Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΣΥΝΗΣ

Αυτή η απείρου κακογουστιάς φωτογραφία που «συνοδεύει» το σημερινό κείμενο, «κοσμούσε» την περασμένη Παρασκευή ένα ρεπορτάζ της Νέας Εγνατίας που είχε για θέμα του τη δράση ενός συλλόγου από την Κομοτηνή, με την επωνυμία «Κιβωτός Δόμνας Βιζβίζη». Για το έργο του έσπευσε ενθέρμως να μιλήσει και ο υπερτιμημένος (και διαρκώς τσαλαβουτώντας) φιλόλογος Σαράντος Καργάκος. Αυτός που, πριν από μερικά χρόνια, έγινε «ρόμπα» στους λογοτεχνικούς και ιστορικούς κύκλους, όταν «ανακάλυψε» τη «ροπή προς τον φασισμό» του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη! Για τόση αξιοπιστία μιλάμε…
 
Πάμε όμως παρακάτω, παρακάμπτοντας το εικαστικό ανοσιούργημα του ανώνυμου «καλλιτέχνη», μιας και αυτό που «τρέχει» δεν είναι θέμα αισθητικής (αυτό μας έλειπε δηλαδή), αλλά πρωτίστως ιδεολογίας. Διότι, η «αφελής αθωότητα» της τοιχογραφίας όπου (αντιγράφω από το «προφίλ» του συλλόγου) η μεγάλη ηρωίδα της Θράκης, Δόμνα Βιζβίζη, υποδέχεται σε μία «πνευματική» κιβωτό τα τέκνα του «χωροχρόνου» της πατρίδος μας…, μεταφέρει στα καθ’ ημάς όλο εκείνο το καρακατσουλιό των «εθνικών εορτών» των δικτατόρων (από τους μελανοχίτωνες του Μουσολίνι και τα Ες – Ες του Χίτλερ μέχρι την ΕΟΝ του Μεταξά και τους Άλκιμους του Παπαδόπουλου) και διά της «δυναμικής τής ασχήμιας» συμβάλλει στην ανύψωση του «εθνοχριστιανικού φρονήματος» των Θρακιωτών. Μέθοδοι δοκιμασμένοι και αποδοτικοί, ιδίως όταν απευθύνονται σε μικρόνοες και απελπισμένους. Ποια είναι όμως η διαφορά και η «λεπτομέρεια» στη συγκεκριμένη περίπτωση; Ότι όλα ετούτα διαδραματίζονται στην «καρδιά» της πιο ευαίσθητης «πολιτικής και κοινωνικής γεωγραφίας» της χώρας: στα Πομακοχώρια της Κομοτηνής. Κι εδώ ακριβώς ξεκινάει και η… περιπέτεια!
 
Πίσω από την ιδιάζουσα και άκρως επικίνδυνη ιστορία «εθελοντισμού» της «Κιβωτού», βρίσκεται το σύμβολο της νεότερης εθνικοφροσύνης. Η δασκάλα Χαρά Νικοπούλου. Άλλως, και «επίσημη αγαπημένη» των απανταχού χρυσαυγιτών και πατριδοκάπηλων. Τι «προσφέρει» η κυρία Νικοπούλου (ομού μετά του συζύγου της) μέσα από την «μη κυβερνητική» της φάμπρικα; Διαβάστε: Η σχολή απευθύνεται σε άτομα ηλικίας από «5 έως 105 ετών» και το κύριο έργο της θα είναι καθημερινά μαθήματα σχολικής προετοιμασίας, επιστημονικά σεμινάρια και ημερίδες εντελώς δωρεάν, που στόχο θα έχουν την προώθηση της πανεπιστημονικής προσέγγισης του «σκέπτεσθαι ελληνικώς», της Ελληνικής Ιστορίας και των διαχρονικών και οικουμενικών αξιών του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς και την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς σε κάθε Θρακιώτη που το έχει ανάγκη…
 
Αφήνω ασχολίαστο το περί «σχολής» (ευτυχώς που δεν την ονόμασε και του… Γένους) και μένω στο κομμάτι της «ενισχυτικής διδασκαλίας» που, κατά τα λεγόμενά της, παρέχεται στα παιδιά ένεκα της κρίσης. Ενώ λοιπόν το ενημερωτικό δελτίο μιλάει (μεταξύ άλλων) για μαθήματα ξένων γλωσσών, αποκρύπτονται δολίως οι «επίσημες προθέσεις» της κυρίας Νικοπούλου σχετικά με το μάθημα της γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία. «Συλλέγω» μερικές από το πρόσφατο παρελθόν: Προσπαθώ να τα δημιουργήσω ελληνική συνείδηση (εννοεί τα παιδιά των μουσουλμάνων)… Πρέπει όλα τα μαθήματα να διδάσκονται στα ελληνικά (Ελεύθερος Κόσμος)… Τους έκανα μάθημα για την Επανάσταση του 1821 όταν ένας μαθητής πετάχτηκε όρθιος και μου είπε ότι είναι Τούρκος. Ήρεμα, τον πήρα από το χέρι και τον πήγα στο προαύλιο κάτω από την ελληνική σημαία λέγοντάς του ότι είναι Έλληνας και βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος (Πρώτο Θέμα).
 
Κι έπειτα, ενθυμούμαι και εκείνο το απίθανο βίντεο από μία γιορτή για την 25η Μαρτίου, όπου η «μεγάλη πατριώτισσα» βγάζει λόγο στα μουσουλμανάκια για «το μήνυμα της έλευσης του Θεανθρώπου» και οι μαθητές τραγουδούν ελληνοχριστιανικά άσματα (του λευκού σταυρού σου η χάρη δυναμώνει κι οδηγεί), με αποκορύφωμα το τουρκοφαγικό ποίημα που απαγγέλλει η μικρή Εμινέ: Βάλε τους Τούρκους εμπροστά, σαν το χασάπη τα τραγιά, καπετάνιε μας λεβέντη, που όλη η Τουρκιά σε τρέμει…
 
Το ίδιο αποκαλυπτικός θα είναι και ο «συνοδοιπόρος–σύζυγος» Ιωάννης Φριτζαλάς ο οποίος, εκτός από «υπεύθυνος της Κιβωτού», αυτοσυστήνεται και ως Γεωπολιτικός και Ιστορικός ερευνητής (!!!). Λέει σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Θράκη TV: Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διεύρυνσης των πνευματικών οριζόντων και όχι στην προσφορά στείρας γνώσης επάνω στο γνωστικό της πεδίο… Όσο για τα «μαθήματα και τις διαλέξεις» για τους ενήλικες; Αυτά αφορούν στην στρατηγική αγωγή (!!!) και την εθνική διαπαιδαγώγηση όλων ημών των πολιτών ως ορθώς πολιτικά σκεπτόμενων ανθρώπων (!!!).
 
Ουσιαστικά, ο εν λόγω «μη κερδοσκοπικός» σύλλογος του ζεύγους, λειτουργεί με το ίδιο «παιδαγωγικό μοντέλο» και το ίδιο ιδεολογικό πλαίσιο που λειτουργούν και τα διάσπαρτα «σχολεία» της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές της Αθήνας. Ίδιες ανιστόρητες υπερβολές και συγχύσεις, ίδιο φυλετικό μίσος, ίδιες γραφικότητες, ίδια κηρύγματα, ίδιοι αφορισμοί. Εδώ όμως με μία προφανή εξέλιξη: τα «μαθήματα» δεν εκστομίζονται από ξυρισμένους τραμπούκους και νυχτόβιους μαχαιροβγάλτες, αλλά από… δόκτορες και αξιωματικούς. Από γλυκολαλούντες «χριστιανούς» και  από μελιστάλαχτους «πατριώτες». Με λίγα λόγια, μιλάμε για μία άρτια οργανωμένη διείσδυση του «πνεύματος» της μισαλλοδοξίας και του υπερεθνικισμού στον ταλαιπωρημένο χώρο της μειονότητας και, μάλιστα, διά του πιο ύπουλου προσηλυτισμού: αυτού που στοχεύει ολόισια στην «ελληνοχριστιανοποίηση» των μικρών μουσουλμάνων!
 
Ας μην έχουμε καμία αυταπάτη: η κυρία Νικοπούλου βρίσκεται σε «διατεταγμένη υπηρεσία». Μπορεί το «αρχικό της κίνητρο» να παραπέμπει σε… αρπαγμένη που έχει υποστεί εναέριους ψεκασμούς, αλλά η συνέχεια της δράσης της, πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί «άλλη μία πονεμένη γραφικότητα μέσα στις τόσες». Και όσο το «πλήρωμα της κιβωτού» της διευρύνεται με «διάφορους» ένστολους, απόστρατους, αστυνομικούς και... στρατηγικούς συμβούλους του στυλ (μα στη κυριολεξία «του στυλ») Νίκου Λυγερού, τόσο θα «χοντραίνει» και το παιχνίδι της αποσταθεροποίησης.
 
Κι άντε μετά να δούμε ποια κιβωτό θα βρούμε εμείς για να σαλπάρουμε μέσα στις θύελλες που σπέρνουν οι άνεμοι της Χαράς από τις οροσειρές της Ροδόπης.
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου