Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΔΗΘΕΝΙΑ ΜΕ ΕΜΠΑΘΕΙΑ



Εθισμένος στην γκάφα, ή απλά άλλος ένας υπερτιμημένος διανοούμενος που ξεπήδησε μέσα από την πνευματική φούσκα της νεοελληνικής δηθενιάς; Όπως και να ’χει, ο Τάκης Θεοδωρόπουλος φροντίζει από μόνος του να ακυρώνει ακόμη και τα θετικά της προϊστορίας του (μην ξεχνάμε ότι διετέλεσε αρχισυντάκτης στο Τέταρτο του Χατζιδάκι, κάτι που δεν το προσπερνάς εύκολα), υπογράφοντας κατά καιρούς απίστευτες ανακρίβειες, ακόμη και χυδαιότητες, όπως για παράδειγμα εκείνη με την οποία χαρακτήριζε τον σπουδαίο δημιουργό και ακτιβιστή Ai Wei Wei πιθηκόμορφο Κινέζο.

Και παλαιότερα ο κύριος Θεοδωρόπουλος είχε «πιαστεί αδιάβαστος». Θυμάμαι τώρα για παράδειγμα την «απόλυτη σιγουριά» του στα περί «αποβολής» του Βιζυηνού, του Παπαδιαμάντη, του Ροΐδη και του Κάλβου από τη διδακτέα ύλη των σχολικών βιβλίων ένεκα της γλώσσας των κειμένων τους!

Τις προάλλες και με αφορμή μία ιστορική αναδρομή της (γενναίας) σύγκρουσης του Μάνου Χατζιδάκι με την Αυριανή, ο κύριος Θεοδωρόπουλος ξαναέπεσε πάλι στην παγίδα της «σιγουριάς» του (ενδεχομένως και του νάρκισσου εαυτού του), αποδίδοντας στον Φώτη Κουβέλη μία δήλωση υπέρ της Αυριανής (από τον μακρινό Σεπτέμβριο του ’87), η οποία όμως δεν έγινε ποτέ από αυτόν!

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κύριος Θεοδωρόπουλος «φορτώνει» στον Φώτη Κουβέλη (τότε πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και μέλος της ΚΕ της ΕΑΡ) με απόψεις που ανήκουν σε άλλον! Το απόσπασμα που προτάσσει στην αρχή του κειμένου του (ως προπομπό της εμπάθειας και των ανοησιών που θα ακολουθήσουν) ανήκει σε δήλωσε του βουλευτή Βοιωτίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Καλογήρου, η οποία με αδέξιο τρόπο, τυπώθηκε ακριβώς δίπλα στην (διπλωματική, γενικόλογη και αδιάφορη) του… κακότυχου Κουβέλη!

Κατά τον «απρόσεκτο» (και επιρρεπή στις κοτσάνες) Τάκη Θεοδωρόπουλο, ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να δηλώνει πως η Αυριανή καταξιώθηκε σαν έπαλξη του ελεύθερου Τύπου με τους αγώνες μέσα στην οντολογία του πολιτικού και του κοινωνικού μας γίγνεσθαι… Με το ψέμα αυτό υπό μάλης, ο συγγραφέας - αρθογράφος «στήνει» ένα ολόκληρο σκηνικό-λίβελο για να κατακεραυνώσει τον… Φώτιο Φανούριο, προσάπτοντάς του μέχρι και την κατηγορία του «μοιραίου προσώπου», διότι, όπως γράφει, εξαιτίας του έγιναν οι εκλογές του 2015, εξαιτίας του η χώρα σήμερα παραπαίει στα όρια της ανυπαρξίας! Άλλα ντ’ άλλα, της Παρασκευής το γάλα…

Όπως και να ’χει, το ολίσθημα στην προκειμένη περίπτωση ξεπερνάει τα όρια του «λάθους». Πόσο μάλλον όταν ακόμη δεν έχει «βγει» να ζητήσει συγνώμη από τους αναγνώστες του (αλλά κυρίως από τον πολλαπλά θιγόμενο Φώτη Κουβέλη) για το ψέμα και την παραπληροφόρηση.

Εκτός κι αν σε αυτού του είδους τις «αποστολές», οι δεοντολογίες αποτελούν γράμμα κενό. Καθότι, «κενός» και ο ίδιος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου