Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΞΑΝΑ - ΜΑΝΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ


 

Για να είμαι ειλικρινής, διόλου δε θυμάμαι αν στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυρίας Τσανάκα γινόταν λόγος για την ανασυγκρότηση και την επαναλειτουργία του –διαχρονικά απαξιωμένου– Δημοτικού Ραδιοφώνου. Αν όμως καθίσω και συνυπολογίσω τα γενικόλογα «αφηγήματα» των προγραμματικών δεσμεύσεων και το «πνεύμα ερασιτεχνισμού» που διέπει τα «διοικητικά βήματα» της σημερινής Δημοτικής Αρχής, το πιθανότερο είναι να μην υπήρχε λέξη για το μέλλον και την προοπτική του. Για να μην πω ότι οι περισσότεροι εκ των συνεργατών της θα αγνοούσαν κι αυτήν ακόμη την ύπαρξή του…

Από προχθές όμως –κι αφού όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν «οργιάσει» οι φήμες και οι διαδώσεις– το Δημοτικό Ραδιόφωνο βρέθηκε ξανά στην επικαιρότητα, με μία απλή δήλωση της δημάρχου, της λογικής… απόψε αυτοσχεδιάζουμε! Στα ξαφνικά και στο ξεκούδουνο λοιπόν, η κυρία Τσανάκα αποφάσισε να «δώσει νόημα» στην ξεχασμένη συχνότητα, προσδίδοντας σε αυτήν χαρακτηριστικά ενημερωτικού και ψυχαγωγικού ραδιοφώνου! Με υπεύθυνο προγράμματος, με οικονομικό διαχειριστή, με δημοσιογράφους, με παραγωγούς, με τεχνικούς και με όλα όσα απαιτεί το «οργανωτικό πρωτόκολλο» ενός τυπικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Ποιο ήταν το κύριο επιχείρημα αυτής της απόφασης; Το γνωστό και χιλιοειπωμένο: για να γίνει ευρύτερα γνωστό το έργο της δημοτικής αρχής! Που πάει να πει ότι είναι τόσο πολύ το παραγόμενο έργο που δε «χωράει» πια στο χρόνο που παρέχουν σ’ αυτό τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη εκδοχή: οι εμπνευστές του εγχειρήματος να διαπίστωσαν «επικοινωνιακή απομόνωση» –ενίοτε και… ενοχλήσεις– από τους ιδιώτες του είδους και είπαν να «αμυνθούν» διά της… προπαγάνδας!

Τι σημαίνουν αυτά; Απλά ότι η κυρία Τσανάκα δεν είναι ικανοποιημένη από την προβολή που προσφέρουν στο έργο της οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοπτικοί σταθμοί της πόλης! Ότι «τρώει πόρτα» από τους δημοσιογράφους. Ότι έχει «ξεχαστεί» επικοινωνιακά! Ασχέτως αν δεν περνάει ημέρα που να μην υπάρχει είδηση και ρεπορτάζ για τις (όποιες) δραστηριότητες του δήμου. Ασχέτως αν η φυσική της παρουσία στα προαναφερόμενα Μέσα κινείται σε ρυθμούς… μονιμότητας. Ασχέτως αν οι απόψεις και τα πεπραγμένα των συνεργατών της τυγχάνουν της καθημερινής «φροντίδας» της τοπικής ειδησεογραφίας. Και το κυριότερο; Όλα αυτά με το «σεις» και με το «σας». Με «χάδια» και με χαριεντίσματα. Με αβρότητες και με «συμπάθειες». Με χρονικές ανοχές και γλαφυρές «κατανοήσεις». Και με κριτική, ευκόλως αντιμετωπίσιμη. Ακόμη και από τους… ολίγιστους του Δημαρχιακού Μεγάρου.

Με δύο λόγια, άλλοθι και φούμαρα τα περί ανάγκης ευρύτερης γνωστοποίησης του έργου της. Άλλους σκοπούς εξυπηρετεί η (πιθανή) επαναλειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου και άλλα «οφειλόμενα» καλείται να καλύψει. Ας μην κοροϊδευόμαστε, λοιπόν, κι ας μη «μασάμε» τα λόγια μας. Όταν πας να «στήσεις» ραδιόφωνο με άσχετους και ημετέρους –εκτός κι αν η «διαρροή» των ονομάτων ήταν στάχτη στα μάτια των… κακεντρεχών που καραδοκούν–, όταν πίσω σου δεν ακολουθεί καμία εμπειρία και κανένα σχέδιο, όταν τα οικονομικά ανοίγματα που δημιουργείς δεν έχουν την παραμικρή ελπίδα ανταπόδοσης, τότε ή τελείς εν αφασία ή έχεις πλήρη άγνοια του κινδύνου που πας να μπλέξεις. Σε κάθε περίπτωση, και οι δύο εκδοχές ελέγχονται ως… πολιτικά ανάλαφρες!

Υ.Γ.: Αλήθεια, το Νομικό Τμήμα του δήμου μπήκε καθόλου στο κόπο να ελέγξει σε ποιο «είδος» συχνοτήτων ανήκει σήμερα το Δημοτικό Ραδιόφωνο; Γνωρίζει ότι η προηγούμενη προσπάθεια επαναλειτουργίας του πρόχειρη, ιδιοτελής και φαιδρή έτσι κι αλλιώς έχει αλλάξει πλήρως τη φυσιογνωμία του, καθιστώντας αδύνατη την επιστροφή του στις ενημερωτικές ζώνες; Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να γνωρίζουμε ότι πίσω από τις προθέσεις (αγαθές και μη), υπάρχουν και τα… τετελεσμένα!

1 σχόλιο:

  1. Εντάξει τώρα, μοιράζονται θέσεις και μεροκαματάκια. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από την προπαγάνδιση υπέρ της δημάρχου από αυτό το ραδιόφωνο, στο κοντινό μέλλον έχουμε και την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών μαζί με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, με το αναμενόμενο νομοσχέδιο αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, μπας και δουλέψουν νόμιμα καμιά φορά και όχι με τις συνεχείς ανανεώσεις προσωρινών αδειών λειτουργίας μέσα σε ένα ημινόμιμο πλαίσιο λειτουργίας αυτών των μέσων ενημέρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή