Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΥΡΚΟΣ ΕΚ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ

Εντάξει, όχι ότι χρειαζόμουν την παρέμβαση–ερώτηση τού ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μιλτιάδη Κύρκου για να αντιληφθώ την «ελαφρότητα του πράγματος», αλλά όταν αυτή διαπιστώνεται ακόμη και σε θέματα «πολιτικής καθημερινότητας», καταλαβαίνετε τι μέλλει γενέσθαι επί των απαιτητικών και των σύνθετων.

Για να έχετε όμως ιδίαν αντίληψη των «ανησυχιών» του κυρίου Κύρκου, αντιγράφω ολόκληρο το περιεχόμενο από το δελτίο Τύπου που, υπερηφάνως και περιχαρώς, διοχετεύτηκε στα Μέσα Ενημέρωσης. Λέει: Το πρόβλημα της ενημέρωσης των νέων για το θέμα των ναρκωτικών επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος και ζητά από Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες για καλύτερη και αποτελεσματικότερη ενημέρωση. Όπως τονίζει σε ερώτηση που κατέθεσε με βάση τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου, που δημοσιεύτηκαν στις 21 Αυγούστου, προκύπτει ρητά ότι οι νέοι είναι όλο και λιγότερο ενημερωμένοι και για το ζήτημα των ναρκωτικών γενικότερα αλλά και των νέων ψυχοδραστικών ουσιών ειδικότερα. Tο ένα τέταρτο των νέων ηλικίας 15-24 δεν έχει ενημέρωση ότι ψυχοδραστικές ουσίες που προκαλούν ευφορία και πολλές φορές πωλούνται νόμιμα μιμούνται τα αποτελέσματα παράνομων ναρκωτικών όπως κοκαΐνη, έκσταση και αμφεταμίνες. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός χρηστών τέτοιων ουσιών αυξάνεται συνεχώς (αύξηση 60% μέσα σε 3 χρόνια). Το διαδίκτυο είναι η βασική πηγή πληροφόρησης για τις νέες νόμιμες ψυχοδραστικές ουσίες και εκεί υπολείπεται η παρουσία σύγχρονων προγραμμάτων ενημέρωσης.

Με δεδομένα τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής ζήτησε από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πληροφορηθεί: Αν έχει προχωρήσει στην αξιολόγηση των εκστρατειών πληροφόρησης, προς τους νέους που χρηματοδοτεί, ειδικά για τις νέες νόμιμες ψυχοδραστικές ουσίες. Αν προτίθεται να εντείνει τις εκστρατείες  πληροφόρησης για αυτές τις ουσίες διαθέτοντας ταυτόχρονα και περισσότερα κονδύλια κυρίως για δράσεις που αποφέρουν απτά αποτελέσματα. Αν θα ληφθεί κάποιο μέτρο περιορισμού της διαδικτυακής πρόσβασης των ανηλίκων (όπως λ.χ. γίνεται στις περιπτώσεις πορνογραφίας) πόσο μάλλον που στις περιπτώσεις που αναφερόμαστε πολλές φορές εξασφαλίζεται και η προμήθεια των επικίνδυνων αυτών ουσιών.

Τέλος ο κ. Κύρκος ζητά να απαντήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Πρόταση Κανονισμού σχετικά με τις νέες ψυχοτρόπες ουσίες και αν υπάρχει ήδη το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του.

Πού «εμπίπτουν» τα περί ελαφρότητας; Με τη σειρά και με υπομονή. Κατ’ αρχάς, ο κύριος Κύρκος μοιάζει να έχει «μαύρα μεσάνυχτα» γι’ αυτό που πάει να αναδείξει, εξ ου και το γεγονός ότι όλη του η «αφήγηση» σού αφήνει μία αίσθηση «ρουτινιάρικης ευαισθησίας». Το δεύτερο (και πολιτικά πιο σημαντικό) είναι ότι «καταναλώνει» μία ολόκληρη ερώτηση για κάτι που ελάχιστα «προσφέρει» και «αποδίδει» στη «μάχη ενάντια στα ναρκωτικά», με δεδομένο ότι η υπόθεση της ενημέρωσης –που, εκτός του ότι αποσπάται συνεχώς από το θεραπευτικό πλαίσιο της απεξάρτησης– είναι «στημένη» επάνω σε ένα «επικοινωνιακό πρότζεκτ» με μοναδικούς, τελικά, επωφελούμενους τους «γραφειοκράτες της πρόληψης» και τους «διαφημιστές της καθαρότητας».

Το τρίτο και πιο «εντυπωσιακό» από την ερώτηση τού κυρίου Κύρκου, είναι το «στόρυ» με τα «νόμιμα ναρκωτικά»! Δεν ξέρω τι θέλει να πει ο «ποιητής», αλλά αν με το όρο «νόμιμες ψυχοδραστικές ουσίες» εννοεί τα εισπνεόμενα βερνίκια ή κάθε τι το χημικό που μπορεί να σε «φτιάξει» με τις αναθυμιάσεις του και μόνο, τότε να με συμπαθά, αλλά τον βρίσκω πολύ… καθυστερημένο. Βέβαια, μέσα στην οφθαλμοφανή του άγνοια, ενδεχομένως να μπερδεύει τα φτηνά ναρκωτικά (τα οποία προέκυψαν άμα τη εμφανίσει της οικονομικής κρίσης) που, ένεκα της ευκολίας της κατασκευής του, να τα θεωρεί και… νόμιμα. Όμως, αυτό είναι κάτι που «επιδεινώνει» κατά πολύ την πολιτική του προσέγγιση και αναβαθμίζει εις έτι το επίπεδο της ιδεολογικής του πλαδαρότητας.

Από την άλλη, η ερώτηση του κύριου Κύρκου αναδεικνύει έντονα τον συντηρητικό χαρακτήρα του «κεντροαριστερού» Ποταμιού, αφού, ακόμη και σε ένα προνομιακό για κάθε προοδευτικό χώρο θέμα, κατάφερε τελικά να το φέρει και να το προσαρμόσει στα (αρεστά) μέτρα του συστήματος. Εικάζω για να συνεχίζει να απολαμβάνει των επαίνων και των αβροτήτων του σεβαστού κυρίου Σουλτς.

Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, ολοκληρώθηκε και η «ευρωβουλευτική πρώτη» του κυρίου Κύρκου. Του απογόνου βεβαίως, βεβαίως. Πάμε γι’ άλλα…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου