Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Η ΕΞΙΛΕΩΣΗ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ



Τρόμο και αηδία προκαλεί το οκτάλεπτο ρεπορτάζ που μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyNews από το ναυάγιο της Παρασκευής έξω από τη Σάμο. Το παρακολουθώ συγκλονισμένος με πιασμένη την ψυχή! Δυσφορώ, αγανακτώ, θλίβομαι… Ένα ναυαγοσωστικό σκάφος μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης να έχει μετατραπεί σε τηλεοπτικό πλατό, για να φιλοξενήσει τον βίαιο εξευτελισμό ενός εικοσάχρονου αγοριού από την Τουρκία. Ένστολοι του Λιμενικού Σώματος να μεταχειρίζονται επάνω του καραμπινάτες μεθόδους ψυχολογικού βασανισμού. Η βαρβαρότητα στο αποκορύφωμά της!

Κι όμως, αυτό το αίσχος, αυτή η καπηλεία του ανθρώπινου πόνου, αυτή η κτηνωδία των ανδρών του Λιμενικού, αναπαράγεται στα Κοινωνικά Δίκτυα ως… συγκινητικό ρεπορτάζ! Ο εξαναγκασμός του πιτσιρικά από την Τουρκία να παρακολουθήσει την τραγική σκηνή της αναγνώρισης των τριών νεκρών παιδιών από τους γονείς τους, μεταδίδεται ως… ωφέλιμος παραδειγματισμός! Το κλάμα του, το τσάκισμα των λυγμών του, το σπασμένο του βλέμμα, η κατάρρευσή του, διακινούνται ως… στοιχεία ενοχής!

Ένα αγόρι είκοσι χρονών, προσφυγάκι και το ίδιο που οι διακινητές της απέναντι όχθης παρέδωσαν στα αδύνατα χέρια του το τιμόνι της διαφυγής, γίνεται τώρα ο υπαίτιος της συμφοράς. Τι κι αν και το ίδιο κινδύνευσε για να πνιγεί. Τι κι αν η πορεία του ήταν χαραγμένη πάνω στην ίδια προσφυγιά. Τι κι αν το μόνο που διακινούσε ήταν η μοίρα του και η ορφάνια! Για τους τζιχαντιστές του Λιμενικού, ο ένοχος είχε βρεθεί! Και κάπως έτσι, οι μαντράχαλοι και οι παλικαράδες με τις στολές, χωρίς να λογαριάζουν νόμους και διεθνείς συμβάσεις, θα γράψουν στα ντοπαρισμένα τους απόκρυφα κάθε έννοια αρμοδιότητας και καθήκοντος.

Το κουλό και συνάμα πολιτικά ανορθόδοξο; Να ακούς τον αρμόδιο υπουργό (ναι, τον σοβαρό Δρίτσα) να χαρακτηρίζει την πράξη «συμπεριφορά καθ’ υπερβολήν», πασπαλίζοντάς την με «ανθρωπιστικά ευρήματα» του τύπου: η συναισθηματικά αυθόρμητη, αλλά και λογικά εύγλωττη ερμηνεία που δίνω είναι η ανθρώπινη ταύτιση των λιμενικών με τα θύματα αυτού του ακήρυχτου πολέμου…

Πίσω από (άλλο ένα) τραγικό συμβάν, πίσω από την απάνθρωπη (και παράνομη) συμπεριφορά των ανδρών του Λιμενικού, αυτό που (ηθελημένα;) καταφέρνει το ρεπορτάζ, είναι να μετατρέψει το θύμα σε θύτη και να αφαιρέσει από τη μεγάλη εικόνα της παγκόσμιας τραγωδίας τους πραγματικούς ενόχους. Κι αν κρίνω από την «αποδοχή», εκτιμώ ότι το καταφέρνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου