Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΕΡΙ ΕΞΥΠΝΑΔΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ



Για να σας ρωτήσω κάτι, ρε σύντροφοι: εσείς το έχετε μετρήσει το επίπεδο της εξυπνάδας σας; Τον δείκτη του IQ σας που λένε και οι πιο μυημένοι σε αυτά; Ξέρετε, το ρωτάω γιατί βγήκε ο άλλος (το όνομα στον επίλογο) και είπε ότι το έχει μετρήσει (το IQ του) και ότι του «βγήκε» 189 της κλίμακας Standford-Binet και πως βάσει αυτού του αποτελέσματος συγκαταλέγεται τώρα ανάμεσα στους 50 εξυπνότερους ανθρώπους του κόσμου!

Φτου, που να μην τον εματιάξω τον άνθρωπο, και μπράβο του και σ’ ανώτερα που λένε, αλλά μερικές απορίες τις έχω. Ας πούμε: ποιοι είναι οι άλλοι 49; Κι έχουν όλοι αυτοί τα ίδια «προσόντα» με τον «δικό» μας; Είναι δηλαδή ΚΑΙ μαθηματικοί ΚΑΙ συγγραφείς ΚΑΙ ποιητές ΚΑΙ ζωγράφοι ΚΑΙ σκηνοθέτες και, πέραν τούτων, ασχολούνται (ή, κατά το ακαδημαϊκότερον, εντρυφούν) ΚΑΙ στη μουσική ΚΑΙ στην κοινωνιολογία ΚΑΙ στην οικονομία ΚΑΙ στην αρχαιολογία ΚΑΙ στο μάνατζμεντ (αυτό πού το πας) ΚΑΙ στην στρατηγική ΚΑΙ στη γεωπολιτική;

Και το άλλο: αυτοί οι 49, πόσο το έχουν (το IQ τους ντε); Το ξεπερνάνε το 189; Είναι εκεί γύρω; Λίγο πιο κάτω; Κι αυτήν την κλίμακα, ποιος την καθιέρωσε; Και σε ποιες ερωτήσεις πρέπει να απαντήσει κάποιος για να μπει στην… οργάνωση; Γιατί, ξέχασα να σας το πω, υπάρχει και οργάνωση και μάλιστα διεθνής! Ναι! Η Mensa με το όνομα, η οποία αυτήν τη στιγμή αριθμεί 100.000 μέλη (ακριβώς όμως, ούτε ένα περισσότερο!).

Επανέρχομαι όμως στις απορίες με τη βασική ερώτηση, γιατί από προχθές με «τρώει» τρελή επιθυμία: μπορώ εγώ με τα «προσόντα» που διαθέτω να πάω αύριο και να μετρηθώ για να γίνω μέλος, έστω της άλλης οργάνωσης, της The Pi Society, που το θέλει (το IQ μου καλέ, πού «τρέχει» ο αναίσχυντος νους σας;) από 176 και πάνω; Κι άντε πες ότι μπορώ! Σε ποιες ερωτήσεις θα διαγωνιστώ; Γιατί, μπορεί να ήμουν στούρνος στα μαθηματικά και να έπαιρνα κάτι ξεγυρισμένα 9άρια από τον Τσολακόπουλο, αλλά στη γειτονιά Διακογιάννη με ανέβαζαν, Διακογιάννη με κατέβαζαν! Και ποιον δεν ήξερα! Από τον αναπληρωματικό μέσο της Μπρίστολ, μέχρι τον προπονητή τερματοφυλάκων της Μίντελσπρο! Για τέτοιο επίπεδο μιλάμε! Οπότε, αν υπάρχουν αθλητικά στο ερωτηματολόγιο, ένα 30άρι το έχω «τσιμπήσει».

Για να μη αναφέρω τις γνώσεις και τις «ανησυχίες» που απέκτησα μετά στα περί της τέχνης! Είτε αυτές αφορούν στο υψηλό της επίπεδο (από Τζόϋς και πάνω) είτε στο κλασσικό της (πόση καψούρα με την Άννα Καρένινα;) είτε στο «φευγάτο» της (ξέρετε τι είναι να μεγαλώνεις με Πίντερ, Ζενέ και Ιονέσκου;) είτε στο «στρατευμένο» της (από πού τα ξέρω νομίζετε τα ρώσικα;). Όπερ, άλλο ένα 40άρι μέσα στο νερό, καθότι στην εν λόγω κατηγορία ανεβαίνει κι ο βαθμός δυσκολίας.

Όσο για τα προσόντα μου περί της πολιτικής, τα ξέρετε, δε χρειάζεται να τα επαναλάβω. Κι από τη στιγμή που δεν είναι βαθμολογητές (αυτό σιγουράκι) ο Γερομάρκος, ο Κλειτσιώτης και η Τσανάκα (η Αλεξάνδρα), ένα 50άρι το έχω στο τσεπάκι μου. Τι μας μένουν; 56 ποντάκια! Ε, λίγο η τύχη, λίγο το μέσον (ΣΥΡΙΖΑ γαρ), λίγο η καλή μου ψυχολογία, θα το ρίξω και στην προπόνηση για κανένα μήνα, το έχω «δέσει» το όριο!

Κι άντε μετά να με πιάσετε! Κατευθείαν Ειδικός Σύμβουλος στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, στην Αστυνομική Ακαδημία, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, στη Σχολή Στρατολογικού και στο καπάκι διερμηνέας-μεταφραστής στα Γαλλικά Δικαστήρια!

Κι εκεί ίσως να βρω και τον «συνάδελφο» Νίκο Λυγερό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου