Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΑΦΩΝ



Καθ’ όλη τη διάρκεια που βρισκόταν σε εξέλιξη το «επικοινωνιακό ριάλιτι» της Αμφιπόλεως, η εφημερίδα Χρονόμετρο και προσωπικά ο Θοδωρής Σπανέλης, είχαν αναλάβει «εργολαβικά» την ενημέρωση της ανασκαφής, καταφέρνοντας πολλές φορές να μοιάζουν σαν εντολοδόχοι της Μενδώνη και της Παναγιωταρέα. Ενίοτε και ως θιασώτες των «βεβαιοτήτων» κάποιου κυρίου Καργάκου.

Δεν ξέρω πώς και γιατί, αλλά μετά το «πάγωμα» της ενημέρωσης, άρχισαν και τα… στερητικά εκεί στο Χρονόμετρο, οι συνεργάτες του οποίου φροντίζουν να τα συνοδεύουν με γραφικές αρχαιοπληξίες, καταγγελτικά παραληρήματα και πολιτικές εκτονώσεις. Εσχάτως δε, με αναλήθειες και παραποιήσεις αντιπολιτευτικού μένους. Μέρος αυτής της (καθ’ όλα χυδαίας) παραπληροφόρησης, ήταν και το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Γιώργος Ροδάκογλου, υπό τον τίτλο: Θύελλα αντιδράσεων μετά τις δηλώσεις Ξυδάκη για την Αμφίπολη. 

Όσο κι αν προσπάθησα να εντοπίσω τα «θυελλώδη» του ρεπορτάζ, στάθηκε αδύνατο. Ένα βερμπαλιστικό εφεύρημα για αρχή (τσαλακώνεται στα μάτια των ελλήνων το προφίλ του νέου αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού) και ένα φαντασιόπληκτο δρώμενο για τη συνέχεια (που εμπλέκει ακόμη και τον… Τσίπρα) αποτελούν τα «θεμέλια» εκείνα που επάνω τους θα οικοδομηθούν οι παραχαράξεις και οι ψευτιές. Το ανήθικο όλων; Ο τρόπος με τον οποίο «παραμορφώνεται» ένα κείμενο Σερραίων πολιτών προς τον κύριο Ξυδάκη, το περιεχόμενο του οποίου ουδεμία σχέση έχει με τα προλογικά ευφάνταστα του δαιμόνιου ρεπόρτερ.

Όπως είναι γνωστό, ο Νίκος Ξυδάκης –τη σοβαρότητα και το κυρός του οποίου ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει– είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες τα απολύτως αυτονόητα. Ότι η ανασκαφή θα συνεχιστεί κανονικά, ότι θα πρέπει να «προσγειωθεί» από την υπερβολή της δημοσιότητας και ότι ποτέ στα ελληνικά αρχαιολογικά χρονικά δεν έχει συμβεί να εκδίδεται ημερήσιο δελτίο ανασκαφής… Παράλληλα, είχε τονίσει ότι η υπερπροβολή δε δίνει το «παράθυρο» στους ανασκαφείς να μελετήσουν και να έχουν ανάσα στον νου για να αναστοχαστούν πάνω στα ευρήματά τους… Όσον αφορά το δικό του ρόλο, υπήρξε σαφής: η δουλειά ενός υπουργού Πολιτισμού δεν είναι μόνο να πηγαίνει σε μία ανασκαφή, αλλά να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη ροή των εργασιών…

Αυτά όλα, ο Γιώργος Ροδάκογλου –και, κατ’ επέκταση, η εφημερίδα του κυρίου Σπανέλη– τα «μετέφρασε» ως την απαρχή ενός σχεδίου υπονόμευσης του έργου της κυρίας Περιστέρη και ως προμήνυμα «κομματικής άλωσης» της Εφορείας Αρχαιοτήτων των Σερρών. Ακροβασίες και σενάρια που «φόρτωσαν» στο κείμενο των Σερραίων πολιτών, ανύπαρκτα συμπεράσματα, ικανά όμως να δημιουργήσουν «αντι-υπουργικό κλίμα» και να ανασύρουν μνήμες… εκπροσώπου τάφου! Και κάπως έτσι, οι μετρημένες και προσεκτικές τους αναφορές (ή και αγωνίες τους αν θέλετε), βρέθηκαν ξαφνικά να εξυπηρετούν ευσεβείς πόθους και αλλότριους σκοπούς.

Προς επίρρωση όλων των παραπάνω, στη διεύθυνση: xronometro.com/amfipolis-antidraseis/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου