Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΦΕΛΕΙΑ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΤΗ;



Προτάσσω το ρεπορτάζ: Την ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας περιμένει ο Παράσχος Αγανικόλας, προκειμένου άμεσα να εισηγηθεί τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου σε τακτική συνεδρίαση από την οποία ο δήμαρχος θα εξουσιοδοτηθεί, ώστε να αναζητήσει και να διασφαλίσει επενδυτές με δικές τους εγγυήσεις, οι οποίοι δεν θα φέρουν καμία επιβάρυνση στο δήμο ή το Δημόσιο. Ήδη η Ε4  συλλέγει υπογραφές…

Ο κύριος Αγανικόλας μού είναι παντελώς άγνωστος. Και δε θα μπορούσε αλλιώς. Πριν την (ιδιότυπη) εμφάνισή του στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές –και μάλιστα ως επικεφαλής παράταξης– δε θυμάμαι ποτέ άλλοτε να τον άκουσα να εκφράζει (υποτυπωδώς, έστω) μία δημόσια πολιτική άποψη, ενώ για τη δράση του και τη συμμετοχή του στον «κοινό βίο» της πόλης, δε θα πρέπει να νιώθει και ιδιαίτερα υπερήφανος. Μακάρι να τον αδικώ, αλλά στα τόσα χρόνια, όλο και κάτι θα είχα ακούσει και γι’ αυτόν.

Για να μην παρεξηγηθώ: κακό δεν είναι να «ξυπνήσει» –και να «ανανήψει»– κάποιος πολιτικά στο διάβα της τέταρτης (πάνω–κάτω) δεκαετίας της ζωής του. Οι προτεραιότητες του καθενός είναι προσωπική επιλογή και οφείλουμε να τις σεβαστούμε στο ακέραιο. Αν ο κύριος Αγανικόλας έκρινε ότι τώρα «είναι η ώρα του», καλώς να κοπιάσει. Όπως και καλό θα είναι η «παρθενική του εμφάνιση» να συνοδευτεί με μέτρο και με σύνεση. Προπάντων δε, με σοβαρότητα.

Μένω στο τελευταίο, διότι, απ’ ότι φαίνεται, οι προεκλογικές του πομφόλυγες –το εκφράζω όσο πιο κομψά μπορώ γιατί έπεται και συνέχεια– αποκτούν πλέον μίαν άλλη διάσταση (και σημασία) χάρη στο ρόλο που του εξασφαλίζει η ιδιότητα του αιρετού και η ορμή του νεοφώτιστου. Καταστάσεις και τακτικές που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια του γραφικού.

Είναι γεγονός πια, ότι η εμμονή του κυρίου Αγανικόλα (και των συν αυτώ) στις «επενδύσεις» του ηγέτη τους –γιατί, ποιος άλλος από τον περιβόητο Σώρρα «κρύβεται» πίσω από «εγγυήσεις»– δεν ήταν απλά ένα προεκλογικό τέχνασμα που παρέσυρε εκατοντάδες απελπισμένους (ενίοτε και… ψεκασμένους) συμπολίτες μας, άλλα μία ολόκληρη «εθνοσωτήρια ιδεολογία» ακραίας επικινδυνότητας.

Προτού λοιπόν ο κύριος Αγανικόλας ξεκινήσει το «θέατρο» στο Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπον είναι να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις που, εκ προοιμίου, τον καθιστούν υπεύθυνο μίας απίστευτης πολιτικής εξαπάτησης που συντελέστηκε στο όνομα κάποιων αμερικάνικων ομολόγων αξίας 3 τρις (ούτε καν δις) εκατομμυρίων δολαρίων και σε κάποια… διαστημόπλοια.

Παίρνοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι εξακολουθεί να πιστεύει ακόμη στο «επενδυτικό όραμα» αυτού του απίθανου τύπου (άμα τι και φασιστοειδούς), τον ρωτάω ευθέως: γνωρίζει την καταληκτική ημερομηνία που η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της απέναντι στον… εφευρέτη Σώρρα; Αν όχι, να τον βοηθήσω, παραθέτοντας αυτούσια τη δήλωση ενός εκ των στενών συνεργατών–πρωτοπαλίκαρών του και πιο συγκεκριμένα του κυρίου Εμμανουήλ Λαμπράκη. Προσέξτε την: ο κύριος Σώρρας είναι κάτοχος αμερικανικών ομολόγων της τάξεως των 3 τρις δολαρίων. Τα αμερικάνικά ομόλογα αυτά λήγουν στις 9 Αυγούστου 2014. Τα χρήματα αυτά ανήκουν απολύτως νόμιμα στον κύριο Σώρρα ο οποίος μεταβίβασε στην αμερικανική κυβέρνηση  ορισμένα πνευματικά δικαιώματα που έχουν να κάνουν με πολύ υψηλή τεχνολογία. Τεχνολογία που ήταν γνωστή στον ελλαδικό χώρο από την εποχή του Ζηνός και του Απόλλωνος…

Με όλη την καλή μου διάθεση, θα ξεπεράσω το γεγονός ότι μπορεί να υπάρχει και «εποχή Απόλλωνος» (μήπως και κανένας… τάφος;) και θα καταπιώ και το άλλο περί Ζηνός. Άντε, να δω με συμπάθεια και όλα αυτά για τα… πνευματικά δικαιώματα. Με εκείνην όμως την ημερομηνία της 9ης Αυγούστου του 2014; Δηλαδή, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, ο Σώρρας έχει παντελονιάσει από τον Ομπάμα 3 τρις; Μέρος αυτών των χρημάτων επικαλείται ο κύριος Αγανικόλας όταν μιλάει για «επενδύσεις» που δε θα επιβαρύνουν το δήμο; Αν ναι, προς τι οι διευκολύνσεις που ζητάει από τη Δημοτική Αρχή; Και ποιες ακριβώς υπολογίζει να είναι αυτές;

Όπως καταλαβαίνετε, εδώ πια δεν έχουμε να κάνουμε με κάποιους αφελείς που πίστεψαν στα παραμύθια ενός επαγγελματία απατεώνα. Ο κύριος Αγανικόλας επένδυσε πολιτικά επάνω σε ένα τεράστιο ψεύδος και με αυτό το ψεύδος βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου. Το χειρότερο; Ότι γι’ αυτόν το σκοπό, χρησιμοποίησε τα αδιέξοδα και τις λαχτάρες εκατοντάδων ψηφοφόρων που –μέσα στο ψυχικό τους χάος– ψάχνουν απεγνωσμένα επουράνιους σωτήρες. Ακόμη και… εξωγήινους!

Συνεχίζοντας στο ίδιο προεκλογικό τροπάρι, ο κύριος Αγανικόλας παύει να συγκαταλέγεται πια στους απλούς και παρασυρμένους οπαδούς της παραπολιτικής σέχτας του Σώρρα και γίνεται συμμέτοχος μιας ξεδιάντροπης πολιτικής κλοπής. Ας γνωρίζει όμως πως η γενναιότητα μπορεί να προκύψει και από μία μεγάλη δημόσια συγγνώμη. Και τον προτρέπω να τη σκεφτεί όσο είναι νωρίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου