Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

ΜΙΑ ΜΑΧΗ... ΑΛΛΙΩΣ!




Όπως και να ΄χει, η πρόσφατη επίσκεψη του Στρατηγού Μανώλη Κρασανάκη στην δήμαρχο Καβάλας, δεν ήταν από αυτές που σε κάνουν περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξο για την εξέλιξη που μπορεί να έχει η ιστορία με το στρατόπεδο Ασημακοπούλου. Ήδη, η κυρία Τσανάκα, δείχνει μία διάθεση να «κουβεντιάσει» τους όρους του... διαμεσολαβητή, αφήνοντας πίσω της τα «αδιαπραγμάτευτα» και τα «ηρωικά» των περασμένων μηνών.

Τι αποκομίζει κανείς από την μέχρι τώρα τακτική της δημοτικής αρχής; Πρώτα και κύρια ότι δεν έχει οργανώσει αξιόπιστα την διεκδίκηση του στόχου της, με αποτέλεσμα να παλινδρομεί μέσα σε νεφώδη ιδεογράμματα, έχοντας αποδυναμώσει σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό αιτούμενο των απαιτήσεών της. Την όλη προσπάθεια μοιάζει να την διαχειρίζεται ωσάν να πρόκειται για διαμάχη μεταξύ... οικοπεδοφάγων. Δεύτερον, τα περιοριστικά όρια της διεκδίκησης, λειτουργούν εις βάρος της «μεγάλης ιδέας», που δεν είναι άλλη από την συνολική επιστροφή των στρατιωτικών εκτάσεων και κτισμάτων στο Δήμο. Από τα εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα μέχρι τη Στρατιωτική Λέσχη και τις εγκαταστάσεις της Μεραρχίας και από το Αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα μέχρι τα ΣΟΑ της Παναγίας. Και τρίτον, ότι η διαφαινόμενη αναπτυξιακή πρόταση, μοιάζει λιγότερο πειστική σε σχέση με τις «απαιτήσεις» των χώρων και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Γιατί, όσο καλό και να ακούγεται το Μητροπολιτικό Πάρκο, δεν παύει να έχει μία αίσθηση... χιπισμού.

Στον αντίποδα όλων αυτών, υπάρχει η ευνοϊκή συγκυρία που επέφερε η κυβερνητική αλλαγή. Για πρώτη φορά, οι εκλεγμένοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, «κουβαλάνε» πίσω τους μια μακρά ιστορία κινηματικών δράσεων για τα στρατόπεδα, και ένα πολιτικό λόγο, άμεσα ταυτισμένο με την διεκδίκησή τους. Ξέχωρα λοιπόν από την δυναμική που μπορεί να έχει η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής, είναι πολύ φυσιολογικό η κοινωνία να απαιτήσει την λύση και από εκείνους που μέχρι εχθές είχαν ανάγει το θέμα σε ύψιστο αντιπολιτευτικό... καθήκον! Μη πω ΜΟΝΟ από αυτούς!

Θέλοντας και μη, το «κουπί» από δω και πέρα θα το «τραβήξουν» οι κυβερνητικοί βουλευτές. Σε αυτούς θα μετατεθεί το βάρος των πιέσεων και από αυτούς θα ζητηθεί ο λόγος για τις όποιες «στραβές» τυχόν θα προκύψουν.

Γεγονός είναι ότι η προχθεσινή συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρμόδιο υφυπουργό, μεταφέρει έναν αέρα «πολιτικής αισιοδοξίας». Αρκεί αυτός ο «αέρας» να μην εγκλωβιστεί σε «γραφειοκρατικούς διαδρόμους», αλλά να γίνει η αφορμή για μια πιο πλατιά και συμμετοχική διεκδίκηση. Πιο τεκμηριωμένη και πιο «ποιοτική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου