Κυριακή 31 Μαΐου 2020

ΠΥΡ ΣΤΗΝ ΑΛΑΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ



Ως θετική έκρινε ο δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης την εξέλιξη για την ταχύτερη αδειοδότηση επενδύσεων κατασκευής μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί, άνω των πενήντα κλινών! Επαίρεται μάλιστα γιατί όλη αυτή την εξέλιξη που προέκυψε μετά από σειρά επαφών του με το υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη. Τον οποίο (βεβαίως) δεν παραλείπει να ευχαριστήσει δημόσια για το ενδιαφέρον και την άμεση ανταπόκρισή του...

Σε απλή (και ουδόλως επικοινωνιακή) μετάφραση; Ποιο φυσικό περιβάλλον, ποιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ποια ήπια ανάπτυξη! Λατομεία από τη μιά, ξενοδοχειακά μεγαθήρια από την άλλη. Όλα καλά!

Να ρωτήσω κάτι. Αυτοί που διορίστηκαν διοικητές στις Δομές προσφύγων με μηνιαίο μισθό 3.000 ευρώ, θέλουν ακόμη να φύγουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα ή όχι; Γιατί με τρία χιλιάρικα μηνιάτικο, δύσκολο το κόβω να ανοίγουν συζητήσεις για... αλλοίωση του πολιτισμού μας.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απομάκρυνε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο τους ανθρώπους που ψήφισαν κατά της απόσπασης των αρχαιοτήτων από το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Και μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, «ξήλωσε» από τη θέση του πρόεδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τον γνωστό διεθνώς διανοούμενο, συγγραφέα και καθηγητή Πανεπιστημίων, Κωνσταντίνο Τσουκαλά, αντικαθιστώντας τον με έναν φιλόλογο των... εκπαιδευτηρίων Δούκα! Διότι το κράτος πρέπει να είναι... επιτελικό!

Μένουμε στο «κεφάλαιο» Μενδώνη και ρωτάω: αυτό το Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, σημαίνει ότι δεν υπάρχει... δεύτερος; Δεν «ξενίζει» λίγο; Και αφήνω κατά μέρος το οργανωτικό τρέχα – γύρευε.

Άντε τώρα να βγεις και να κάνεις καριέρα... Ηρακλή!

Πάμε όμως και στην άλλη Επιτροπή, αυτή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Τι είχαμε αυτό το διάστημα; Το «κατέβασμα» από την επίσημη ιστοσελίδα της, του άρθρου του Αριστείδη Χατζή για τα (πασίγνωστα και απολύτως τεκμηριωμένα) ερωτικά του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Δυστυχώς, ο ημιμαθής και φανατικός όχλος, κατάφερε να «αποκαθηλώσει» την ιστορική αλήθεια, και να την προσαρμόσει στα μέτρα ενός «εθνικού αφηγήματος» που θέλει τους έλληνες επαναστάτες, άμεμπτους, «καθαρούς» και χωρίς ανθρώπινα πάθη. Κάτι σαν υπερ-ήρωες της καθ' ημάς φαντασίωσης.

Κι αφήστε τον έρμο τον Διονύσιο Σολωμό να λέει πως ό,τι είναι αληθινό, είναι και εθνικό. Ψιλά γράμματα. Ενίοτε και δυσανάγνωστα.

Βέβαια, αυτός ο όχλος, γουστάρει να «ακούει» τον αθυρόστομο Καραϊσκάκη να λέει: όταν γυρίσω θα τους γαμήσω, αλλά τον πιάνει «ηθικό τρέμουλο» όταν διαβάζει εκείνο το: η μάνα μου έφαγε σαράντα χιλιάδες πούτσες.

Στα ενδότερα της Επιτροπής, είχαμε την παραίτηση από μέλος της τής ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου, γιατί – λέει – διέκρινε τάσεις... ουδετεροπατρίας! Γεγονός που με έκανε να αρχίσω να βλέπω με καλό μάτι το έργο της Επιτροπής. Νισάφι πια με αυτή την υπερτιμημένη και πολλαπλώς προβεβλημένη καθηγήτρια!

Σκέφτομαι: αν η ιστορία είναι επιστήμη, η «ουδετεροπατρία» δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη; Λέω...

Του χρόνου το πάμε για... ζωντανή σύνδεση!

Θυμάστε την προβολή που είχαν από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τα ρεπορτάζ της Sun και της Daily Mail, όταν εκθείαζαν τις ελληνικές παραλίες και την Ελλάδα ως ιδανικό τόπο προορισμού διακοπών; Τώρα τι έγινε ξαφνικά και
χαρακτηρίζονται ως σκανδαλοθηρικά ταμπλόιντ;

Όταν μία ανακοίνωση ενός υπουργείου βασίζει το περιεχόμενο της σε ρεπορτάζ εφημερίδων τύπου Πρώτου Θέματος, Μακελειού και Ελεύθερης Ώρας, τότε το πρόβλημα υπερβαίνει τα όρια της πολιτικής ευθύνης και σοβαρότητας και ορίζεται ως επίσημος – κρατικός γπεμπελισμός!

Τα παραπάνω, με αφορμή την (κατάπτυστη σε όλα) ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον κρατούμενο Βασίλη Δημάκη. Και πάμε παρακάτω...

Η άσκηση των προβλεπόμενων δικαιωμάτων ενός πολίτη (όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση) δεν συνδέεται και δεν πρέπει να συνδέεται με το ποινικό του παρελθόν, για το οποίο άλλωστε υφίσταται τις νόμιμες συνέπειες. Αφήστε που περιπτώσεις όπως αυτή του Δημάκη θα πρέπει να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση και πρότυπα σωφρονισμού.

Από την άλλη, σιγή ιχθύος από τους (κατά τα άλλα) λαλίστατους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων. Που (υποτίθεται) ότι είναι και οι θεματοφύλακες των δικαιωμάτων των κρατουμένων.

Ειλικρινά, όταν βλέπεις έναν άνθρωπο να φτάνει στο σημείο να «παίζει» τη ζωή του κορώνα – γράμματα για να του παρασχεθούν από το επίσημο κράτος, τα απολύτως νόμιμα και αυτονόητα, δεν σου μένει καμία διάθεση να χαρείς και να πανηγυρίσεις για το «νικηφόρο» αποτέλεσμα του αγώνα του. Δυστυχώς υπερτερεί η θλίψη για τη κατάντια της δημοκρατίας (μας).

Ρεπορτάζ Τατιάνας Στεφανίδου, με αφορμή την επίθεση με οξύ σε γυναίκα: Είχε καλοσχηματισμένο κορμί που ήξερε καλά να το αναδεικνύει. Λάτρευε τις ψηλοτάκουνες γόβες. Είχε επιλέξει στενό κρεμ παντελόνι και στενό τοπ από το οποίο διαγράφονταν οι κοιλιακοί της. Οι στυλιστικές της επιλογές προκαλούσαν ζήλια στον εργασιακό της χώρο. ΕΣΡ, όλα καλά;

Όπως με ενημερώνει τώρα ο Γιάννης Στουρνάρας, οι κεντρικές τράπεζες προστατεύουν την εργατική τάξη. Έχω πάθει... ανακούφιση!

Την ίδια ώρα, σε άλλο (κατά τι τριτοκοσμικό) κανάλι, ο Βελόπουλος πουλάει από την εκπομπή του 2 οδοντόκρεμες και 3 βιβλία, στη τιμή των 24 ευρώ! Και μόνο για το συνδυασμό, λέω να... ψωνίσω!

Τι πήγα και θυμήθηκα! Σε μία εκπομπή (αν δεν κάνω του Δημήτρη Μανιάτη στο OPEN), ο Βελόπουλος συστήνεται ως πτυχιούχος Ιστορικός – Αρχαιολόγος και για να αποδείξει εμπράκτως το τίτλο του, ρωτάει (με ύφος μαγκοξερόλα) τον δημοσιογράφο αν γνωρίζει τι σημαίνει η λέξη... ειλατήριο. Και επειδή ο καημένος ο Μανιάτης ήξερε μόνο τι σημαίνει η λέξη ειλητάριο, έμεινε να το κοιτάει απορημένος.  

Έτερον γλωσσικόν: σε επίσημη εγκύκλιο της υφυπουργού Παιδείας κυρίας Ζαχαράκη το «διάλειμμα» αναγράφεται ως «διάλλειμα». Μικρό το κακό αν σκεφτούμε ότι θα μπορούσε να γραφτεί και ως... διάλυμα.

Θα έρθει μία ημέρα που θα απαγγέλεις Ελύτη, αλλά δεν θα είναι Ελύτης. Γέροντας Παΐσιος!

Να, εγώ τώρα πλέω σε πελάγη αισιοδοξίας!

Στερούμενος εδώ και εβδομάδες τα ποιητικά έπη (ή κατά το ορθότερον, ωδές) της κυρίας Eleonoras Kazantzidou, καταφεύγω στη... λύση Σιμιτσή. Τι επέλεξα από το (πλούσιο είναι αλήθεια) διαδικτυακό του υλικό; Το παρακάτω: Το 2015 έκανα μαζί με άλλους δημάρχους, πρώην και νυν τότε, αγώνα υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Άκουσα πολλά και διάβασα ακόμη περισσότερο στο Fb. Είχα ήδη φτάσει το όριο των 5.000 φίλων και εκτός από 2-3 που έβριζαν χυδαία και τους διέγραψα εγώ, περίπου 1.000 «δραπέτευσαν» αυτοβούλως από έναν τοίχο που δεν τους ικανοποιούσε «πατριωτικά και πολιτικά».
Θα ήθελα να μάθω σήμερα τι λένε όλοι αυτοί που μας χαρακτήριζαν «μενουμευρώπηδες» και είχαν παρασυρθεί από τις μεγαλοστομίες μιας ετερόκλητης φαιοκόκκινης συμμαχίας. Τώρα που η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη βάζει το χέρι στην τσέπη και δίνει πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κορονοϊού, πολύ μεγάλο ποσό που προκύπτει από τη συνεκτίμηση της δεκαετούς οικονομικής κρίσης.
Παράλληλα, τα πάγια χρηματοδοτικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ θα συνεχίσουν να τρέχουν προσφέροντας στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, πολλά ακόμη δισεκατομμύρια. Ο αγώνας πλέον θα πρέπει να είναι ο σωστός τρόπος αξιοποίησης των χρημάτων αυτών.

Εντάξει, ηρωικό δεν το λες να είσαι με τη πλευρά των «μενουμευρωπάδων». Πόσο μάλλον αν υπολογίσουμε και την (άκριτη) προβολή που τύχαιναν οι θέσεις και οι απόψεις τους από ΟΛΑ τα Μέσα Ενημέρωσης. Οπότε, μια χαρά με τις 2-3 διαγραφές και τις 1000 αποχωρήσεις. Αναίμακτος ο αγώνας.

Το να ζητάει όμως «απολογισμούς» και «αυτοκριτικές» για τα «ετερόκλητα», πάει πολύ. Αν όμως επιμένει, ας τολμήσει και αυτός να πράξει το ίδιο για τις φαιομπλέ και φαιοπράσινες συμμαχίες την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών και εδώ είμαστε για να κουβεντιάσουμε τα υπόλοιπα. Μα ΟΛΑ όμως! 

Εξώφυλλο Ολλανδικού περιοδικού, μεγάλης κυκλοφορίας. «Ούτε δεκάρα στο νότο» ο τίτλος με την εικόνα να δείχνει εργαζόμενους στο βορρά και τεμπέληδες στο νότο. Η Ευρώπη της αλληλεγγύης να πω;

Τα ύστερα του κόσμου! Η Καθημερινή βγάζει στη φόρα διαβαθμισμένο έγγραφο διεθνούς οργανισμού που καταγγέλλει τον Νότη Μυταράκη για κακοδιαχείριση και οικονομικές ατασθαλίες στα έργα που πραγματοποιεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με αιχμή την κατασκευή της δομής στη Μαλακάσα. Κάνει δε λόγο για απώλεια μεγάλου μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω αδράνειας και έλλειψης σχεδιασμού, για ανεδαφικούς σχεδιασμούς και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Επαναλαμβάνω, στη Καθημερινή!

Βασίλης Κεγκέρογλου: Κύριε Πορτοσάλτε, έχεις καταντήσει προπαγανδιστής χειρίστου είδους. Γιατί χρησιμοποιείς τη δημόσια συχνότητα για να προωθείς το διχασμό;;; Δεν σέβεσαι τίποτα;;; Οι πρωινοί χαρακτηρισμοί σου για τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι παραπάνω από απαράδεκτοι!! Ντροπή σου!!!  Έπρεπε να «φτύσει» τον Ανδρέα Παπανδρέου για να τον ανακαλύψουν οι ΚΙΝΑΛιτες. Έστω κι έτσι, καλώς να ορίσουν στην (ζοφερή) καθημερινότητα της δημοσιογραφίας.

Η δικιά μας Αμερική. Αθήνα, 30 Μαΐου 2020.

Για όσους και όσες έχουν μείνει άναυδοι και άναυδες με την δολοφονία του Τζωρτζ Φλόυντ, ας γυρίσουν κανά δυό χρόνια πίσω κι ας «δουν» έναν άνθρωπο 55 κιλά, λευκό, γκέι, και οροθετικό, να έχει από πάνω του οκτώ μπάτσους και δύο τραμπούκους να τον τσαλαπατούν και να τον σκοτώνουν.

Τι ωραίο να απαντούν στο no politica, η Μαντόνα και Λεμπρόν Τζέιμς!

Την ίδια στιγμή που το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτηρίζει την δολοφονία του Φλόιντ ως... φρικτό και εντελώς αναίτιο θάνατο!

Όσο για τον δολοφόνο του Φλόιντ, αυτός κατηγορείται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Μάλλον θα πήγε ο Κούγιας προς τα εκεί και θα τους είπε για... εξοστρακισμό ποδιού!

Στο μεταξύ, τα θύματα των αστυνομικών στις ΗΠΑ για το 2019, ανέρχονται στον αριθμό των 1099, ενώ στην από ΄δώ πλευρά του Ατλαντικού, ο Μακρόν κατέθεσε νόμο που ποινικοποιεί τη βιντεοσκόπηση των αστυνομικών.

Και αφού πέρασε το «κρίσιμο» 48ωρο από την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, οι «ξαφνιασμένοι» δημοσιογράφοι των ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης, άρχισαν να δίνουν συμβουλές για το πώς πρέπει να γίνονται οι... εξεγέρσεις! Καθότι και... έμπειροι!

Α, και πως οι εξεγερμένοι δεν πρέπει να καταφεύγουν σε κλοπές λάπτοπ και τηλεοράσεων. Ειδικά τις 60αρες Samsung!

Για να έρθει στο καπάκι και η Σώτη Τριανταφύλλου στην Athens Voice να χαρακτηρίσει τον ξεσηκωμό των αφροαεμερικανών... εθνικιστικό κίνημα!  

Πως το είχε πει ο Θάνος Πλεύρης εκείνο για τους Τούρκους; Ωραία είναι να τους πατάμε στο κεφάλι όπου τους συναντάμε; Ξέρω, άσχετο...

Ευκαιρίας (τραγικής έτσι κι αλλιώς) δοθείσης, βρείτε και δείτε την Παρείσφρηση του Σπάικ Λι.

Αν μη τι άλλο, το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, είναι ότι πιο αισιόδοξο ακούστηκε αυτές τις ημέρες για τα όσα συνέβησαν (και συμβαίνουν) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το καταθέτω: Η άδικη δολοφονία του George Floyd δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ. Η βία γεννά μόνο βία, αλλά όταν αυτή ασκείται από κάποιους στην εξουσία, τότε οφείλουμε να μη μένουμε σιωπηλοί. Nα εναντιωθούμε στον ρατσισμό και να απαιτήσουμε ισονομία για όλους.

Και που και που, καλό είναι να ακούμε και τους δημιουργούς:


Θα το μάθατε πιστεύω ότι μπήκε μία αλεπού στο κοτέτσι του Σάκη Ρουβά και της Κάτιας Ζυγούλη και έφαγε όλες τις κότες. Αυτό που ίσως δεν μάθατε είναι ότι ο Σάκης είχε κρατήσει τα αυγά τους και οσονούπω θα έχουμε... γεννητούρια!

Και ενώ βρισκόμασταν εν αναμονή... γεννήσεων, να και η είδηση από την ευρωπαϊκή μελέτη της οργάνωσης Domestic Violence in Europe, που λέει ότι 3 στους 10 έλληνες, τρώνε ξύλο από τις γυναίκες τους! Νοιώθω μία... ανησυχία!

Καλά, είναι σοβαροί; Συγκρίνουν τον πρωθυπουργό μας με τον Ηρακλή; Με εκείνον τον αλκοολικό, τον κατά συρροή δολοφόνο που, μεταξύ άλλων, σκότωσε τη γυναίκα του, τα παιδιά του, τον δάσκαλό του στη μουσική και βίασε και την κόρη του βασιλιά της Τεγέας που τον φιλοξενούσε; 

Καθίστε τώρα γιατί έχω πάθει κοκομπλόκο! Ο Κικίλιας έδωσε εντολή να μην κλείσει το Κέντρο Μαστού στο Έλενα. Σωστά; Σωστά. Λογικά όμως δεν θα πρέπει να προϋπήρχε και εντολή για να κλείσει; Σκέφτομαι λάθος; Κι αν όχι, ποιος είχε δώσει την εντολή για το κλείσιμο; Σας μπέρδεψα ε;

Οκτώ «κροίσοι» της παγκόσμιας αγοράς πολλαπλασίασαν τα κέρδη τους εν μέσω πανδημίας. Ίνα πληρωθή το ρηθέν, η κρίση δεν είναι για τους... κροίσοι!

Και επειδή πολύ Άλωση «έπεσε» τούτες τις ημέρες, να θυμίσω ότι υπάρχει και μία άλλη ολίγον τι... ξεχασμένη. Αυτή της Θήβας από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Επίλογος, με την ανεπανάληπτη Σαβίνα Γιαννάτου από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σας ασπάζομαι, σας χαιρετώ και γεροί να είμαστε να ξανανταμώσουμε τον Σεπτέμβριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου