πως περιμένω καμία απάντηση (άντε το πολύ - πολύ κανένα διαδικτυακό διάλογο ανάμεσα στους... συνήθεις υπόπτους), αλλά όταν πριν λίγους μήνες μία ιδιώτης (και πιο συγκεκριμένα η αρχιτεκτόνισσα Αναστασία Στέλλα), εντελώς αθόρυβα και σεμνά, καταθέτει δημόσια το διδακτορικό της που αφορά την συνολική ανάπλαση του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος (https://www.youtube.com/watch?v=HDLF8vq9YXU), μοιραίο είναι οι υποψίες και τα ψυλλιάσματα να φουντώνουν. Και με δεδομένο ότι από το «αμαρτωλό» 2000 και εντεύθεν, η περιοχή των Μεταλλείων λεηλατείται από το χρόνο και τους ανθρώπους!   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου