Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚΑ

Θα μπορούσε αυτή η φωτογραφία να παραλληλιστεί με εκείνη όπου ο σύντροφος Στρατούλης συναγελάζεται με τον Φαήλο Κρανιδιώτη σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας; Επ’ ουδενί και το εξηγώ: πρώτα γιατί ο Ηλίας Ιωαννίδης είναι πολύ πιο έξυπνος από το υψηλόβαθμο (τρομάρα του) στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας και, άρα, δύσκολο να «παρασυρθεί» (και να παγιδευτεί) σε έναν ανίερο επικοινωνιακό συμβολισμό, κι ύστερα επειδή οι «δικοί του παρτενέρ» με τίποτε δεν μπορεί να ταυτιστούν ιδεολογικά και πολιτικά με την φασιστοειδή καφρίλα του (μην ξεχνιόμαστε) πρώην συμβούλου του Σαμαρά. Ξεκαθαρισμένα πράγματα!

Τότε; Ποιος ο λόγος της προβολής της εδώ; Και τι είναι αυτό που την κάνει τόσο «προκλητικά ελκυστική» ώστε να χρήζει ιδιαίτερων κρίσεων και αναφορών; Και από την άλλη; Πόσο «κανονική» μπορεί να είναι μία τόσο ετερόκλητη «αγωνιστική συνοδοιπορία»; Και πού να την εντάξεις; Στο καινούριο μίγμα «πολιτικού πολιτισμού» που διαμορφώνουν οι κυβερνητικές οπισθοχωρήσεις ή σε κάτι το… κοσμικά ανάλαφρον; Σκέψεις κάνω, γιατί κομματάκι δύσκολο να «καταπιείς» και να «χωνέψεις» μια τέτοια κινηματική συνύπαρξη.

Όπως και να το κάνουμε, οι ώρες και οι καιροί δεν σηκώνουν πολιτικά λαϊφ-σταϊλίκια και «κοινωνικές χαλαρότητες»! Αυτά ήταν «παίγνια» των… ξεκούραστων εποχών! Χαριτωμένα και ανέξοδα μέσα στις γενικές μας συμβάσεις και αρκούντως ικανά να «νοστιμέψουν» τη διακινούμενη (ένθεν κακείθεν) ευμάρεια! Τώρα όμως; Τώρα που «σφίξανε οι κώλοι» και όλοι οι «κατεργαρέοι» ψάχνουν τον «πάγκο της συνείδησής» τους για να αναμετρηθούν με τα δύσκολα, πώς πας εσύ, αριστερός άνθρωπος, και «ξεφορτώνεις άνεση» στα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις; Δεν σκέφτεσαι ότι το «καις» το άλλοθι; Ότι το στραπατσάρεις;

Χωρίς υπεκφυγές και μασημένα λόγια: αν σήμερα θέλεις να την «πεις» στην κυβέρνηση από αριστερά, δεν βγαίνεις «τσάρκα» με τους υπαίτιους της κρίσης. Δεν κάνεις κολεγιές και συμμαχίες με όλους αυτούς που συνέβαλαν τα μάλα για να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Και δεν έχεις κανέναν λόγο να ταυτίσεις τις δράσεις σου με αυτά τα αίσχη που είδαμε στα μπλόκα. Γιατί, σύντροφοι, ο σκοπός δεν αγιάζει πάντα τα μέσα. Ενίοτε και τα ακυρώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου