Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ... ΓΚΙΟΛΑ (συνέχεια)



Από τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θεόδωρο Μαρκόπουλο έλαβα την παρακάτω επιστολή, ως απάντηση των όσων είχα εκφράσει σε άρθρο μου τη περασμένη εβδομάδα. ((Το ιστορικό του διαλόγου στις διευθύνσεις: http://gavrefl.blogspot.gr/2015/12/blog-post_31.html και  http://gavrefl.blogspot.gr/2016/01/blog-post_5.html)

Κύριε Γαμβρέλη, αγαπητέ Μπάμπη.

Το δημοσίευμα σου στην 2η σελίδα της σημερινής (5/1) ¨Νέας Εγνατίας¨ με υποχρεώνει να διευκρινίσω:

Πρώτον: Πρόθεση της Περιφέρειας είναι η βελτίωση του δρόμου προς την γκιόλα (ως 200m πριν από αυτήν) έτσι ώστε οι πολλές χιλιάδες των επισκεπτών της να μπορούν να την επισκέπτονται με ασφάλεια.
Δεύτερον: Η τήρηση της νομιμότητας σε όλες τις περιπτώσεις αυθαιρεσιών στο νησί αλλά και παντού κατανέμεται από την νομοθεσία σε μία σειρά φορέων, σύμφωνα με όσα ορίζουν οι νόμοι. Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στο τι βλέπει ο Αντιπεριφερειάρχης ή ο κάθε πολίτης αντίστοιχα!
Τρίτον: Είναι αφελές να συγκρίνουμε, μη συγκρίσιμα έργα, μεταξύ τους. Είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση η κατασκευή του δρόμου ¨Θεολόγος-Κοίνυρα¨, με την ¨βελτίωση της βατότητας της οδού προς την γκιόλα¨, τόσο από τεχνική, κατασκευαστική μελετητική, περιβαλλοντική και χρηματοδοτική πλευρά. Είναι εντελώς άλλο επίπεδο σχεδιασμού. Τα 3 παραπάνω σημεία μπορούν να επεκταθούν και να αναλυθούν ευρύτερα. Αποτελεί, όμως, όντως «αυθαίρετη» διαπίστωση, η σύγκριση του δρόμου  «ΘεολόγοςΚοίνυρα» με τον δρόμο της γκιόλας και η επίκληση της «αρχής της προτεραιότητας» αποτελεί τουλάχιστον αστοχία.

Αγαπητέ Μπάμπη Γαμβρέλη.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση μου επί του δημοσιεύματος σου θέλω να επαναλάβω ότι οφείλουμε πρώτον να εφαρμόζουμε ένα τουριστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο το έχουμε. (Θυμήσου ότι πριν την διοίκηση Παυλίδη δεν είχαν ποτέ συζητηθεί θέματα όπως η ΟΧΕ, η viza 72 ωρών και το ΠΠΧΣΑΑ, το οποίο δικαιώνει για πρώτη φορά εύλογα αιτήματα του νόμου Καβάλας που χρόνιζαν επί δεκαετίες). Δεύτερον, η υποχρέωση να σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτιστικό, το Ιατρικό περιβάλλον και να αποδεχόμαστε έμπρακτα τις αρχές της ολοκληρωμένης ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη παρέμβαση μας πληρεί αυτές τις προϋποθέσεις. Σε κάθε μία περίπτωση, εάν θες να επεκταθείς επί του θέματος, επιζήτησε όση ενημέρωση (εμπεριστατωμένη και υπεύθυνη) χρειάζεσαι  και τόσο εγώ, όσο και η Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, θα σου την παράσχουμε.

Με εκτίμηση Θεόδωρος Α. Μαρκόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Κύριε Μαρκόπουλε, αγαπητέ Θεόδωρε.

Σπεύδω εξ αρχής να εξάρω τον πολιτισμό και την ευγένεια που διακρίνει τον πολιτικό σου βίο, μικρό δείγμα του οποίου αποτελεί και το περιεχόμενο αυτής της επιστολής. Αν μη τι άλλο, ο διάλογος μαζί σου είναι μία ξεχωριστή και πολύτιμη εμπειρία. Επί του θέματος και εν συντομία:

Πρώτον: Είναι σαφές ότι εκτιμούμε εντελώς διαφορετικά τον τρόπο «ανάπτυξης» της συγκεκριμένης περιοχής. Η δικιά μου «πίστη» στη «φυσική λειτουργία» του περιβάλλοντος, προφανώς δεν σε πείθει. Επίτρεψέ με όμως να την υποστηρίζω ως… ιερή!

Δεύτερον: Επειδή η πνευματική σου παιδεία και καλλιέργεια σού επιτρέπει να γνωρίζεις (και να αναγνωρίζεις) τον ιστορικό ρόλο του Προσώπου, φρονώ ότι αναφορές σε «υπηρεσίες», «νομοθετήματα» και «φορείς», αναιρούν σε μεγάλο βαθμό την αξία της «προσωπικής ευθύνης». Καλά τα «εργαλεία», αλλά όλα… Από προσώπου άρξασθε.*

Τρίτον: Αν δεν κάνω λάθος (που μάλλον, δεν), ποτέ δεν έθεσα σε σύγκριση ανόμοια (τω όντι) έργα. Αυτό που επί λέξει υποστήριξα ήταν ότι τα δημόσια έργα πρέπει να διέπονται από την αρχή της προτεραιότητας. Αρχή που απαραιτήτως πρέπει να συνοδεύεται από οργανωμένους σχεδιασμούς στη βάση των γενικών αναγκών. Αν μία τέτοια προσέγγιση αναφορικά με το ρόλο και την εκτέλεση των δημοσίων έργων εκτιμάται ως «άστοχη», δεν έχω παρά να επιδοθώ επισταμένως στο… σημάδι! Επ’ αυτού όμως, ίσως χρειαστώ και τη βοήθεια των… ημι-ανάδοχων του επίμαχου δρόμου. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν!
                                                                                                                                   
*http://gavrefl.blogspot.gr/2014/05/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου