Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΡΑΣΟΥΣ

Ας ξεκινήσω από τα… παράπλευρα. Σκληρή κριτική στο «ερωτηματολόγιο» της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφόρησε δημόσια εν όψει του πρώτου της Συνεδρίου, άσκησαν μονομιάς (και ταυτοχρόνως) η Nεολαία της Νέας Δημοκρατίας και η νεολαία του ΠΑΣΟΚ. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι «εμφανίστηκε» ξανά στο προσκήνιο «Nεολαία ΠΑΣΟΚ» (φαινόμενο που έρχεται να προστεθεί στη κατηγορία «νεκραναστάσεις» επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ), εκείνο που τα «σπάει» όλα είναι το θράσος της ΟΝΝΕΔ. Οι «απόγονοι» του δολοφόνου Καλαμπόκα, να εγκαλούν τη Nεολαία του ΣΥΡΙΖΑ για παραβατικές συμπεριφορές και… ποινικά μητρώα! Υποστηρίζοντας με την ευκαιρία και τη «νομιμότητα της κρατικής βίας»! Που πάει να πει: ο λύκος κι αν εγέρασε…

Στο θέμα μας όμως. Σε απόλυτη συγχορδία και με τη μέθοδο του copy-paste, όλα ανεξαιρέτως τα αντικυβερνητικά σάιτ γέμισαν με το ίδιο (μα εντελώς ίδιο όμως) ρεπορτάζ. Κάνοντας «σημαία» το ερώτημα: Συμμετέχετε σε αντισυμβατικές ακτιβιστικές δράσεις (π.χ. οργανωμένες κλοπές από αλυσίδες σούπερ-μάρκετ και αναδιανομή των προϊόντων σε πολίτες), προσπάθησαν να «αποδώσουν» στη Nεολαία του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφορές και πράξεις που ενέχουν το στοιχείο της… παρανομίας. Προσπάθεια που «εμπλουτίστηκε» και με τις ερωτήσεις περί «καταλήψεων» και… κάνναβης!

Βέβαια, κανένα από τα σάιτ που «έπαιξε» το (επαναλαμβάνω: copy-paste) ρεπορτάζ δεν θεώρησε αναγκαίο να ενημερώσει τους αναγνώστες του ότι οι επίμαχες ερωτήσεις δεν αποτελούν θέσεις της Nεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συμπεριλαμβάνονται (μαζί με άλλες 40 που… αποσιωπούνται) σε μία δημόσια κοινωνικοπολιτική έρευνα που στόχο έχει να «χαρτογραφήσει» τις σημερινές «σκέψεις» και «διαθέσεις» της ελληνικής νεολαίας. Προφανώς, ερωτήσεις όπως αυτές που αφορούν την πολιτική, τις πανελλαδικές εξετάσεις, την ανεργία, την μετανάστευση, τις εργασιακές σχέσεις, την αλληλεγγύη, μοιάζουν να είναι ανάξιες αναφοράς!

Αλλά και σε αυτές ακόμη τις ερωτήσεις που σήκωσαν τον αντιπολιτευτικό αχό, επιχειρείται πλήρης παραποίηση και διαστρέβλωση. Δεν είναι διόλου τυχαίο που στα εννέα από τα δέκα σάιτ αποκρύπτονται παντελώς οι επιλογές που έπονται της ερωτήσεως. Για παράδειγμα, στην επίμαχη ερώτηση, κανείς δεν θα διαβάσει ότι υπάρχει η επιλογή: Δεν θα υποστήριζα ούτε θα συμμετείχα ποτέ. Και κανείς δεν θα διαβάσει ότι στα περί κάνναβης υπάρχει επιλογή που «αντιτίθεται» στη νομιμοποίησή της.

Στα επί μέρους; Προσωπικά, δεν «συμπαθώ» ιδιαίτερα αυτού του τύπου τις έρευνες. Πιο πολύ τις «βλέπω» ως ένα διασκεδαστικό επιτραπέζιο παιχνίδι με πρόσημο (ή και άλλοθι)… επιστημοσύνης. Τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο. Χωρίς, βεβαίως, να παραβλέπω και το γεγονός ότι οι «κώδικες επικοινωνίας» αλλάζουν με ρυθμούς και ταχύτητες που ενδεχομένως η «μεταπολιτευτική μας γενιά» να μην μπορεί να τους παρακολουθήσει. Πόσο μάλλον και να «προσαρμοστεί» σε αυτούς.

Πάντως (και για να μην το «γεράσω» από τώρα), εγώ τους ακτιβισμούς στα σούπερ μάρκετ πολύ τους γούσταρα. Άξιζαν και μόνο για τη χαρά εκείνων που γίνονταν αποδέκτες των «κλοπιμαίων». Όχι που δεν θα απαντούσα στην ερώτηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου