Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ο ΣΑΧΛΑΜΑΡΑΣ

Πριν λίγες ημέρες, οι «τόποι κοινωνικής δικτύωσης» γέμισαν με το βίντεο ενός ρεπορτάζ, όπου ο «έξυπνος» ρεπόρτερ ζητάει από τους περαστικούς να του πουν πόσα εκατομμύρια ευρώ είναι το ένα δις! Διατηρώντας τις επιφυλάξεις μου για το αν και κατά πόσο ο ίδιος θα ανταποκρινόταν σε έναν αντίστοιχο αιφνιδιασμό, μένω αποκλειστικά στο γεγονός. Οι «συμμετέχοντες» σε αυτήν την επιτόπια έρευνα –που, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν νέα παιδιά– «προδόθηκαν» όλοι από τις μαθηματικές τους γνώσεις! Κανένας και καμία δεν «κατάφερε» να βρει τον «μαγικό αριθμό» χίλια, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί στο ακέραιο και ο αρχικός στόχος του ρεπορτάζ. Που άλλος δεν ήταν από το να μας κάνει (ως τηλεθεατές) να νιώσουμε υπεροχή απέναντι στους «άκυρους». Στοιχείο που επιτείνει έτι περισσότερο το πάθος του καθενός για αυτο-επιβεβαίωση. Πάθος που διαχρονικά μας (δια)κατέχει.

Φυσικά, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ανάμεσα στους (εν πολλοίς άτυχους) περαστικούς, θα είχαν βρεθεί και δυο-τρεις που θα απάντησαν σωστά στο «βασανιστικό ερώτημα». Μόνο που οι δικές τους απαντήσεις συγκαταλέγονται συνήθως στα πρώτα «θύματα» του μοντάζ. Οι λόγοι, προφανείς. Πώς αλλιώς θα συζητούσαμε σήμερα για το εν λόγω ρεπορτάζ, αν όλα κυλούσαν φυσιολογικά!
Κοιτάξτε όμως τώρα τι μπορεί να παραχθεί από ένα ρεπορτάζ μιας (ας την πούμε) σατιρικής εκπομπής. Κοιτάξτε τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη χιουμοριστική της διάθεση και τον παιχνιδιάρικο χαρακτήρα της. Γιατί, πέρα από το «κύμα εξυπνάδας» που ενέκυψε στους διαδικτυακούς σχολιασμούς, η όλη παραγωγή έχει και τις… κρυφές της οπτικές. Άλλως πώς, τις… σκοτεινές της γωνίες! Τις οποίες «κρυφές» και «σκοτεινές», φρόντισε να φανερώσει και να φωτίσει ο… Άδωνις Γεωργιάδης μέσα από την εκπομπή του Ελλήνων Έγερσις. Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά:

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποκαλύπτει ότι το βίντεο από το ρεπορτάζ «ανέβηκε» στο διαδίκτυο από την Ομάδα Αλήθειας! Ήγουν, τους έμμισθους προπαγανδιστές του κόμματός του! Το κρατάμε αυτό για την οικονομία της συζήτησης και συνεχίζουμε.

Με τον γνωστό ταχυδακτυλουργικό του τρόπο, εμπλέκει το «αθώον» του ερωτήματος με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού χρέους και με ειρμό που θα ζήλευε ακόμη και ο… πρόεδρος του Εδεσσαϊκού, καταλήγει στα παρακάτω: Αυτοί όλοι οι άνθρωποι που είδατε, ψηφίζουν. Αυτοί όλοι οι άνθρωποι έχουνε γνώμη: για τον Σόιμπλε, για τον Τόμσεν, για τον νεοφιλελευθερισμό, για το μνημόνιο, για το PSI, για το Τρίτο Ράιχ, για τις πολεμικές αποζημιώσεις, και δεν ξέρουν πόσα εκατομμύρια είναι το δισεκατομμύριο! Αλλά έχουν άποψη για όλα! Και έχουν άποψη ευρέα! Που δεν τη συζητάνε, που είναι αύριο αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα και φωνάζουνε. Και ρωτάς τώρα… Σ’ αυτόν τον τόπο, που κατάφερε το ΠΑΣΟΚ του ’80 να κάνει αμόρφωτο τον κόσμο σε αυτό το βαθμό που είδατε, που δεν ήξερε η καθηγήτρια της κοπέλας πόσο είναι το δισεκατομμύριο… λέει η κοπέλα «κυρία πείτε μου πόσο είναι» και λέει αυτή «τρακόσια». Τρακόσια εκατομμύρια το δισεκατομμύριο! Και το λέει καθηγήτρια! Το λέω για να καταλάβετε σε ποια χώρα ζούμε. 

Μία απαραίτητη διευκρίνιση πριν τα επίδικα: η κοπέλα απευθύνει το «κυρία» σε μια γυναίκα που έτυχε εκείνη τη στιγμή να περνάει από δίπλα της. Προφανώς για να τη «χρησιμοποιήσει» ως… βοήθεια από το κοινό. Το πώς στο (λέμε τώρα) μυαλό του Γεωργιάδη, η γυναίκα αυτή «μεταμορφώθηκε» σε καθηγήτρια –και μάλιστα χωρίς την επάρκεια που απαιτεί ο επαγγελματικός της ρόλος– είναι κάτι το εντελώς… απαρακολούθητο.

Πού όμως κατευθύνει το περιεχόμενο του ρεπορτάζ; Πού εστιάζει και σε τι συμπέρασμα οδηγείται; Μα, στο πλέον βολικό και σε αυτό που ουσιαστικά προσδοκούσε από την αρχή ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Ομάδας Αλήθειας: να βγουν όλοι αυτοί που δεν ξέρουν πόσα εκατομμύρια ευρώ είναι το δισεκατομμύριο, Συριζαίοι! Και πιο συγκεκριμένα, αμόρφωτοι Συριζαίοι! Και να στο λέει αυτό ο Άδωνις του «ευρέα» (να μπερδεύτηκε λέτε με την… αγαπημένη του φυλή;), να στο λέει ο Άδωνις που δεν το έχει σε τίποτε να «κοτσάρει» τη γενική στα γυναικεία ονόματα. Και μένω στα πιο πρόσφατα από τα γλωσσικά του κατορθώματα. Και μόνο στα δικά του. Γιατί αν πω να «απλωθώ» και στους άλλους από το ιδεολογικό του σινάφι, τα κούτσουρα θα αρχίσουν να επιπλέουν!

Ή επιπλέουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου