Τρίτη 13 Μαΐου 2014

ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΠΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ



Ονομάζεται Αγιορείτικο Βήμα, αλλά το διευκρινίζω: δεν έχει καμία σχέση με την Αγιορείτικη Κοινότητα. Είναι πόρταλ ιδιωτικών συμφερόντων που διαχειρίζεται ο δημοσιογράφος Γιώργος Θεοχάρης και που, στην ουσία, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να καπηλεύεται ασύστολα τον «τίτλο», το «μύθο», το κύρος και την υπόσταση της Αθωνικής Πολιτείας. Φυσικά, δεν είναι το μόνο ηλεκτρονικό έντυπο το οποίο χρησιμοποιεί κατ’ αυτόν τον τρόπο την «επικοινωνιακή αίγλη» του Αγίου Όρους. Απλά, ο κύριος Θεοχάρης προσπαθεί να κρατήσει μία «ευδιάκριτη απόσταση» από τους διάφορους φανατικούς και θρησκόληπτους που κυκλοφορούν (λυτοί) στο ούτως ή άλλως ανεξέλεγκτο διαδικτυακό σύμπαν. Αυτό όμως το προφίλ του «σοβαρού» είναι που τον κάνει και πολλαπλά επικίνδυνο σε σχέση με τους… πειραγμένους συναδέλφους του.

Ακραίο δείγμα αυτής της επικινδυνότητας ήταν η πρόσφατη συνέντευξη του ναζιστή Κασιδιάρη, η οποία μάλιστα προβλήθηκε με τη μορφή… εξομολόγησης και με την ελκυστική διευκρίνηση: κατάθεση ψυχής από τον Ηλία Κασιδιάρη στο Αγιορείτικο Βήμα!

Το θέμα δεν είναι οι αρλούμπες του Κασιδιάρη (το Άγιο Όρος σημαίνει Ελλάδα για εμάς. Θα θεσπίσουμε ειδικά κονδύλια για το Άγιο Όρος διότι χωρίς παράδοση δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για την Ελλάδα). Καμία έκπληξη δεν κομίζουν τα γνωστά του μασκαριλίκια (εμείς εκτιμούμε τους πάντες, όχι μόνο εκείνους που μας υπερασπίζονται αλλά και τους υβριστές μας και τους επικριτές μας οι οποίοι επικρίνουν τον αγώνα της Χρυσής Αυγής). Δεν είναι ούτε οι ψευτιές του και τα «ιστορικά» του παραληρήματα που δημιουργούν εντυπώσεις (ουδεμία σχέση έχει η Χρυσή Αυγή με τα ναζιστικά σύμβολα, είμαστε οι συνεχιστές εκείνων που αντιστάθηκαν στη ναζιστική εισβολή… αυτόν τον χαιρετισμό το έκαναν όσοι αντιστάθηκαν στην ιταλική και γερμανική εισβολή. Για δείτε την έξοδο του στρατηγού Μεταξά από το Μεγάλη Βρετάνια, την 28η Οκτωβρίου του 1940. Αυτός ήταν ο επίσημος χαιρετισμός της 4ης Αυγούστου. Αλλά δεν είναι χαιρετισμός της Χρυσής Αυγής). Αναμενόμενα όλα αυτά από το θρασίμι.

Το πρόβλημα είναι αλλού. Το πώς δηλαδή ένα Μέσο Επικοινωνίας που (υποτίθεται) «διακονεί» τη χριστιανική πίστη, την αγιορείτικη παράδοση και την πνευματικότητα των πατέρων, φτάνει στο σημείο να «αγιογραφεί» τον πολιτικό μέντορα του εθνοφυλετισμού. Να του δίνει «επικοινωνιακά συγχωροχάρτια», αφήνοντάς τον να ξερνάει ανενόχλητος το φυλετικό του μίσος. Να λέει ότι δεν θα δεχθούμε δόγματα που θίγουν την ελληνική παράδοση και που φθίνουν τις δυνάμεις του Έθνους και ο δημοσιογράφος να μένει απαθής (αν όχι ευχαριστημένος) στην απόλυτη χριστιανική παραχάραξη. Δε γνώριζε άραγε ο κύριος Θεοχάρης ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καταδικάσει το φαινόμενο του εθνοφυλετισμού από το 1872;

Μαζί με αυτά, το Αγιορείτικο Βήμα «ξεπλένει» και τα «ειδωλολατρικά ανομήματα» των εγχώριων ναζιστών με τη «χαλαρότητα» αδαούς τηλεπερσόνας. Για τον κύριο Θεοχάρη, ο συγκρητιστικός, αιρετικός και νεοπαγανιστικός χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής μοιάζει να είναι ανύπαρκτος. Το ίδιο και ο θρησκευτικός πυρήνας της δολοφονικής της βίας. Οι ηλιολατρικές και παγανιστικές τελετές καθώς και η χρήση παγανιστικών συμβόλων περνάνε στο ντούκου. Αποτέλεσμα; Ο Κασιδιάρης να εμφανίζεται σαν ο «καλύτερος χριστιανός» ο οποίος «εκκλησιάζεται μακριά από τα μάτια και τις κοσμικότητες» και πως το «μεγάλο τάμα» του ίδιου και των συνεργατών του είναι να φτιαχτεί ένα λιτό άγαλμα για τον Χριστόδουλο! Που σημαίνει… δέσαμε!

Παρ’ ότι η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους δε φέρει καμία ευθύνη για όλα αυτά, έχει καθήκον και υποχρέωση να σταθεί απέναντι σε κάθε τι που –έμμεσα ή άμεσα– προσβάλλει και υπονομεύει το τεράστιο πνευματικό και λειτουργικό της έργο. Και (επιτέλους) να καταδικάσει με το «δικός της Φως» όλες τις διαδικτυακές εκτροπές που συνδέονται με το όνομά της. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η σιωπή της θα είναι συνένοχη στην καπηλεία και το… ξέπλυμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου