Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΦΟΥΜΑΡΟΝΤΑΣ... ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ



Το να μπουκάρουν ένας αστυνομικός κι ένας υπάλληλος της υγειονομικής υπηρεσίας στις τουαλέτες τριών Λυκείων της πόλης για να διαπιστώσουν αν παραβιάζεται ο… αντικαπνιστικός νόμος, συνιστά τεράστια κοινωνική και πολιτική αυθαιρεσία. Και ως πράξη (δε λέω ως σκέψη, γιατί εκεί… καίγεσαι) αποτελεί την πιο ακραία μορφή ελέγχου σε έναν ευαίσθητο χώρο, όπως είναι αυτός του Δημόσιου Σχολείου.

Η πλάκα (ή το τραγικό;) είναι ότι ΚΑΙ στους χώρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας ΚΑΙ στις Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται στο κτίριο του Διοικητηρίου, τα… ντουμάνια από τους θεριακλήδες αστυνομικούς και υπαλλήλους πάνε κι έρχονται! Εκεί ο νόμος έχει «άσυλο»; Ή τα πρωτοπαλίκαρά του απαλλάσσονται από τη δίωξη λόγω… κουραστικού ωραρίου;

Οπότε –και εδώ έχει απόλυτο δίκαιο το ΚΚΕ– η εισβολή σε τρεις σχολικές μονάδες όχι μόνον ήταν εντελώς υποκριτική (σιγά μη νοιάζονται τα ατομάκια για την υγεία των μαθητών), αλλά κυρίως –και πάνω απ’ όλα– βιαίως αντιδημοκρατική.

Το τελευταίο το διαπιστώνει κανείς κι από τον τρόπο με τον οποίο έγινε η εισβολή! Χωρίς να ενημερώσουν τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς να περάσουν πρώτα από τα γραφεία των Λυκειαρχών και των καθηγητών, χωρίς καν να μπουν στον κόπο (λέξη κι αυτή, ε;) να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό που ασχολείται με την «εφηβική ιδιαιτερότητα» και με ό,τι αυτή «κουβαλάει» από τις ψυχολογικές της επιδράσεις, την «έπεσαν» στις τουαλέτες (άραγε των αγοριών ή των κοριτσιών;) για να πιάσουν τους μεγάλους παραβάτες!

Επειδή εκτός από «πράξη καφρίλας» (αναρωτιέμαι: σκέφτηκε κανείς τι επιπτώσεις μπορεί να έχει ο στιγματισμός  από τέτοιου είδους… συλλήψεις;) η ενέργεια αυτή συνδέεται άμεσα με τις πρόσφατες διαθέσεις του υπουργείου Παιδείας να «ελέγξει» μέσω των Αστυνομικών Αρχών (πάει να πει με τους… ασφαλίτες) τις «κινήσεις» των μαθητών (ή και των οικογενειών τους;) εντός και εκτός σχολείου. Όπερ μεθερμηνευόμενο: το πράγμα αρχίζει και χοντραίνει επικίνδυνα!

Μερικές παρατηρήσεις (και απορίες) μετά από το «συμβάν»:

Είναι απαράδεκτη έως ύποπτη η σιωπή (του κατά τ’ άλλα λαλίστατου) προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας. Συμφωνεί ή όχι ο κύριος Χεριστανίδης με αυτό που συνέβη στα σχολεία που (υποτίθεται) διοικεί; Υπάρχει κάτι που δε γνωρίζουμε; Μήπως (λέω, μήπως) υπήρξε… συνεργός; Απαντήσεις… εντός.

Μετά: πού είναι αυτή η ΕΛΜΕ, ορέ σύντροφοι; Οργανώνει την επόμενη Στάση Εργασίας; Κάποια «δυναμική 24ώρη»; Κανένα «αγωνιστικό δρώμενο» στου Καπνεργάτη; Ούτε μία ανακοίνωση, μία καταγγελία; Κάτι τέλος πάντων; Εκτός κι αν «παίζει» να μην το έχει… αντιληφθεί το γεγονός. Που πολύ πιθανόν.

Και τέλος, καμία φωνούλα από τα… κινήματα; Χαμπάρι δεν πήραν εκεί; Ή επειδή τους «βγήκε μπροστά» ο Ριζοσπάστης, είπανε να το καταπιούνε; Μωρέ, καλά μου το έλεγαν εμένα οι παλιοί. Αυτές οι γαργάρες μάς φάγανε…

Ή η μετριότητά μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου