Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΝΙΚΩΝ




Ας το πάρω αλλιώς. Το πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης μου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Οι σκληρές του γραμμές, οι απότομες γωνίες του, οι εκφραστικοί του κώδικες, εκείνη η περίεργη σκοτεινιά στο βλέμμα του, με παραπέμπουν σε κάτι το χουντικό και το παραεκκλησιαστικό. Εν ολίγοις σε έναν άνθρωπο που μπορείς και να τον φοβηθείς.

Στην συγκεκριμένη στιγμή, αυτό που προκαλεί φόβο, είναι ο κυνισμός του κυρίου Αθανασίου. Είναι η επιλογή του να «διαπραγματευτεί» τον πολιτικό του ρόλο με «όρους θράσους». Με έναν «ξετσίπωτο ρεαλισμό» που δεν «κωλώνει» πουθενά. Σε κανένα πρόσχημα, σε καμία ντροπή και σε κανένα κόστος.

Η ιστορία με την έκδοση του ζεύγους Γριβέα στη Ελλάδα, δεν αποκάλυψε (δια στόματος Αθανασίου) το χάλι των ελληνικών φυλακών. Απλά τώρα… επισημοποιήθηκε! Δεν μάθαμε τώρα ότι ο σωφρονισμός στη Ελλάδα είναι το πιο σύντομο (μα και πικρό) ανέκδοτο. Δεν αιφνιδιαστήκαμε ακούγοντας ότι υπάρχουν «πρώτης», «δεύτερης», «τρίτης», «τέταρτης» και βάλε κατηγορίας κρατούμενοι σε ότι αφορά την… περιποίησή τους. Κι ούτε βέβαια πέσαμε από τα σύννεφα ακούγοντάς τον να δηλώνει ότι, ναι, στις φυλακές μας, το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (αυτό περί βασανισμών δηλαδή) παραβιάζεται συνεχώς και αδιαλείπτως από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Τα ξέραμε, τα γνωρίζαμε και τα λέγαμε.

Αυτό που κανείς ξεχωρίζει στην επιστολή (και μάλιστα σε πρώτο πρόσωπο) του κυρίου Αθανασίου προς τις Βρετανικές Εισαγγελικές Αρχές, είναι ότι περιγράφει κάτι που μας προσβάλει ως κράτος και ως πολιτισμό, λες και πρόκειται για κανένα καφέ – μπαρ που παραβίασε υγειονομικές διατάξεις. Ωσάν να μη τρέχει τίποτε. Στο χαλαρό και στο άνετο. Και για να μη λέτε ότι υπερβάλω, ιδού και τα αδιάψευστα ντοκουμέντα:

Συνημμένα διαβεβαιώνω τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ότι στην περίπτωση που ο Κυριάκος Γριβέας παραδοθεί δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξεδόθη από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών στις 9 Ιανουαρίου 2014 και εφόσον κρατηθεί προσωρινά εν όψει δίκης του, θα κρατηθεί στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, η οποία δεν έχει υπερπληθυσμό και δεν θα κρατηθεί στο κύριο κατάστημα των φυλακών Κορυδαλλού ή σε άλλο κατάστημα αρρένων που δεν συμμορφώνεται με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Συνημμένως διαβεβαιώνω τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ότι στην περίπτωση που η κυρία Αναστασία Βάτσικα παραδοθεί δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξεδόθη από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, στις 9 Ιανουαρίου 2014 και εφόσον κρατηθεί προσωρινά εν όψει της δίκης της, θα κρατηθεί στη Νέα Πτέρυγα Αυτοτελούς Κράτησης Γυναικών Κορυδαλλού, η οποία δεν έχει υπερπληθυσμό και δεν θα κρατηθεί στο κύριο κατάστημα γυναικών των φυλακών Κορυδαλλού ή σε άλλο κατάστημα που δεν συμμορφώνεται με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου…

Εδώ ακριβώς «κολλάει» και ο κυνισμός που λέγαμε παραπάνω. Διότι, όπως και να το κάνουμε, ο κύριος Αθανασίου δεν είναι ούτε χαζός, ούτε αφελής για να αυτοπαγιδευτεί σε πολιτικές περιπέτειες που θα τον εξέθεταν τόσο… φτηνά. Το αντίθετο. Είναι τόσο έξυπνος για να μπορεί να είναι και τόσο αποτελεσματικά κυνικός. Τόσο όσο απαιτούν και οι μνημονιακοί καιροί. Και όπως συμβαίνει πάντα, στις κρίσιμες ώρες, το σύστημα επιστρατεύει πάντα τα κατάλληλα πρόσωπα. Εν προκειμένω, αυτά που λίγο – πολύ περιγράψαμε και στην αρχή.








   



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου