Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΚΑΤΕ;

Ε όχι! Δεν το χωράει ο νους μου! Πέρασα μία ολόκληρη εβδομάδα στα Κέντρα  Αισθητικής περιμένοντας την ώρα και τη στιγμή που θα ανοίξουν τα Χιονοδρομικά και αυτοί βγαίνουν και μου λένε... άκυρο! Και ρωτάω: εσείς αν ήσασταν στη θέση μου, θα το στρίβατε ή δεν θα το στρίβατε  για... Ντουμπάι;

Μέχρι όμως να αποφασίσω, ας πάμε να δούμε τι «έπαιξε» τις τελευταίες ημέρες στη τοπική επικαιρότητα...

Απόγευμα Τετάρτης 20 Ιανουαρίου και ο συντοπίτης υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει ότι: η γραμμή Καβάλας -Πρίνου όχι μόνον θα λειτουργήσει ξανά αλλά θα επιδοτηθεί κιόλας. Δεν λέω, καλό το «καθρεφτάκι», ευκολόπιστοι και οι «ιθαγενείς», αλλά το να επιχαίρεις και να υπερηφανεύεσαι γιατί η «δουλίτσα» θα γίνει με δημόσιο χρήμα, σε κάνει λίγο... Μακάριο!

Ο οποίος (Μακάριος), βλέποντας τον Παναγιωτόπουλο να του παίρνει τη μπουκιά από το στόμα το έριξε στους... επικήδειους!

Και η Eleonora στις... ωδές! Ναι, η λατρεία μου ξανακτύπησε με ποιητικό πόνημα αφιερωμένο στη Σοφία Μπεκατώρου! Για πάρτε γεύση...

Είσαι γυναίκα πρότυπο, αληθινά σπουδαία.

Σοφία, ψηλά κράτησες του θάρρους τη σημαία.

Βγήκες και κατήγγειλες μια θλιβερή ιστορία,

που σε σημάδεψε βαθιά, στου χρόνου την πορεία...

Με το ρίγος να με έχει κατακλύσει, περνάω αμέσως στα... πεζά. 

Η Εκκλησία ήταν η Κιβωτός που έσωσε τη γλώσσα, την Ιστορία και τις παραδόσεις μας. Κανείς δεν αμφισβητεί τον ρόλο της στην Επανάσταση. Αν δεν ήταν η Εκκλησία, σήμερα μπορεί να φορούσαμε φέσια και να προσκυνούσαμε τον Αλλάχ! Με αυτά τα λόγια «έκλεισε» ο Θόδωρος Μουριάδης το τελετουργικό της κοπής της βασιλόπιτας του Δημοτικού Συμβουλίου, επηρεασμένος προφανώς και από την παρουσία σε αυτή του Μητροπολίτη Φιλίππων Ναπόλεως και Θάσου κυρίου Στεφάνου.

Είναι αλήθεια ότι ένα μικρό θεματάκι με τα «ηρωικά» το έχω. Πόσο μάλλον όταν αυτά «ευδοκιμούν» μέσα σε μισές αλήθειες και μετατρέπουν την ιστορική πραγματικότητα σε «ρομάντζα πατριωτισμού». Γιατί οκέι, σεβαστός και αξιοσημείωτος ο ρόλος της Εκκλησίας στα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας, αλλά μη ξεχνάμε ότι οι ενοριακές συνάξεις δεν διακόπηκαν ποτέ στη πορεία του Γένους. Στην εκκλησία του χωριού, στα ξωκκλήσια και στα μοναστήρια, δινόταν αδιάκοπα η ευκαιρία στους Ρωμηούς  να συναντώνται στο ένα σώμα και να μετέχουν στη λειτουργία του. Η λατρεία, όχι μόνο ως θρησκευτική έκφραση, αλλά και ως κοινωνικό γεγονός, ασκούσε έλξη πολύ εντονότερη απ’ όσο σήμερα... Κι αυτά δεν τα λέω εγώ, λόγια του συγχωρεμένου (και αλησμόνητου) π. Γεώργιου Μεταλληνού είναι, παρμένα από το βιβλίο του για τους Έλληνες στα Χρόνια της Τουρκοκρατίας. Εν κατακλείδι; Χαριτωμένα και «πιασάδικα» όλα αυτά με τα «φέσια» και τα «προσκυνήματα», αλλά ας ρίχνουμε και καμιά ματιά στα... συναμφότερα. Καλό θα μας κάνει!

Όπως καλό θα κάνει και στον Γιάννη Προμούσα η αποχώρησή του από την παράταξη της Δήμητρας Τσανάκα. Γιατί, κακά τα ψέματα, ζόρι μεγάλο να συνυπάρχεις στο «παρεάκι» του Γραμμένου και της Ιωσηφίδου.

Μίσος και κτηνωδία. Αυτά αποκομίζει κανείς αν μπει στο κόπο να διαβάσει τα σχόλια των «ημεδαπών» κάτω από τα ρεπορτάζ που αναφέρονται στα εκατό προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν στα δημοτικά σχολεία της πόλης. Μια βαρβαρότητα μπολιασμένη στην απανθρωπιά, στη σήψη και τη παρακμή.

Ενίοτε, στην αμορφωσιά και τη καφρίλα...


Πριν πω ο,τιδήποτε και για να προλάβω τυχόν παρερμηνείες, σας προτρέπω να ανατρέξετε σε ένα παλιό μου κείμενο για τον Δημήτρη Κουφοντίνα (
https://gavrefl.blogspot.com/2014/03/blog-post_19.html). Γράφτηκε τον Μάρτιο του 2014 και από τότε, δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι.  

Και πάμε στο επίδικο: ο Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί για τις πράξεις του. Και τιμωρείται γι’ αυτές εκτίοντας ποινές που του επέβαλε το δικαστήριο. Ο Κουφοντίνας, άπαξ και πέρασε το κατώφλι της φυλακής, έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα με όλους τους κρατούμενους. Αυτά ορίζουν οι κανονισμοί, αυτά ορίζει το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Η φυλακή δεν είναι καθημερινό δικαστήριο. Η αναγνώριση των συνταγματικών δικαιωμάτων όλων, ακόμα και των βαρυποινιτών, δεν είναι ανοχή σε αυτούς, είναι σεβασμός στους νόμους του κράτους.

Ο Κουφοντίνας, με την απεργία πείνας δεν διεκδικεί αποφυλάκιση. Ούτε καν τις άδειες που (εκ του νόμου) δικαιούται. Ο Κουφοντίνας δεν ζητάει να παραμείνει στις αγροτικές φυλακές, όπως ψευδώς διαδίδεται. Ο Κουφοντίνας κάνει απεργία πείνας για το αυτονόητο: να σταματήσουν οι εκδικητικές μεταγωγές του και να μεταφερθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού. Κάθε άλλη «ερμηνεία» για την απόφασή του, κινείται στα σκοτάδια της εκδίκησης και της εξόντωσης.

Στο μεταξύ, ο Κασιδιάρης, όχι μόνο χαίρει των δικαιωμάτων που ο νόμος του δίνει, αλλά συνεχίζει ανενόχλητος να τουϊτάρει μέσα από τη φυλακή και να κάνει ραδιοφωνική εκπομπή μέσω ίντερνετ. Αλλά γι' αυτά, κιχ!

Θα μου πείτε, ακούσαμε ποτέ κανένα δεξιό (ή έστω κεντρώο φιλελεύθερο) να διαμαρτύρεται για την αποφυλάκιση του δολοφόνου Μελίστα; Για την αποφυλάκιση του δολοφόνου Καλαμπόκα; Για να μην αποφυλακιστεί ο δολοφόνος Κορκονέας; Όχι και ούτε πρόκειται...

Πόσο διαχρονικό αποδείχθηκε τελικά εκείνο το πολύ αθωότητα στις μέρες μας, που είχε πει κάποτε ο Δημήτρης Πουλικάκος στην εκπομπή του Πρετέντερη, απευθυνόμενος στον αποσβολωμένο δημοσιογράφο και τον έχοντα χάσει τα αυγά και τα πασχάλια, Μάκη Βορίδη.

Το θυμήθηκα ξανά αυτές τις ημέρες, ακούγοντας και διαβάζοντας από τα Μέσα Ενημέρωσης τα όσα λέγονται και γράφονται για την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου. Και τα όσα αυτή καταφέρνει να «παρασύρει» στο διάβα της. Όμως...

Με πόση υποκρισία και με πόσο θράσος είναι καλυμμένα όλα αυτά! Με πόση ξεδιαντροπιά και με πόση αναλγησία κρύβονται πίσω από την «τρέχουσα δημοσιότητα»! Με πόση κοινωνική, πνευματική και πολιτική ένδεια αντιμετωπίζονταν όλα αυτά τα χρόνια φαινόμενα που τροφοδοτούσαν και εκκόλαπταν τα αποτρόπαια; Σας φρεσκάρω τη μνήμη:

Ακούσατε ποτέ να λένε κουβέντα γι’ αυτό...

Είδατε ποτέ καμία αντίδραση γι’ αυτό;

Νοιώσατε ποτέ κάτι που να αντιστέκεται σε αυτό;

Όχι! Ούτε ακούσατε, ούτε είδατε, ούτε και νοιώσατε. Γι’ αυτό αλωνίζουν ακόμη οι άθλιοι...

Γι’ αυτό «παρτάρουν» οι εμετοί...

Γι’ αυτό όλα τούτα ζουν ανάμεσά μας...

Τώρα, πως γίνεται και όλοι αυτοί οι τύποι (και οι τύπισσες) που καταλογίζουν ευθύνες στη Μπεκατώρου γιατί δεν κατήγγειλε έγκαιρα τον βιασμό της , είναι οι ίδιοι που λένε για τον πρόσφυγα γιατί δεν κάθισε στη πατρίδα του να πολεμήσει, ας θεωρηθεί ως μία απλή σύμπτωση.

Και για να μην είμαι άδικος, τέτοιου είδους εκτροπές και συγκαλύψεις δεν είχαμε μόνο από την δημοσιογραφική, την κοινωνική και τη πολιτική πλέμπα. Φρόντιζαν και κάποιοι άλλοι από τη μεριά του... πνεύματος και του πολιτισμού! Ξεχνάω εγώ εκείνον τον Τσόκλη να λέει: κάθε φορά που γίνεται ένας βιασμός, θα ΄θελα να δω γιατί γίνεται, ποιος έφταιξε απ΄ τους δύο...

Το βάραινα πολύ όμως, οπότε ανοίγω σελίδα... λάιφ στάιλ.

Και ερωτώ: ο Αλέξης Κούγιας γιατί εμβολιάστηκε; Για άνω των 85 ετών λέγαμε, όχι για άνω των 85 εκατοστών!

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου αποκαλύπτει στον Δημήτρη Δανίκα πως, στην μεταπολίτευση αν δεν ήσουν αριστερούς δεν είχες τύχη. Ναι βρε Νίκο μου, αλλά και εσύ πήγες μόνος σου και... καρφώθηκες. Φτιάχνεις τύχη τραγουδώντας υπάρχει λόγος σοβαρός που ήμουν νέος χλιαρός; Δεν φτιάχνεις!  

Ο Μένιος Φουρθιώτης ανακοινώνει την πρόθεσή του να κατέλθει ως υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές, προβάλλοντας τις πρώτες φωτογραφίες από το... υποψήφιο γραφείο του!

Ευαγγελιστές στη Βραζιλία του Μπολσονάρο επιτέθηκαν άγρια σε ιθαγενή γυναίκα γιατί τη θεώρησαν μάγισσα. Στην Ελλάδα όμως που την κατοικούν... ημεδαποί, οι «μαγείες» συντελούνται στους κινηματογράφους (Ο Τελευταίος Πειρασμός), στα θέατρα (Corpus Christi), στη γλυπτική (Κόκκινος Άγγελος).

Ξέρετε γιατί ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει καλή... σκηνική παρουσία; Γιατί υπήρξε μέλος μουσικού συγκροτήματος! Φρονώ όχι χεβυμεταλλάδικου!

Μία βεντέτα που κρατάει δεκαετίες τώρα στη Κρήτη, «έκλεισε» με τρεις βαπτίσεις! Καλά το πάμε. Στην μεταπολεμική Αμερική οι μαφιόζοι υπέγραφαν «ανακωχή» ανταλλάσοντας τα παιδιά τους! Ενημερωτικά, βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 2021.

Κατά τα άλλα, έρχονται οι ξένοι και μας αλλοιώνουν τον (μ)πολιτισμό μας...

Ακολουθούν σύντομα στιγμιότυπα από την ελληνική τηλεόραση...

Ρεπορτάζ δρόμου για τον κορονοϊό στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με δηλώσεις από μία του... κομμωτηρίου: Βλέπω πολλούς που δεν φοράνε τη μάσκα ή δεν τηρούν τα μέτρα που μπορεί να είναι μετανάστες ή ο,τιδήποτε άλλο...

Δημοσιογράφος: Γιατί κ. Χρυσοχοΐδη χρειαζόταν να χτυπηθεί ο άνθρωπος που ήταν κάτω ακινητοποιημένος;

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Δεν είστε συνήγορος του πολίτη

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτου καταθέτει τη δήλωση του μήνα: Όταν συλληφθεί ο Χρήστος Παππάς θα το ανακοινώσω.

Δημοσιογράφος: Κύριε Σταϊκούρα, 6 στους 10 εργαζόμενους θα έχουν μείωση στους μισθούς τους έως και 30 %.

Χρήστος Σταϊκούρας: Άρα το 50% δεν θα επηρεαστεί. Ένας στους δύο δεν θα έχει μείωση.

Η Βικούλα η Φλέσσα φιλοξενεί στα Άκρα της δύο πρυτάνεις και συζητά μαζί τους το θέμα με την ασφάλεια των Πανεπιστημίων. Για έναν περίεργο λόγο, και οι δύο συμφωνούν με την ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Διακίνηση ιδεών ντε...

Όχι που δεν θα έβγαζαν οι Ράδιο Αρβύλα τον Νίκο Μαστοράκη να ρωτάει την Σοφία Μπεκατώρου αν ξέρει τι σημαίνει... υπερέκθεση. Όμοιοι ομοίω αεί πελάζουν...

Στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών δηλώνει πως ο τζίρος από την διακίνηση των ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια είναι μεγαλύτερος απ'  οπουδήποτε αλλού. Όταν ο συνομιλητής του, του ζητάει να επιβεβαιώσει την αποκάλυψη του με επίσημα στοιχεία, ο αστυνομικός το γυρίζει στο... τρεις λαλούν και δυό χορεύουν. Και οι δύο δημοσιογράφοι στο... τσάμικο!

Κλείνω με την υποχρέωση που έχω αναλάβει απέναντι στη Γιάννα Αγγελοπούλου και στην Επιτροπή για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (και ουχί αμισθί όπως η ψυχολόγος του δήμου), με άλλο ένα ιστορικό στιγμιότυπο από τη περίοδο της εξέγερσης.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, μία ημέρα που η ασθένειά του είχε υποτροπιάσει (έπασχε από καλπάζουσα φυματίωση) δέχτηκε την επίσκεψη ενός καινούριου γιατρού που ήθελε να τον εξετάσει. Για να τον δοκιμάσει, ο Καραϊσκάκης έκρυψε κάτω από τα σκεπάσματα έναν από τους άνδρες του. Ο γιατρός έπιασε το χέρι του παλικαριού αντί για το δικό του και του είπε: «Στρατηγέ, οι δυνάμεις σου έχουν πέσει πολύ». Αφού τίναξε τα σκεπάσματα και ο γιατρός κατάλαβε έκπληκτος πως είχε εξετάσει χέρι αλλουνού, απάντησε στο γιατρό: «Ο πούτσος μου έπεσε μωρέ, όχι οι δυνάμεις μου!».

Λέτε να έπαθα... Καραϊσκάκη;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου