Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

ΣΕ "ΔΟΥΛΕΙΕΣ" ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ



Και εντελώς στα ξαφνικά, η συμπαθής Δήμητρα Τσανάκα διαπίστωσε έλλειμμα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία των δημοτών της! Το σκέφτηκε από δω, το έψαξε από εκεί, ρώτησε ειδικούς, έκανε έρευνες, και κατέληξε: το πρόβλημα θα λυθεί με την επαναλειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου! Το μοναδικό ίσως ραδιόφωνο που ανταποκρίνεται ιδανικά εις το διαχρονικόν: δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν...

Το σοβαρεύω όμως, παρακάμπτοντας τα διάφορα ευτράπελα της δημάρχου περί «τούρκικης εισβολής» στην συχνότητα του σταθμού, συν το πνευματικά φιλόδοξο σχέδιό της για... κανένα λαϊκό τραγουδάκι βρε αδελφέ!

Ποια ανάγκη ωθεί σήμερα την δημοτική αρχή να εκπέμψει οργανωμένο ενημερωτικό πρόγραμμα (κάτι που με σαφήνεια ορίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη «ταυτότητα» του Δημοτικού Ραδιοφώνου); Όσο κι αν το ψάξει κανείς, όσο καλοπροαίρετα και αν αντιμετωπίσει τις διαθέσεις της δημάρχου, δεν θα βρει ούτε μία (το τονίζω: ούτε μία!) περίπτωση που να δικαιολογεί αυτή της την απόφαση. Πρώτα γιατί δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα ενημέρωσης που αφορά τις δραστηριότητες του Δήμου (τουναντίον, ακόμη και του «ψήλου πήδημα» της διοίκησης, γίνεται είδηση) κι ύστερα, γιατί η «ψυχαγωγική γκάμα» των ιδιωτικών σταθμών, καλύπτει άνετα όλα τα... γούστα! Από τα «χύδην λαϊκά» μέχρι τα πιο «ψαγμένα» και «εκλεκτά». Οπότε το βασικό επιχείρημα, είναι «καμένο» εκ των προτέρων.

Τι μένει; Η άποψη ότι μία «περιουσία» του δήμου, παραμένει χρόνια τώρα ανενεργή και απαξιωμένη. Σωστό μεν ως προς την πρώτη της ανάγνωση, αλλά μόνο όταν η προσέγγιση γίνεται με όρους συναισθήματος. Διότι, όταν μιλάμε για «περιούσια» χωρίς να ορίζουμε το «πολιτικό της περιεχόμενο», το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να τσαλαβουτάμε σε αδιέξοδους ερασιτεχνισμούς. Και εξηγώ: ένα ραδιόφωνο που δεν λειτουργεί με «όρους αγοράς», βέβαιο είναι ότι αργά ή γρήγορα θα... βαρέσει κανόνι! Πόσο μάλλον, όταν θα έχει να αντιπαλέψει ΚΑΙ τον σκληρό (έως άγριο) ανταγωνισμό των ιδιωτικών σταθμών (που ειρήσθω εν παρόδω, πνέουν τα λοίσθια) ΚΑΙ το αρνητικό οικονομικό κλίμα που βιώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Μηδέ των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης εξαιρουμένων. Άρα, το μείζον στην υπόθεση της επαναλειτουργίας του Δημοτικού Ραδιοφώνου, είναι το (εν πολλοίς) δυσβάσταχτο κόστος του!

Επ’ αυτού, ούτε λέξη! Κανένα σχέδιο βιωσιμότητας, κανένα πλάνο λειτουργίας, κανένα οργανόγραμμα, κανένας προϋπολογισμός. Αν’ αυτών,  δηλώσεις του ποδαριού και εξαγγελίες... πλουραλισμού! Και στο «καπάκι», μία «περίεργη» δημοσίευση στο «μουλωχτό» (όπως πολύ εύστοχα τη χαρακτήρισε το Kavala News), εν είδει Δημόσιας Γνωστοποίησης! Και μάλιστα, ΜΟΝΟ σε μία εφημερίδα (την λες και χαμηλής κυκλοφορίας), ΜΟΝΟ για μία ημέρα (και αυτή... Σάββατο!) και σε απόσταση ΜΟΝΟ 6 ημερών από την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων (με τις 3 από αυτές να έχουν ήδη «φαγωθεί» από τις αργίες).

Σκανδαλάκι; Αν είσαι λίγο υποψιασμένος (και καχύποπτος) μπορείς να το πεις και έτσι. Γιατί, πέραν του «διαδικαστικού», την όλη προκήρυξη - γνωστοποίηση θα την ζήλευε και ο καλύτερος... φωτογράφος! Για του λόγου το αληθές, αντιγράφω τα επίμαχα σημεία της.

Ο ειδικός συνεργάτης της Δημάρχου, ο οποίος (ω ναι!) «θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εξειδικευμένα θέματα», πρέπει να έχει τα παρακάτω προσόντα:
α) Να είναι απόφοιτος Λυκείου. (Ερώτηση: από πότε ένας απόφοιτος Λυκείου θεωρείται «εξειδικευμένος»; Άλλαξε κάτι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και δεν πήρα είδηση;).
β) Να έχει 15ετη εμπειρία σε θέματα ηλεκτρονικού τύπου, με ειδίκευση σε θέματα ΟΤΑ. (Ερωτήσεις και σχόλια μαζί: για ποιο λόγο αποκλείονται οι έχοντες εμπειρία σε θέματα έντυπου τύπου; Θεωρούνται πιο παρακατιανοί έναντι των συναδέλφων που δουλεύουν στα άλλα Μέσα; Επίσης: υπάρχουν σήμερα δημοσιογράφοι στη Καβάλα που θεωρούνται «ειδικοί» σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης; Αν ναι, τότε μιλάμε για πολύ... προχώ κοινωνία! Τέλος, τι σχέση έχει το αντικείμενο ενός ενημερωτικού ραδιοφώνου με τις «ηλεκτρονικές εξειδικεύσεις»; Γιατί, άλλο να θεωρούνται χρήσιμες (που είναι) και άλλο να αποτελούν βασικό κριτήριο... εισόδου).
γ) Να είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. (Απορία: ας δεχτούμε ως σωστό και πρέπον να είναι ο υποψήφιος ή η υποψήφια μέλος της Ένωσης. Αυτό γιατί δεν αρκεί και «μπαίνει» παρακάτω «σφήνα» η προσκόμιση ταυτότητας μέλους του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου; Γιατί, όσο κι αν χαρακτηρίζεται «δυνητική» η προσκόμισή της, δεν παύει να δημιουργεί «πλεονέκτημα» από το πουθενά).

Δύο – τρεις επισημάνσεις: αν δεν απατώμαι, ένα ενημερωτικό ραδιόφωνο είναι εκ του νόμου υποχρεωμένο να λειτουργεί με συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων. Γνωρίζουν οι (ειδικοί) συνεργάτες της κυρίας Τσανάκα, πόσους δημοσιογράφους θα χρειαστεί για να είναι σύννομη η λειτουργία του Δημοτικού Ραδιοφώνου; Πόσους τεχνικούς; Εκτός κι αν βρεθεί ο φιλότιμος που θα... φορτίζει τον υπολογιστή! Γιατί το ακούσαμε και αυτό!

Αποτελεί ή όχι δεοντολογικό ατόπημα να προσπερνιέται τόσο άκομψα η γνώμη των δημοτικών συμβούλων για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Θα έπρεπε ή όχι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο να τον έχει το Δημοτικό Συμβούλιο; Καταργείται ή όχι το δημοκρατικό κεκτημένο όταν οι δημοτικοί σύμβουλοι θα κληθούν να ψηφίσουν επί τετελεσμένων; Και το άλλο: σκέφτηκαν ποτέ εκεί στο δημαρχείου την περίπτωση συνεργασίας του Δημοτικού Ραδιοφώνου με την ΕΡΑ Καβάλας; Ιδέα ρίχνω, κι όποιος την «έπιασε» την «έπιασε»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου