Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Η ΜΟΥΓΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ

Ακόμη και στις «καλές εποχές» των ιδιωτικών καναλιών, δεν χρειάζονταν και πολλά πράγματα για να σταδιοδρομήσει κανείς ως δημοσιογράφος. Και δεν μιλάω σε τίποτε τριτοκοσμικού «επιπέδου» Kontra, ΑΡΤ, Extra, Blue Sky ή και σε κάθε άλλο από αυτόν τον συρφετό και το συναπάντημα. Όχι. Μιλάω για εκείνα που, εδώ και (σχεδόν) 30 χρόνια διαμορφώνουν «ανενόχλητα» το γούστο και τις συνήθειές μας και (σε μεγάλο βαθμό) καθορίζουν τις συλλογικές μας αναφορές και πεποιθήσεις. Για τα «μεγάλα» και τα «καταξιωμένα» ο λόγος.

Ελάχιστα λοιπόν τα προσόντα που απαιτούνται. Μεταξύ των οποίων, να «γράφει» κάποιος στο γυαλί, να εμφορείται από αυτοπεποίθηση (συνδυασμένη απαραίτητα και με «υποκριτικό» τάλαντο), να ανταπεξέρχεται αξιοπρεπώς στα ελληνικά και, πρωτίστως, να «πιάνει» θέματα που… γαργαλάνε! Όχι απαραίτητα τα κάτω του υπογαστρίου όργανα και σημεία (γι’ αυτά φροντίζουν οι συνάδελφοι από το λάιφ-στάιλ), αλλά τον «μέσο νου»! Να «ερεθίζουν» το μέσο κοινό. Αυτήν τη «νοητική μάζα» που στα «επικοινωνιακά εργαστήρια» ορίζεται και ως… κρίσιμη!

Στο είδος αυτό διαπρέπει τα τελευταία χρόνια και ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ. Παρότι «άγευστος», «πλαδαρός» και «συνηθισμένος», καταφέρνει να στήνει εκπομπές υψηλής ακροαματικότητας, χάριν μιας θεματολογίας που κυρίαρχο ρόλο κατέχει το «αμφιλεγόμενο» και η «εκκεντρικότητα» των πρωταγωνιστών τους, οι «εξάψεις» των αφηγήσεών τους, το «αλλόκοτο» των ιδεών τους, η «παραμυθητική» τους στόφα και προδιάθεση. Για να μείνω στα πιο… ανώδυνα.

Αυτά όλα, η Αυτοψία του Σρόιτερ τα διαχειρίζεται με ιδιαίτερη «κομψότητα» και… πολιτισμό. Με ένα τακτ και με μία ευγένεια εξόφθαλμου καθωσπρεπισμού που σύντομα όμως καταλήγει και σε… περίεργους εξαγνισμούς! Πολλάκις δε, και σε «πλυντήριο» ακραίων ιδεολογιών. Το είδαμε με τον Μιχαλολιάκο, το «ζήσαμε» με τον Σώρρα.

Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγεται και το πρόσφατο «οδοιπορικό» του Αντώνη Σρόιτερ στο Άγιο Όρος, με σκοπό να μιλήσει με τους μοναχούς της Εσφιγμένου! Επιλογή έξω από κάθε πνευματική αγωνία και θεολογική αναζήτηση. Εδώ «έπαιζαν» άλλα! Πιο «συναρπαστικά», πιο… τηλεοπτικά! Τόσο που στους «αντάρτες μοναχούς» να αποδίδονται μέχρι και χαρακτηριστικά μαχητών του… Survivor! Καταλαβαίνετε…

Η συζήτηση; Στην ίδια ακριβώς «γραμμή» που μας έχουν συνηθίσει και οι προηγούμενες εκπομπές του Σρόιτερ. Ερωτήσεις-πάσες στις οποίες με περίσσια ευκολία θα «ανταποκριθεί» ο ηγούμενος (;) της Μονής Μεθόδιος. Ελλείψει αντιλόγου, το δογματικό του απόλυτο και η συνωμοσιολογική του ροπή θα αναδειχθούν ως «ακλόνητα επιχειρήματα». Η «δημοσιογραφική σιωπή» θα αναγορεύσει τις αφέλειες, τα ψέματα και τις παραχαράξεις ως τετελεσμένα και αδιαπραγμάτευτα. Και όλο αυτό, επενδυμένο και με μία αίσθηση «ηρωισμού»!

Από την κουβέντα στο καθολικό της Μονής, σταχυολογώ και καταγράφω τα… έξω από ‘δω:
Όλοι έχουμε πάνω μας το χάραγμα του αντίχριστου… Επειδή το θηρίο, η Νέα Τάξη πραγμάτων, είναι θεομάχο θα ξεκινήσει από τη κοιλιά. Πώς θα ξεκινήσει από τη κοιλιά; Σφράγισαν όλα τα τρόφιμα με το 666… Όλοι οι πολιτικοί είναι μέσα σε σκοτεινούς κύκλους… Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ψηφίσει τη κατάργηση του άβατου και την ίδρυση μοναστηριών άλλων δογμάτων… Έστειλε το υπουργείο Παιδείας έγγραφο στη Ιερά Σύνοδο για να επιτραπεί να διδάσκεται η ομοφυλοφιλία στα σχολεία… Χάλασαν τα σχολεία, κατέβασαν τις εικόνες… Την σημαία θέλουν να την κάνουν να έχει μόνο γραμμές… Τα σχολεία είναι κέντρα διαφθοράς… Δεν μπορείς ένα παιδάκι του δημοτικού να του δείχνεις με σλάιντς πώς γίνεται το σεξ… Το είπε ο πρωθυπουργός, τότε που αφήσανε ελεύθερους τους ομοφυλόφιλους να παντρεύονται Τώρα, είπε, προκόψαμε, ελευθερωθήκαμε από τα ταμπού… Οι μετανάστες σέβονται αυτά που βρίσκουν εδώ;  Όταν πάνε και βεβηλώνουν τις εκκλησίες και γεμίζουν τις εικόνες με ακαθαρσίες, πως πρέπει να τους φερθούμε εμείς;

Και ο Σρόιτερ; Αν εξαιρέσουμε κάτι ανώδυνα και ανεπαίσθητα σχόλια (και όλα στο μοντάζ), αποδείχθηκε και πάλι… καλός ακροατής! Καμία αντίδραση, καμία ένσταση, καμία διαφωνία. Με το «κήρυγμα» καλά να κρατεί. Και πάλι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου