Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΓΙΑ ΣΙΓΑ ΠΡΟΕΔΡΕ!



Αν για κάτι «φημίζεται» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Επαγγελματοβιοτεχνών τής Καβάλας, αυτό είναι η… κομπορρημοσύνη του! Μέχρι σήμερα, έχει «κηρύξει» δεκάδες «επαναστάσεις» ενάντια στο «σύστημα και το κατεστημένο», αλλά –κοίτα να δεις σύμπτωση, δηλαδή– αυτό που κάθε φορά συμβαίνει μετά την έξαψη και τον ενθουσιασμό, είναι να τελειώνουν όλα μετά τις πύρινες δηλώσεις στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Και λέω: μήπως τελικά όλος αυτός ο θόρυβος και ο τσαμπουκάς γίνεται για την… εμφάνιση;

Και πάντα αναρωτιόμουν: γιατί ο κύριος Αρσονιάδης δεν πήγε (έστω μία φορά και για το… θεαθήναι, βρε αδελφέ) να συμπαρασταθεί σε εκείνους τους λιγοστούς από το ΠΑΜΕ που καθόταν για ώρες έξω από τον ΟΑΑΕ διεκδικώντας τα αυτονόητα; Γιατί δεν αξιοποίησε (και δε «χρησιμοποίησε») την «κινηματική τους διάθεση» για να κάνει πράξη κάτι από εκείνα που εκ του ασφαλούς διακηρύσσει δεξιά και αριστερά; Ή μήπως οι κομμουνιστές έχουν ξεχωριστά συμφέροντα από τους υπόλοιπους συναδέλφους του και… κρατάει αποστάσεις;

Γιατί τώρα η πρεμούρα μου για τον πρόεδρο; Να σας πω. Γιατί τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, τώρα μπήκε το αυγό στον… ακατανόμαστο και τώρα που ξεκίνησαν τα πολύ ζόρικα, ο κύριος Αρσονιάδης αρχίζει να παίζει… πονηρά παιχνιδάκια. Τα και αποπροσανατολιστικά καλούμενα. Η αρχή έγινε πριν από καμιά δεκαριά μέρες, όταν βγήκε στο ραδιόφωνο για να (ψιλο)ανακοινώσει την ίδρυση κόμματος των μικρομεσαίων!!! Κάτι ανάλογο με εκείνο των αγροτών και λίγο πιο «διαβασμένο» από το άλλο των… κυνηγών!

Τι μπόρεσε να «πιάσει» το δικό μου μυαλό από το (έστω και θεωρητικό) εγχείρημα που με περίσσια ζέση περιέγραφε ο κύριος Αρσονιάδης; Ότι η πρωτοβουλία αυτή το μόνο που θα καταφέρει να πετύχει (ή αυτό έχει ως σκοπό;) είναι να δημιουργήσει ένα «συντεχνιακό ανάχωμα» στην εκλογική δύναμη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Με άλλα λόγια, να «δουλέψει» ενάντια στην αυτοδυναμία της! Υπερβολές; Για δείτε τώρα και τη συνέχεια και τα ξαναλέμε.

Την Πέμπτη που μας πέρασε, ο κύριος Αρσονιάδης (πάλι από τα ερτζιανά), αφού τα «έριξε» για άλλη μια φορά στην κυβέρνηση, στο εντελώς «κουτουρού» και ξεκάρφωτο χίμηξε και στον… ΣΥΡΙΖΑ.  Η Αντιπολίτευση τρίβει τα χέρια της με αυτά που συμβαίνουν, είπε ο πρόεδρος και το συνέχισε: μπορεί τώρα να καταψηφίζουν τα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα, όπως οι ίδιοι τα χαρακτηρίζουν, αλλά δεν αναφέρουν το παραμικρό για το τι θα κάνουν σε περίπτωση που έρθουν αυτή στην κυβέρνηση. Εμείς εδώ και καιρό τους ζητήσαμε εγγράφως να μας ενημερώσουν για το πώς θα επιλύσουν τα πρόβλημα των οφειλών προς τα ταμεία και το μόνο που έκαναν ήταν να μας στείλουν άπαντες το πρόγραμμα των κομμάτων τους. Για την ταμπακιέρα δεν μας είπαν τίποτα... Επιμένω. Ο ΣΥΡΙΖΑ τρίβει τα χέρια του. Τι μας λέει πολύ πιο απλά; Φορτώστε χρέη εσείς, να έρθω εγώ στη συνέχεια να το παίξω εθνοσωτήρας. Πρέπει να μας πουν τι θα κάνουν με όλους εμάς που είμαστε σε δεινή οικονομική θέση και πως θα λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί που έχουν μετοικίσει σε άλλες χώρες και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους…
     
Για με τη σειρά, πρόεδρε, γιατί πολύ φορά πήρες. Και επειδή δεν είσαι όποιος–όποιος μέσα στον «συλλογικό μας λόγο», σου οφείλονται μερικές απαντήσεις πάραυτα, με την απαραίτητη υποσημείωση ότι ουδεμία διάθεση έχω να υπερασπιστώ τις «εκλογικές μου συμπάθειες». Την αλήθεια θα καταθέσω και με αυτήν σε καλώ να αναμετρηθείς. Καθαρά και στα ίσια.

Κατ’ αρχάς, το να «ξεπερνάς» με τόση ευκολία το ότι ένα κόμμα καταψηφίζει τα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα στη Βουλή, δείχνει απίστευτη πολιτική ελαφρότητα και (εδώ είναι που «βρωμάει» τον πράμα) μία απαξίωση του ίδιου του κοινοβουλευτισμού. Δεύτερον, ως θεσμικός παράγοντας που εκπροσωπεί έναν κλάδο «ματωμένο» μέσα στα χρόνια της κρίσης, έχεις ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ όχι μόνο να διαβάζεις τα προγράμματα των κομμάτων, αλλά και να τα μελετάς σε όλες τους τις λεπτομέρειες. Σε κάθε άλλη περίπτωση, υπάρχει και το… σπίτι σου. Και τρίτον, τα ψέματα αλλού! Ο ΣΥΡΙΖΑ –όπως και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς– αναφέρει με ακρίβεια τι σκοπεύει να κάνει για τους συναδέλφους σου και τις επιχειρήσεις τους σε περίπτωση που τον εμπιστευτεί ο λαός. Προσοχή: δε λέω αν συμφωνείς με αυτά που προτείνει. Δικαίωμα του καθενός (άρα και δικό σου) να κρίνει, να σκεφτεί, να υιοθετήσει ή να απορρίψει. Όμως το να λέει ψέματα και να ισχυρίζεται –και μάλιστα με απόλυτη βεβαιότητα– ότι «δεν υπάρχουν προτάσεις», αυτό είναι και ανέντιμο και ανήθικο και συκοφαντικό!

Να το τεκμηριώσω; Ιδού ένα μόνο μέρος από τις προτάσεις τού ΣΥΡΙΖΑ που συμπεριλαμβάνονται στο Πρόγραμμα της Κυβερνητικής του Πολιτικής για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και την Επιχειρηματικότητα και που αφορούν στο «καυτό θέμα» τής ασφάλισης. Ας μου συγχωρέσουν οι αναγνώστες την «έκταση» του κειμένου, αλλά με αυτά δεν είναι ούτε να «παίζεις» ούτε να προχειρολογείς. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Σύνδεση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς τον φορέα Ασφάλισης  με τη φοροδοτική ικανότητα της επιχείρησης. Οι υποχρεωτικές εισφορές να καθορίζονται όχι βάσει ασφαλιστικής αρχαιότητας, αλλά βάσει  συστήματος συνδυασμού τζίρου  και καθαρών κερδών της επιχείρησης.

Σύσταση Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης Ελ. Επαγγελματιών - Αυτοαπασχολούμενων  και Ενιαίου Φορέα Υγείας.

Διαχωρισμό της εισφοράς για  την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κεφαλαιοποίηση, (χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις που προέκυψαν στα χρόνια του μνημονίου), των μέχρι σήμερα ασφαλιστικών οφειλών, δίνοντας  τη δυνατότητα αποπληρωμής  μετά την  1/1/2016  σε αριθμό δόσεων και ποσό ανάλογο  του εισοδήματος, επιχειρηματικού ή προσωπικού.

Άμεση  θεώρηση βιβλιαρίων υγείας με αποδέσμευση από την ασφαλιστική ενημερότητα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015.

Αύξηση του ποσού οφειλής που μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη του οφειλέτη από 20.000€  που είναι σήμερα, σε 40.000€. Πρόγραμμα δανειοδότησης ελεύθερων επαγγελματιών στο πρότυπο του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ για αποπληρωμή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αφαίρεση  προαιρετικά,  οφειλόμενων ασφαλιστικών ετών, για  όσους  ασφαλισμένους έχουν  θεμελιώσει τα απαιτούμενα έτη , για τα οποία έχουν καταβάλει τις εισφορές  και έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση  με αναλογική μείωση της σύνταξης.

Ακατάσχετη η πρώτη κατοικία, για χρέη προς τον ΟΑΕΕ και η απαγόρευση πλειστηριασμών για τους έχοντες πραγματική οικονομική αδυναμία.

Αποποινικοποίηση  για χρέη προς τον ΟΑΕΕ.

Ειδική μέριμνα για τις «προαιρετικές περιοχές» του ΟΑΕΕ με καθιέρωση ειδικής χαμηλής κλίμακας εισφοράς στον ΟΑΕΕ, για τους επιτηδευματίες που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, δίνοντας τέλος σε μία διαρκή σύγχυση αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων με τον ΟΓΑ. Το παραπάνω βέβαια έχει νόημα εφόσον δεν δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας ασφάλισης.

Όπως και να το κάνουμε, κύριε Αρσονιάδη, αυτά όλα δεν μπορείς να τα κατατάσσεις στα… ανύπαρκτα! Όχι τίποτε άλλο, αλλά για μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι απευθύνεσαι μόνο σε αδιάβαστους και ημιμαθείς. Α, και από σήμερα θα περιμένω με αγωνία τις θέσεις του «κόμματός» σας για να κάνω και τις ανάλογες συγκρίσεις. Με υπομονή και καρτερικότητα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου