Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

ΤΟ "L" ΤΗΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗΣ

Άξιζε άραγε τόσος «θόρυβος» γι’ αυτό το «ξεχασμένο» L από τη λέξη WORLD στην επιγραφή που ορίζει τον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς; Αν εξαιρέσουμε τις υπερβολές και τις «πολιτικολογίες» (οι δεύτερες διανθισμένες και με την ανάλογη ασχετοσύνη), η διάσταση του θέματος υπήρξε απολύτως φυσιολογική. Το λάθος ήταν «χοντρό» και ως τέτοιο… διογκώθηκε και επικοινωνιακά.

Από τα «συμφραζόμενα» (αλλά κυρίως από τις δηλώσεις της υπεύθυνης της ΙΗ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλας Δαδάκη), διαφάνηκε ότι όλα προέκυψαν από ένα… στιγμιαίο λάθος. Το «δηλώνει» άλλωστε και η ίδια στο ρεπορτάζ της Κατερίνας Ανέστη στο Protagon: Έγινε η παραγγελία για την πινακίδα, έφτασε και διαπιστώσαμε στην Εφορεία πως έχει τυπογραφικό λάθος… Αμέσως ζήτησαμε να αντικατασταθεί με νέα σωστή πινακίδα. Και έτσι έγινε. Ελέγχθηκε εξονυχιστικά, διαπιστώθηκε ότι τα πάντα είναι σωστά και δόθηκε η εντολή να μπει στο ειδικό βάθρο στην είσοδο του Αρχαίου Θεάτρου και να σκεπαστεί με σεντόνι για να κάνει η υπουργός Πολιτισμού τα αποκαλυπτήρια… Αντί όμως να τοποθετηθεί η σωστή πινακίδα, μπήκε αυτή με τη λάθος αναγραφή!  

Ναι, θα μπορούσε να συμβεί και στις «καλύτερες οικογένειες», αλλά αυτό ελάχιστα μπορεί να μειώσει τις ευθύνες της «αβλεψίας». Ήταν τέτοια η «στιγμή» και η σημασία της που η (φημισμένη) «τυπικότητα» της υπηρεσίας έπρεπε να εξαντλήσει όλα της τα όρια. Δεν το έπραξε και εκτέθηκε.
Εδώ κάπου θα μπορούσε να «κλείσει» και η ιστορία. Ή έστω να «μαζευτεί» με μία ανακοίνωση που απλά θα «αναγνώριζε» την «υπηρεσιακή αταξία». Και τέλος!

Αντί όμως για τα αυτονόητα, γίναμε μάρτυρες: πρώτον, μιας απίστευτης «καθυστέρησης» που άφησε χώρο και χρόνο για να ξεσαλώσουν οι κάθε λογής υστερόβουλοι και «ειδικοί» του διαδικτύου, και δεύτερον, μίας αμετροεπούς ανακοίνωσης του υπουργείου Πολιτισμού που όχι μόνο δεν «τακτοποιεί» την υπόθεση, αλλά ρίχνει και «λάδι» στη «φωτιά» της.

Το «περίεργο» είναι ότι σχεδόν τρεις ημέρες μετά τη «διαρροή» (μέρους) της ανακοίνωσης, η ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού τηρεί… σιγή ασυρμάτου! Δύο τινά: ή τα αναγραφόμενα είναι μούφα –κάτι όμως που έπρεπε να επισπεύσει και τις διαδικασίες διάψευσης από την πλευρά του– ή «κατόπιν εορτής» κατάλαβαν την ανοησία και… εποίησαν την νήσσαν!

Τι αναφέρει (επαναλαμβάνω: ανεπίσημα και αποσπασματικά) στην απάντησή του το υπουργείο Πολιτισμού; Ιδού: Λάθη τέτοιου τύπου αποδίδονται συνήθως στον «δαίμονα του τυπογραφείου» όμως στη παρούσα περίπτωση το «λάθος» φαίνεται πως έδωσε την αφορμή για αντιδράσεις και υπέρμετρα σχόλια στο διαδικτυακό χώρο και όχι μόνο. Όπως αν γνώριζε η Υπουργός που έφτασε από την Αθήνα, το περιεχόμενο μίας πινακίδας που ήρθε για να την αποκαλύψει ή αν γνώριζε την ερμηνεία των δύο λέξεων κατανοητών στη συντριπτική πλειονότητα των ελλήνων πολιτών άσχετα με το επίπεδο γνώσης τους στα αγγλικά! Αν οι παριστάμενοι στη τελετή ήταν αγράμματοι κ.α… Φυσικά η επισήμανση του λάθους ήταν καθόλα θεμιτή αλλά και χρήσιμη. Αφού από τα πολυπληθή δημοσιεύματα ακόμα περισσότεροι έμαθαν την ανακήρυξη του χώρου των Φιλίππων ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Επειδή από τη Λυδία Κονιόρδου έχω άλλου είδους απαιτήσεις, φρονώ ότι η «ειρωνική της διάθεση» ουδόλως συμβαδίζει με το καλλιτεχνικό της μεγαλείο! «Ευφυολογήματα» αυτού του τύπου την αδικούν και την υπονομεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου