Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ...



Πάει αρκετός καιρός από τότε που έγραφα για την απόφαση της πολιτείας τού Κολοράντου να αποποινικοποιήσει τη χρήση της μαριχουάνας, χρησιμοποιώντας το παράδειγμά της και ως έμμεση «πολιτική προτροπή» για τα καθ’ ημάς. Εξάλλου, το «πολιτικό ρίσκο» μιας τέτοιας προοπτικής και για τη χώρα μας, το έχω αναλάβει επανειλημμένως, ταυτιζόμενος πλήρως με τις απόψεις του «αντιαπαγορευτικού κινήματος».

Σήμερα, έξι μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου για τη νομιμοποίηση και στις πόλεις τού Κολοράντο, «πνέει» ένας άλλος «κοινωνικός και οικονομικός αέρας», διαφορετικός εντελώς από εκείνον που ήθελαν να «σπείρουν» οι αρνητές και οι διαφωνούντες, οι οποίοι –κάτω από καθεστώς φόβου και πανικού (ενδεχομένως όμως και από άλλου είδους… πιέσεις)– έσπευδαν να βγάλουν πρόωρα συμπεράσματα… διάλυσης και καταστροφής. Να περιμένετε περισσότερα εγκλήματα και περισσότερα παιδιά να κάνουν χρήση της μαριχουάνας που θα είναι προς πώληση παντού, διαλαλούσε σε όλους τους συντηρητικούς τόνους ο Σερίφης τού Ντάγκλας, προσαρμοσμένος αστυνομικά στην πολιτική δήλωση του κυβερνήτη John Hickenlooper, ο οποίος τόνιζε συνεχώς την πίστη του ότι ολόκληρη η πολιτεία μας θα πληρώσει το τίμημα. Το Κολοράντο είναι γνωστό για πολλά σπουδαία πράγματα και η μαριχουάνα δε θα πρέπει να είναι ένα απ' αυτά…

Ποιος είναι αυτός ο «νέος αέρας» που έφερε η νομιμοποίηση της μαριχουάνας; Τα στοιχεία είναι… αφοπλιστικά. Τα παραθέτω προς σκέψη και προβληματισμό: μόνον το Μάρτιο, οι φορολογημένες και νόμιμες πωλήσεις μαριχουάνας προσέφεραν γύρω στα 19 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τα 14 εκατομμύρια τού Φεβρουαρίου. Η πολιτεία έβαλε στα ταμεία της σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια από τους φόρους των λιανικών πωλήσεων μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες, χρήματα που, εκ του νόμου, θα διατεθούν σε δημόσια σχολεία και υποδομές, όπως επίσης και σε εκπαιδευτικές καμπάνιες για τη νεολαία σχετικά με τη χρήση ουσιών.

Παρένθεση: διαβάζοντας κάποιος τα οικονομικά μεγέθη που προέρχονται από τη χρήση της μαριχουάνας, είναι πολύ λογικό να σκεφτεί ότι μετά τη νομιμοποίηση, το… ντουμάνι στο Κολοράντο πάει σύννεφο! Ουδεμία σχέση (και αυτό θα επιβεβαιωθεί παρακάτω). Τα χρήματα αυτά «κυκλοφορούσαν» πάντα, αλλά –κοίτα να δεις σύμπτωση– μόνο στη μαύρη αγορά! Εκεί όπου, εκτός από τον «μαύρο πλουτισμό» των εμπόρων, παίζονται κι όλα τα «στημένα» με τα «σκληρά ναρκωτικά». Κλείνει η παρένθεση.

Στοιχείων συνέχεια; Σύμφωνα με τον πρόσφατο προϋπολογισμό, ο πρώην πολέμιος John Hickenlooper αναμένει οικονομική ευμάρεια, με τις πωλήσεις μαριχουάνας να φτάνουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια το επόμενο δημοσιονομικό έτος. Αυτό μεταφράζεται σε σχεδόν 134 εκατομμύρια φορολογικών εσόδων. Οι πωλήσεις από τα καταστήματα πώλησης και χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγία αναμένεται να φτάσουν τα 600 εκατομμύρια, ποσό αυξημένο κατά 50% σε σχέση με εκείνο που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Και ο φόβος της εγκληματικότητας; Στο Ντένβερ, την πρωτεύουσα του Κολοράντο, οι συλλήψεις που σχετίζονταν με την μαριχουάνα και οι οποίες αποτελούσαν το 50% όλων των εγκλημάτων γύρω από τα ναρκωτικά, έπεσαν κατακόρυφα, αποδεσμεύοντας την επιβολή του νόμου, ο οποίος πλέον μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλης «φύσης» εγκληματικές δραστηριότητες. Αφαιρώντας τις ποινές για τη χρήση μαριχουάνας, η πολιτεία εξοικονόμησε ποσό μεταξύ 12 και 40 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα, ο δείκτης εγκληματικότητας που σχετίζεται με τις δολοφονίες έπεσε κατά 52,9% από τον Ιανουάριο που νομιμοποιήθηκε η χρήση μαριχουάνας!

Δε θα κουραστώ να το λέω, γιατί εδώ «παίζονται» ζωές: αν η ελληνική πολιτεία θέλει (ειλικρινά όμως) να προφυλάξει τους νέους από τα ναρκωτικά και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τα δημοσιονομικά της συμφέροντα, πρέπει (από… χθες κιόλας) να σκύψει πάνω από το παράδειγμα τού Κολοράντο –που δεν είναι δα και το προοδευτικότερο μέρος του κόσμου– και να προσαρμόσει τη νομοθεσία της πάνω σε (ακόμη ένα) χειροπιαστό παράδειγμα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ας μην κατηγορηθούν όλοι εκείνοι που πίσω από αυτήν την αδιαφορία και την καθυστέρηση «υποπτεύονται» άλλα… κόλπα. Κοινώς και διαπλοκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου