Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ

Συνεχίζει απτόητος τα εθνικοπατριωτικά-θρησκευτικά τουρ ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας του νομού Καβάλας! Έτσι, μετά από εκείνες τις «περίεργες» (για να μην πω προβοκατόρικες) συμμετοχές του στο «πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών σε ανάδοχα (!) ξωκλήσια στα πομακοχώρια της Ξάνθης», τη σκυτάλη πήραν τώρα τα «προσκυνήματα» προς τιμήν των… σφαγιασθέντων από τους κομμουνιστοσυμμορίτες!

Όπως μας «πληροφορεί» το (συνταγμένο με το κατάλληλο «πνεύμα») δελτίο Τύπου του Συνδέσμου, την προηγούμενη εβδομάδα τα μέλη του πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή στο Λιτόχωρο Πιερίας με πενήντα μέλη και φίλους του Συνδέσμου, όπου έλαβε μέρος στην τέλεση του ετήσιου μνημοσύνου στην μνήμη των υπέρ Πατρίδος φονευθέντων στη μάχη του Λιτοχώρου την 30/31 Μαρτίου 1946 εννέα (9) Χωροφυλάκων και τριών (3) Στρατιωτών, συμπληρώθηκαν 71 χρόνια. Η επιμνημόσυνη δέηση εψάλλει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λιτόχωρου ,παρουσία Απόστρατων Αστυνομικών, Στρατιωτικών και φίλων από όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στην τελετή, μετέβησαν ,από την εκκλησία  στο Μνημείο Ηρώων του Λιτόχωρου όπου εψάλλει  τρισάγιο, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από τον Α ΄Αντιπρόεδρο  της Π.Ο.Α.Α.Σ.Α.   από τον μοναδικό επιζώντα της μάχης Ανθυπασπιστή Χωροφυλακής κ. Παπακωνσταντίνου Νικόλαο, από εκπροσώπους Στρατού και Αεροπορίας  και από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφάλειας Νομού Πιερίας κ. Αδαμόπουλου Δημήτριο, έγινε προσκλητήριο νεκρών  και κατάθεση στεφάνων. Στεφάνι από μέρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Καβάλας κατέθεσε ο Πρόεδρος του κ. Ηλίας Κιοσσές…

Εκτιμώντας ότι δεν θα είχε κανένα νόημα η οποιαδήποτε ιστορική (και πολιτική) αναφορά στα γεγονότα του Μάρτη του ’46, επισείω την προσοχή στα παρακάτω:

Δεν αποτελεί καμία έκπληξη το «ξύσιμο» των πληγών του Εμφυλίου από τις «στρατιές των αποστράτων». Τα ιδανικά τους διαλαλούν οι άνθρωποι και την ιδεολογική τους πίστη και προσήλωση σε όλους εκείνους που –με τον έναν ή τον άλλον τρόπο– υπηρέτησαν και στήριξαν το μετεμφυλιακό κράτος. Μηδέ των δικτατόρων εξαιρουμένων. Έκπληξη όμως αποτελεί η επίσημη συμμετοχή εκπροσώπων του Στρατού και της Αεροπορίας σε μία εκδήλωση «βαθύτατου διχασμού».
Αν βέβαια ισχύουν τα «περιγραφόμενα» της τελετής.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία ιδιαίτερη τάση «εξωστρέφειας» των εν λόγω Συνδέσμων. Και μία «έκρηξη δραστηριότητας» που –όλως τυχαίως– συμβαδίζει με τις «θεματικές ατζέντες» και τα «ενδιαφέροντα» γνωστών ακροδεξιών κινήσεων και κομμάτων. Χωρίς «υπονοούμενα» και χωρίς υποσημειώσεις, τα συλλογικά όργανα των αποστράτων λειτουργούν ως «παραρτήματα» συγκεκριμένων ιδεολογιών και, υπό μία έννοια, αποτελούν μέρος των «κοινωνικών τους θυλάκων».

Πέρα από τις γραφικότητες που συνοδεύουν τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους (σε κάθε περίπτωση, ίδιες κι όμοιες με εκείνες των συνταγματαρχών), πέρα από τα «τυπικά» των τελετουργιών τους, καλό είναι να μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι οι απόστρατοι αυτού του «τύπου» υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές και θιασώτες των πιο ανελεύθερων και αντιδημοκρατικών περιόδων της μεταπολεμικής μας ιστορίας.

Και για να το… ευθυμήσουμε, απολαύστε τον… ελληνορθόδοξο (και οικογενειακό) επίλογο:
Μετά το πέρας της τελετής οι εκδρομείς επισκεφτήκαν την Ιερά Μονη Δοβρά Βέροιας, όπου προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν από τον Ηγούμενο της Ι. Μονής και στη συνέχεια μετέβησαν και γευμάτισαν σε πολυτελέστατο εστιατόριο στο κέντρο της Βέροιας. Αργά το βράδυ επέστρεψαν στην Καβάλα κατενθουσιασμένοι και ικανοποιημένοι ότι τελέσαν το καθήκον τους έναντι των φονευθέντων συναδέλφων τους.

Για τους φονευθέντες της «άλλης πλευράς», αν και όποτε… προκληθώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου