Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

ΔΙΟΔΙΑ ΗΤΤΑΣ

Αυτή η φωτογραφία από τον σταθμό των διοδίων της Ελευσίνας, ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής, αποτυπώνει και περιγράφει με τον καλύτερο (μα και πιο οδυνηρό) τρόπο τη συλλογική μας ήττα. Είναι η εικόνα μιας χώρας που έχει καταρρεύσει οριστικά. Είναι το τέλος μιας Δημοκρατίας που για πενήντα ολόκληρα χρόνια μπουσουλούσε άοπλη και απροστάτευτη μέσα στην κοινοβουλευτική της φενάκη. Στον εφησυχασμό και την απερισκεψία. Είναι η «μέσα μας σήψη». Ο πνευματικός μας κατήφορος. Από την Ελευσίνα μέχρι τις Αφίδνες, από το Ζευγολατιό μέχρι την Τραγάνα και από τη Μαλακάσα μέχρι τα Μάλγαρα, μια Ελλάδα με σπασμένα τα φρένα. Μια πατρίδα ανοχύρωτη.

Το ότι από τους χιλιάδες ταξιδιώτες δεν βρέθηκε ούτε ΕΝΑΣ (έστω) να κατέβει από το αυτοκίνητό του και να απαιτήσει από τους υπεύθυνους των διοδίων την απομάκρυνση των ναζιστών, δείχνει πόσο πολύ έχει «κάτσει» η ατομική μας συνείδηση και πόσο πολύ έχουμε συμβιβαστεί με την απάθεια και την αδιαφορία. Και αυτό από μόνο του είναι μία μεγάλη νίκη του φασισμού! Αυτό! Να περνάμε ανάμεσα από τα σύμβολα των χιτλερικών και να μη μας «καίγεται καρφί»! Να βλέπουμε τους σεσημασμένους, τους υπόδικους και τους εγκληματίες και να μας «κόβεται» η μιλιά! Να σκύβουμε το κεφάλι και να φεύγουμε! Χωρίς μπόι, χωρίς ανάστημα. Δειλοί, άβουλοι και τελειωμένοι…

Δεν έχει καμία σημασία αν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής παραμένουν «καθηλωμένα» στο 7%. Εκείνο που «μετράει» είναι η διείσδυση των ιδεών της σε μάζες πέραν του κομματικού της ορίου. Η «σιωπηρή καθοδήγηση» που ασκεί στα ακροατήρια του «μέσου όρου». Εκεί καταγράφεται η επιτυχία της. Και εκεί «παίζει». Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η αποδοχή των ιδεών της υπερβαίνει τα εκλογικά της ποσοστά, επενδύει συνεχώς στην «ανοχή» ημών των υπολοίπων.

Οι ταξιδιώτες του Πάσχα δεν ήταν ούτε λούμπεν ούτε περιθωριακοί. Μικροαστοί και νοικοκυραίοι ήταν. Εσείς, εγώ, οι διπλανοί μας. Οι εκατοντάδες των «ήσυχων» πολιτών. Οι χιλιάδες των «σιωπηλών» ψηφοφόρων. Τα εκατομμύρια των νικημένων δημοκρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου