Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΡΟΥΔΟΜΕΤΩΦ



Ο θαυματουργός κύριος Νικόλαος Ρουδομέτωφ. Ετούτες οι λέξεις μου ήρθαν αβίαστες στο νου, όταν  - για άλλη μια φορά - αποφάσισα να καταπιαστώ με το έργο αυτού του ανθρώπου. Παλιότερα, είχα χαρακτηρίσει τον κύριο Ρουδομέτωφ ως τον μεγάλο ευεργέτη αυτής της πόλης. Εκτιμώ – και όσο τα χρόνια περνούν από πάνω του ευδόκιμα και καρποφόρα – ότι η τεράστια προσφορά του είναι αδύνατον να περιοριστεί πια στα στενά γεωγραφικά της όρια. Μπορεί η πόλις να τον ακολουθεί κατά τρόπο συναρπαστικό, αλλά το έργο του έχει προ πολλού «σπάσει» τα τοπικά μας σύνορα.

Ο κύριος Νικόλαος Ρουδομέτωφ ανήκει πλέον στους ακριβούς ανθρώπους του παγκόσμιου  πολιτισμού. Στην καθ’ ημάς οικουμένη. Και ως τέτοιον θα πρέπει να του φερόμαστε από τούδε και στο εξής. Όλοι μας!

Την περασμένη Τετάρτη, μου παρέδωσε ο ίδιος το καινούριο βιβλίο του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, που αναφέρεται στους Ρώσους «εμιγκρέδες» της Καβάλας. Στις ιστορίες όλων εκείνων που μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του ΄17, κατέβηκαν και εγκαταστάθηκαν στη πόλη μας, ταυτόχρονα σχεδόν με τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής.

Ο κύριος Ρουδομέτωφ, απόγονος ό ίδιος αυτού του ξεριζωμού, διηγείται «από πρώτο χέρι» την κάθοδο των χιλιάδων αντρών του ηττημένου Αυτοκρατορικού στρατού, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στους ελάχιστους «Λευκορώσους» που «επέλεξαν» την Καβάλα ως τον καινούριο τόπο της διαμονής τους.

Τα ιστορικά στοιχεία του βιβλίου είναι εξόχως ελκυστικά. Με έναν μοναδικό τρόπο, ο Νικόλαος  Ρουδομέτωφ, αποφεύγει τις οποιεσδήποτε θεμιτές φορτίσεις μπορεί να προκαλέσει η περιπέτεια της οικογένειας του, και παραδίδει ένα ιστορικό ντοκουμέντο έντονων και γοργών αφηγήσεων. Με «κεντρικό ήρωα» τον πατέρα του Βίκτωρα Νικολάεβιτς Ρουνταμιότωφ, ο συγγραφέας «παρακολουθεί» την μεγάλη έξοδο των «εμιγκρέδων» από την πατρική γη, δίνοντας στους «ανέστιους πλάνητες» του Ρωσικού εμφυλίου, την «ξεχασμένη τους ταυτότητα». Και την ιστορική υπόσταση που τους πρέπει. Χωρίς μελοδραματισμούς, χωρίς υπερβολές, χωρίς «τοποθετήσεις». Γι αυτό και το καινούριο βιβλίο του κυρίου Ρουδομέτωφ είναι τόσο ζωντανό και ειλικρινές. Θα έλεγα και «κρίσιμα διδακτικό» αν το συνδέσω με τα μελλούμενα της Ιστορίας.

Με την έκδοση αυτή του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, «φωτίζονται» δεκάδες ανήλιαγες στιγμές από την «μεγάλη πορεία» της πόλης. Στιγμές γεμάτες από βάσανα και πόνο. Στιγμές ανάτασης και δημιουργίας. Στιγμές περισυλλογής και εγκαρτέρησης. Προπάντων, στιγμές συναλληλίας και αλληλεγγύης. Αυτό το τελευταίο, ας το κρατήσουμε καλά μέσα μας. Θα μας χρειαστεί.

Κατά τα άλλα, θερμά σας ευχαριστούμε κύριε Ρουδομέτωφ. Και πάλι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου