Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΡΑΔΙΟ - ΠΕΙΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ (Συνέχεια...)



Για άλλη μία φορά, ο Κωστής Σιμιτσής, επέλεξε να απαντήσει σε κείμενο μου που τον αφορά, μέσω του αγαπημένου του facebook, παρακάμπτοντας επιδεικτικά τη Νέα Εγνατία. Και  αυτό συμβαίνει από έναν άνθρωπο που έχει θητεύσει στις εκδοτικές και δημοσιογραφικές διαδικασίες, από έναν άνθρωπο που «παίζει στα δάκτυλα» τα Μέσα Ενημέρωσης κι από έναν άνθρωπο που κόπτεται για «αρχές» και «δεοντολογίες». Το ότι μετά από δύο ημέρες εδέησε να απευθυνθεί και στην εφημερίδα μας (ουσιαστικά, προώθησε αυτούσιο το διαδικτυακό του post στο e-mail μας το βράδυ της Τρίτης), είναι μία… κάποια πρόοδος. Κι ως τέτοια την καταγράφω… Αντιγράφω λοιπόν την απάντηση του δημάρχου Καβάλας η οποία προέκυψε (και προκλήθηκε) από το κείμενό μου της Δευτέρας, 11 Νοεμβρίου.

Προς την εφημερίδα "Νέα Εγνατία"

Σας στέλνω το παρακάτω κείμενο, σε απάντηση των αμετροεπών σχολίων και χαρακτηρισμών του συνεργάτη σας, Μπάμπη Γαμβρέλη, που δημοσιεύθηκαν στο φύλλο σας της 11.11.2013.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο είθισται οι δημοτικοί σύμβουλοι, ιδίως της μειοψηφίας, να υποβάλλουν ερωτήσεις προς τον δήμαρχο ή τους αντιδήμαρχους για επείγοντα θέματα πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Είναι προφανές ότι καθένας φέρει την ευθύνη των επιλογών και των λεγομένων του και ότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να έχει την παραμικρή ανάμειξη στην ιεράρχηση των προβληματισμών των επερωτώντων συμβούλων. Απλώς οφείλει να απαντήσει και να είναι ειλικρινής.
Στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Ε. Παππάς και Η. Ιωαννίδης με ρώτησαν για το μέλλον του δημοτικού ραδιοφώνου και αν προτίθεμαι να προσλάβω σε αυτό τους απολυμένους της κρατικής ραδιοφωνίας. Στη σύντομη απάντησή μου τόνισα πως είναι αδύνατο να προσληφθούν τόσοι άνθρωποι ούτε πάντως μας επιτρέπεται να προσλαμβάνουμε υπαλλήλους στον Δήμο. Και βέβαια ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως, εκτός από τους απολυμένους της κρατικής ραδιοφωνίας, υπάρχουν και οι απολυμένοι των ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 8.11.2013, η εφημερίδα "Νέα Εγνατία" έβαλε πρωτοσέλιδο τίτλο "Ξαφνικά ο Σιμιτσής θυμήθηκε το δημοτικό ραδιόφωνο" και στις μέσα σελίδες τον ίδιο τίτλο, ο οποίος όμως δεν δικαιολογούνταν από το ρεπορτάζ που τον συνόδευε (αφού το ρεπορτάζ μετέφερε σωστά τον διάλογο που είχα με τους δημοτικούς συμβούλους).
Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μου προς την αρχισυντάκτρια της εφημερίδας δεν υπήρξε ανασκευή. Αντίθετα, "πριν αλέκτορα λαλήσαι" ο γνωστός αγιογράφος – αρθρογράφος της καλής εφημερίδας Χαράλαμπος Γαμβρέλης έσπευσε να δημοσιεύσει τη Δευτέρα, 11.11.2013, κείμενο με σχόλια, χαρακτηρισμούς, συμπεράσματα στηριζόμενο αποκλειστικά και μόνο στους δύο εσφαλμένους και παραπειστικούς τίτλους.
Μήπως θα έπρεπε κάποιος περισσότερο συνετός και εχέφρων στην εφημερίδα σας να φρενάρει τον Μπάμπη στον κατήφορο, τον οποίο κατέρχεται με ολοένα και πιο αυξανόμενη ταχύτητα;

Αν ο κύριος Σιμιτσής περιμένει απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημά του περί «κατήφορου», θα τον απογοητεύσω. Μου λείπει το μέτρο σύγκρισης! Όταν με το καλό μού το βρει και μου το υποδείξει, εδώ είμαστε να του αποκαλύψω επακριβώς σε ποιο σημείο (του «κατήφορου») βρίσκομαι. Αυτό, με τη συνοδεία μίας απαραίτητης θεολογικής υποσημείωσης: ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλέτω…

Πάμε όμως στα επίδικα. Κατ’ αρχάς, εμένα δε μου «έκατσε» καθόλου καλά αυτό με τις έντονες διαμαρτυρίες προς την αρχισυντάκτρια… Μου μοιάζει ολίγον άκομψο και… τσαμπουκαλέ. Ιδίως όταν συνοδεύεται και από άλλου είδους «συμβουλές», «παραινέσεις» και… «απειλές». Μένει να προκληθώ για να επανέλθω.

Είναι φανερό ότι κύριος Σιμιτσής δεν αποδέχεται τον τίτλο του ρεπορτάζ, θεωρώντας ότι είναι παραπλανητικός και υπονομευτικός, καθώς, όπως λέει, δεν απηχεί τα όσα (κατ’ αυτόν σωστά) περιέχονται στη συνέχεια. Και την ένστασή του αυτή τη «στηρίζει» στο γεγονός ότι το θέμα του Δημοτικού Ραδιοφώνου δεν ετέθη από τη Δημοτική Αρχή, αλλά από δύο Δημοτικούς Συμβούλους. Ξεχνάει όμως κάτι πολύ βασικό. Ότι τις ειδήσεις και τον «δημοσιογραφικό ρυθμό» στα προ ημερησίας θέματα, τον δίνουν συνήθως οι απαντήσεις του ιδίου. Και, κατά συνέπεια, από αυτές πηγάζουν και οι τίτλοι των επόμενων ημερών. Άρα, εκείνο που πρώτα θα πρέπει να αξιολογήσει ο κύριος Σιμιτσής, είναι αν η απάντηση που έδωσε στο Βαγγέλη Παππά και τον Ηλία Ιωαννίδη προϊδεάζει για τα συμπεράσματα που ακολούθησαν.

Ποια ήταν αυτά; Ένα και μοναδικό! Ότι στις προθέσεις του δήμου είναι να λειτουργήσει το Δημοτικό Ραδιόφωνο! Απλά πράγματα. Κι όταν αυτό δε διαψεύδεται (τουναντίον, θα έλεγα), μοιραία έρχονται και τα υπόλοιπα. Ποια; Επιγραμματικά: με τι προσωπικό θα λειτουργήσει ο Σταθμός; Ποιο θα είναι το περιεχόμενό του; Ποιους θα ανταγωνιστεί; Πόσους δημοσιογράφους και παραγωγούς θα προσλάβει; Πόσο τεχνικό προσωπικό; Ποιος ο προϋπολογισμός του;

Αν ο δήμαρχος θεωρεί ότι δεν ισχύει τίποτε από αυτά, τότε προς τι η τόση «συντήρηση» του θέματος; Προς τι και η απάντηση ότι είναι αδύνατο να προσληφθούν τόσοι άνθρωποι ούτε πάντως μας επιτρέπεται να προσλαμβάνουμε υπαλλήλους στον Δήμο. Και βέβαια ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως, εκτός από τους απολυμένους της κρατικής ραδιοφωνίας, υπάρχουν και οι απολυμένοι των ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης… Γιατί, αν όλο αυτό το «σκεπτικό» δεν παραπέμπει ευθέως σε «προεκλογικό παιχνίδι» στις πλάτες των δεκάδων (πια) άνεργων και απολυμένων δημοσιογράφων της πόλης, τότε ποιο;

Για να μην το «κουράζω» άλλο. Αν ο κύριος Σιμιτσής προτίθεται να λειτουργήσει ή όχι το Δημοτικό Ραδιόφωνο, οφείλει να βγει και να το δηλώσει επίσημα. Όσο επιμένει να το «κουκουλώνει» και να το «σέρνει» με τα μνημειώδη παλαντζαρίσματά του, διαιωνίζει το κλίμα καχυποψίας και καλλιεργεί πλείστα όσα σενάρια ρουσφετολογίας. Στο χέρι του είναι να ξεκαθαρίσει το «τοπίο» από την «ομίχλη». Αμ’ έπος αμ’ έργον λοιπόν… Και εν αναμονή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου