Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΝ


Ο καλός μου φίλος Βαγγέλης Ευαγγελίδης, φροντίζει σε τακτά χρονικά διαστήματα να μου κοινοποιεί τις ραδιοφωνικές του εκπομπές μέσω του διαδικτυακού αρχείου του ραδιοφώνου της Πρωινής. Σε μία από αυτές, φιλοξενούμενός του ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος, τον λόγο και τις απόψεις του οποίου παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλο ενδιαφέρον. Ήταν βλέπετε και αυτή η «ποικιλία» των αναφορών του που με κρατούσε σε εγρήγορση. Άλλωστε, δεν ακούς συχνά Μητροπολίτες να σου μιλάνε για το χέβυ μέταλ, το ποδόσφαιρο, τη τεχνική νοημοσύνη, τον κινηματογράφο...

Λίγο πριν το τέλος της συνέντευξης, ο κύριος Στέφανος κλήθηκε να απαντήσει και για την (προ καιρού εξαγγελθείσα) πρόθεση της Μητροπόλεως να ιδρύσει στους χώρους του παλιού Σανατόριου, κλειστή μονάδα απεξάρτησης. Εκεί, ανάμεσα στα «διαδικαστικά κωλύματα» του εγχειρήματος και τον «τύπο» της μονάδας, ο Μητροπολίτης έκανε μία «επικοινωνιακή παράκαμψη» λέγοντας κατά λέξη: Κάποιος βρέθηκε και είπε εδώ... από τους ανθρώπους που νομίζουν ότι είναι υπεύθυνοι και παντογνώστες όλων των πραγμάτων, τι δουλειά τώρα έχει η Εκκλησία με αυτά τα πράγματα, ενώ υπάρχουν οι σωστές δομές του κράτους... Είναι εκτός τόπου και χρόνου ο άνθρωπος αυτός... αλλά δεν το υπολογίζω ως γεγονός...

Επειδή δεν γνωρίζω αν στο δημόσιο διάλογο υπήρξαν γνώμες και απόψεις που έκριναν αρνητικά την πρωτοβουλία του κυρίου Στεφάνου και επειδή εξ αρχής διατύπωσα ανοιχτά την προσωπική μου αντίθεση στο «θεραπευτικό του όραμα», φρονώ ότι η «φωτογράφιση» με αφορά και με «δείχνει». Ως εκ τούτου, ας μου επιτραπούν μερικές (εν τάχει) «εξηγήσεις», προσπερνώντας το άκρως απαξιωτικό (και διόλου Αγαπητικό) περί μη «υπολογισμού του γεγονότος».

Πρώτον: δεν είναι διόλου φρόνιμο να χαρακτηρίζεις κάποιον «παντογνώστη» όταν εσύ ο ίδιος, μέσα σε μία ώρα εκπομπής, έχεις μιλήσει επί παντός του επιστητού. Εκτός κι αν το «πνευματικό αξίωμα» επιτρέπει και «νομιμοποιεί» κάτι τέτοιο. Δεύτερον: αν κάποιος θέλει να υποστηρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του, δεν καταφεύγει σε απλουστεύσεις, απλοϊκότητες και τρικ εντυπώσεων. Καταθέτει επιχειρήματα και αντίλογο. Και τρίτον: «υπεύθυνο» δεν με λες, αλλά ένα βίωμα εικοσαετίας (και βάλε) στα ζητήματα της απεξάρτησης, δεν το προσπερνάς. Τουναντίον το σέβεσαι και σιωπάς. Κι αν δεν ξέρεις, ρωτάς...

Αυτά, με όλη μου την εκτίμηση και αγάπη...

Τι να λέει;

Είσαι τώρα σε μια ηλικία που οι σεξουαλικές σου δραστηριότητες έχουν ατονήσει προ πολλού. Οκέι λες, φύση είναι αυτή, θα συμβιβαστώ μαζί της και θα το υπομένω. Κι αν με το καλό έρθει και κανένα «διάλλειμα» έξαψης μέσα στην ανομβρία, καλοδεχούμενο. Βάστα όμως μη κάνεις το μοιραίο λάθος στη κρίσιμη στιγμή! Γιατί εγώ εκεί τη πάτησα σύντροφοι και συμπάσχοντες. Με το που είδα την πρώτη αναλαμπή, με το που αισθάνθηκα τις πρώτες στιγμές ξαναζωντανέματος, πάω και ανοίγω τη ριμάδα τη τηλεόραση και πέφτω, που λέτε; Επάνω στην Ιωάννα Μάνδρου και την Χριστίνα Κοραή! Ε, μετά άρχισα να ξεματιάζομαι...

Και μη πεταχτεί καμία από αυτές τις κινηματικές και μου πει σεξιστή, την γ... (λέμε τώρα).

Δεν το χωράει ο νους μου! Τζαζ στη Νέα Καρβάλη! Βλέπω να πιάνει σειρά ο Αμυγδαλεώνας με... πανκ!  

Και μιας και πιάσαμε τα μουσικά, για όσους και όσες αγαπούν τα μπλουζ, μη χάσετε τον Ηλία Ζάικο στο Κόκκινο της Θεσσαλονίκης κάθε Δευτέρα βράδυ από τις 9 έως τις 10. Αυθεντία ούτως ή άλλως!

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχω καμιά υποχρέωση στην Ελλάδα να δέχομαι οικονομικούς μετανάστες! Ο πρωθυπουργός μιας χώρας που έχει ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά ρεκόρ στην μετανάστευση!

Από τη συνέντευξη του έλληνα πρωθυπουργού στον ALFA.
Αντώνης Σρόιτερ: Αν βρεθεί ένα τουρκικό πλοίο μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, στα δικά μας νερά, τι θα πράξετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι χρειάζεται.
Αντώνης Σρόιτερ: Το ερώτημα είναι τι χρειάζεται
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι χρειάζεται. Και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να μη φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε ότι χρειάζεται.
Τα... χρειάστηκα!

Καλά συγγνώμη τώρα! Είμαστε σε μία «φάση» που οι σχέσεις μας με τη Τουρκία πάνε από το κακό στο χειρότερο και εσύ πας και τοποθετείς αρχηγό ΓΕΕΘΑ έναν αντιστράτηγο με το επίθετο... Φλώρο; Λέει;

Ο Πούτιν απευθύνει διάγγελμα που αναμεταδίδεται πάνω στα κτήρια σε διάφορα σημεία της χώρας. Θα μπορούσε να είναι και σκηνή βγαλμένη από το Blade Runner.

Όλοι αυτοί που (σωστά) φωνάζουν και διαμαρτύρονται που η κυβέρνηση αποφάσισε να εξισώσει επαγγελματικά τα πτυχία των κολεγίων με εκείνα του πανεπιστημίων, είχαν αντιδράσει το ίδιο και τότε που, χωρίς κανένα σχέδιο και χωρίς καμία προεργασία, αναβαθμίζονταν τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ;

Διάβασα τη συνέντευξη του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου στο Βήμα της Κυριακής και μία τρομάρα τη πήρα! Τι άραγε να εννοούσε ο κύριος Δημήτρης Λιγνάδης μιλώντας για αλλαγή ιδεολογίας στο Εθνικό; Παίζει να έχουμε ρεπερτόριο με... φρόνημα;

Και τι έκαναν οι αστυνομικοί όταν οι νεοναζί ξυλοκοπούσουν τον δημοσιογράφο της Deutche Welle, Θωμά Iακόμπι; Κράτησαν «στάση ουδετερότητας»!

Στην Καθημερινή: Σύμφωνα με έρευνα, ο καπιταλισμός κάνει περισσότερο κακό παρά καλό! Μας κλέβουνε Κουτσούμπα!

Αντιγράφω από το προλογικό σημείωμα του Γιώργου Σεφέρη, αναφορικά με τη εργασία του για τη μεταγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννη στη καθ’ ημάς ομιλουμένη: Δυστυχώς είμαστε έτσι οργανωμένοι και έχουμε δημιουργήσει τόσες αποθαρρυντικές δυσκολίες γύρω από κάθε ανάλογη εργασία, που θα λιγοστεύουν, νομίζω, ολοένα περισσότερο οι πιθανότητες να υπάρξουν άνθρωποι για ν’ αφιερωθούν σ’ αυτές τις προσπάθειες. Η γενική κατάστασή μας, πολύ φοβούμαι, είναι τέτοια ώστε ν’ απονεκρώνει κάθε ενδιαφέρον και κάθε θέληση. Κι εγώ ο ίδιος δε θα δοκίμαζα τούτη την απόπειρα αν δεν έβλεπα με λύπη μεγάλη πόσο χειροτερεύουν οι μεταφράσεις και παραφράσεις των Γραφών που ωστόσο κυκλοφορούν πλατιά. Από αυτή την άποψη, η θέση μας είναι πολύ χειρότερη παρά στο καιρό της Τουρκοκρατίας.

Το γλέντησα πολύ με τα πλάνα από την ονομαστική εορτή του Μακάριου Λαζαρίδη! Ο εορτάζων σε πρώτο πλάνο να κάνει (άνω – κάτω) δηλώσεις για κανένα δεκάλεπτο και πίσω του σε ρόλο μαριονέτας οι καλεσμένοι του! Τέτοια σκηνοθεσία ούτε η Ελευθερία Καραδήμου στο Σύμπλεγμα της Αγάπης!

Σιγά καλέ! Και τι έγινε που οι μαφιόζοι – καταζητούμενοι από την Ιντερπόλ κυκλοφορούν στη χώρα μας σαν να μη συμβαίνει τίποτε; Και τι έγινε που οι συμμορίες τους αλληλοσκοτώνονται σε ταβέρνες και δημόσιους χώρους; Και τι έγινε που στα Λαδάδικα, τη Βάρη, την Εκάλη, τη Γλυφάδα, το Περιστέρι, το Χαϊδάρι, το Ελληνικό, τη Κυψέλη κάνουν πάρτι τα καλάζνικοφ. Αυτοί δεν ανήκουν στο... πολιτικό έγκλημα. Τα είπαμε αυτά!

Γιατί στις μέρες μας, ποιος θα ακούσει την Αντιγόνη να του λέει οὐδ᾽ αἰσχύνομαι ἔχουσ᾽ ἄπιστον τήν δ᾽ ἀναρχίαν πόλει...

Όταν έχω φάει ολόκληρους αποκλεισμούς από τα Νησιά Φερόε και από το Λιχτενστάιν, τι να μου πει ο αποκλεισμός από τη Συνδιάσκεψη του Βερολίνου!

Προτάσεις και προβληματισμοί!   

Σύμφωνα με έρευνα που μόλις τώρα μεταδίδεται από τη τηλεόραση του Alpha, οι αριστεροί κάνουν συχνότερα σεξ από τους δεξιούς! Και τι είναι αυτά που κάνουν τους αριστερούς πιο... ντούρους; Είναι – λέει – πιο σίγουροι πολιτικά, περισσότερο αισιόδοξοι και επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Σε αντίθεση με τους δεξιούς που είναι απογοητευμένοι από την οικονομία, δεν βλέπουν καμία προοπτική και διακατέχονται από το άγχος της επιτυχίας!

Μένω στο ότι είμαι αριστερός και ελπίζω για τα... συμπαρομαρτούντα!

Κώστας Μπάρκας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο twitter: Σαν σήμερα (21 Ιανουαρίου) πέθανε ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Ουλιάνοφ Λένιν, ο ηγέτης της Ρωσικής επανάστασης. Έπαθε... κομμουνισμό!

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Ντροπή για την Ελλάδα η αδυναμία εξάλειψης της τρομοκρατίας επί 28 χρόνια. Μιλάει ρε πούστη μου για «ντροπή» ο Χρυσοχοΐδης που είναι ο μακροβιότερος υπουργός Δημόσιας Τάξης της μεταπολίτευσης!

Έφυγε και η Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ. Κρατάω εκείνο το: η χώρα τούτη κατοικείται από νιάτα αμεταχείριστα, που με σημάδεψε για πάντα και την αποχαιρετώ. Υπήρξε για μένα η κορυφαία εν ζωή ποιήτρια της Ελλάδας. Ο Θεός να την αναπαύσει...

Ρεπορτάζ στο CENTER με θέμα την αδυναμία του 30% των ελληνικών νοικοκυριών να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, συνοδεύεται από πλάνα με καταναλωτές μπροστά στα ταμεία πολυκαταστήματος με γεμάτες σακούλες! Μία σύγχυση να πω;

Αυτές οι «ουρές» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στις συγκεντρώσεις για το προσφυγικό που κήρυξε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου μαζί με μια ακροδεξιά κουστωδία, είναι (άλλο ένα) χαρακτηριστικό της κομματικής τους ανισορροπίας. Κρίμα και δυστυχία μαζί!

Γιώργος Κύρτσος: Η διαφορά στη δημόσια εικόνα Ερντογάν -  λέει πολλά. Ο Ερντογάν είναι σε διαρκή φραστική υπερδιέγερση. Υπερβολικός στις εκφράσεις του. Θέλει να δείξει ισχυρός αλλά φαίνεται ανασφαλής. Ο Μητσοτάκης είναι σταθερός και μετρημένος στις εκφράσεις του. Εικόνα ήρεμης δύναμης. Πλήθος φυσιογνωμιστών έχει κατακλύσει τη χώρα!

Ξεχάστε όσα ξέρατε μέχρι τώρα για τον Άδωνι Γεωργιάδη! Τώρα παραδίδει μαθήματα αντισημιτισμού!

Τέλος, θεωρώ εντελώς άδικο να έχει πάρει αποζημίωση ο Κώστας Σημίτης ως θύμα τρομοκρατίας και να μην έχει χορηγηθεί στη κυρία Ράικου επίδομα... πλημμυροπαθούς!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου