Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΡΟΜΟΣ, ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ



Η παρουσία (και η χρησιμοποίηση) παιδιών σε πολιτικά τηλεοπτικά σποτ, είναι εξ αρχής «επικοινωνιακό ζητούμενο». Θα προσέθετα δε, και εξόχως προβληματική. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο πιο ανησυχητική και επικίνδυνη γίνεται η συμμετοχή τους σε σποτ που προωθούν μηνύματα της συμμορίας. Που ο λόγος και τα πρόσωπά τους γίνονται το μέσο για να «περάσει» η κατήχηση της Χρυσής Αυγής.

Στην προσπάθειά τους να «στρογγυλέψουν» τον εγκληματικό χαρακτήρα του κόμματος, οι (λέμε τώρα) επικοινωνιολόγοι των ναζιστών σέρνουν τρία παιδάκια (φρονώ προθύμων γονιών) σε μία απαράδεκτη λεκτική βαρβαρότητα, έχοντας για φόντο το αξεσουάρ της γαλανόλευκου και για μουσική υπόκρουση ένα υπολανθάνον εμβατήριο σε ρυθμό… θείας Λένας! Το πνιγερό περιβάλλον επιδεινώνει η στρατιωτική δομή της σκηνοθεσίας, τα σκληρά και ανέκφραστα πρόσωπα των μικρών πρωταγωνιστών και, φυσικά, ο έμμεσος ρατσιστικός οχετός που (τυχαία;) «ακουμπάει» όλος επάνω στο «εθνικιστικό προπύργιο» του καθ’ ημάς σοσιαλισμού. Στο αλήστου μνήμης παπανδρεϊκόν: Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες!

Σε κάθε περίπτωση, η Χρυσή Αυγή κάνει την δουλειά της. Αδίστακτα και ενδεχομένως προμελετημένα. Άλλωστε, από τα προπαγανδιστικά εργαλεία του ναζισμού, ποτέ δεν εξέλειψε η παιδική παρουσία. Είτε αυτή προορίζονταν ως «παράδειγμα μέλλοντος» είτε ως ο ιδανικός καθρέφτης μιας ιδεολογικής και φυλετικής καθαρότητας. Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο σποτ βρίσκεται αλλού και δεν είναι άλλο από τη μηδενική αντίδραση όλων εκείνων των (τάχαμου δήθεν) ευαίσθητων που συνωστίζονται στα «ηθικά στασίδια» των παιδικών δικαιωμάτων. Όλων αυτών που κυκλοφορούν ως «συναισθηματικοί εργολάβοι» των παιδικών ψυχών. Μούγκα όλοι. Και εξαφανισμένοι.

Στον αντίποδα αυτής της βαρβαρότητας, στην άλλη πλευρά της «πολιτικής αισθητικής», το σποτάκι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σκίζει από έμπνευση, ρυθμό και εξυπνάδα. Και με ένα υπόγειο χιούμορ που το κάνει ακόμη πιο ελκυστικό. Δείγμα ίσως μιας «αριστερής αθωότητας» που επιμένει να «χτίζει» το μέλλον επάνω στην ουτοπία και το όνειρο. Να μεταδίδει αξίες που μας γεφυρώνουν με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Με τον πόνο και τις αγωνίες του διπλανού. Τον δικό μας ξένο.

Για τα δικά σας συμπεράσματα, εδώ: https://www.youtube.com/ watch?v=GGzdS2mphN0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου