Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΥΠΕΡ ΘΗΒΑΙΟΥ ΛΟΓΟΣ



Ευτελές δείπνον ου ποιεί παροινία.
Διογένης

Φωτιά πήρε πάλι το διαδίκτυο. Για πότε βρέθηκε το «θύμα» και για πότε στήθηκαν τα «εκτελεστικά αποσπάσματα», ούτε που το κατάλαβα. Αυτήν τη φόρα (σωστότερα: ΚΑΙ αυτήν τη φορά), στο ικρίωμα των κοινωνικών δικτύων βρέθηκε ο Χρήστος Θηβαίος. Ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, τόλμησε (αυτό πού το πας;) να πει ότι μία οικογένεια δε χρειάζεται δα να τρώει κάθε μέρα αρνί, μπορεί να τη «βγάλει» και με ένα παξιμάδι, με λίγες ελιές και μία ντομάτα…

Τι το ήθελε ο έρμος! Σαν ύαινες έπεσαν επάνω του οι «στρατιώτες της ορθότητας»! Οι εξ ευωνύμου «ευαίσθητοι». Οι «βολεμένοι επαναστάτες». Μέσα σε λίγη ώρα, η «facebookική κοινότητα» πλημύρισε από τα λύματα των εκτονώσεων τους. Ο οχετός των χαρακτηρισμών τους «συνομίλησε» ευθέως με τη «φασιστική ντοπιολαλιά». Έγινε ορμητήριο ανθρωποφαγίας. Λαίλαπα κτηνωδίας.

Η αλήθεια είναι πως όταν βρεθεί κάποιος να σπάσει το κέλυφος του μύθου μας, να μας βγάλει από το κουκούλι του εφησυχασμού, να διαταράξει την ησυχία των συνηθειών μας και το βόλεμα της καθημερινότητάς μας, αυτομάτως γίνεται στόχος χλευασμού και υποτίμησης. Το αντικείμενο των ξορκισμών μας μέσα σε ένα μεσαιωνικό κρεσέντο αναθεμάτων. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, μία «διατροφική πρόταση» με παξιμάδι, ελιά και ντομάτα, μοιάζει και σαν… ντελίβερι φόβου!

Χωρίς περιστροφές: τάσσομαι υπέρ της άποψης του Θηβαίου! Πρώτα και κύρια γιατί ο συμβολισμός του λόγου του είναι άρρηκτα δεμένος με την αρετή του «λιτού βίου» (βίο που σπαταλήσαμε στην ευδαιμονική κραιπάλη και την κατανάλωση) κι έπειτα γιατί το ουσιαστικό περιεχόμενό της νοηματοδοτεί πολιτικά την επερχόμενη φτώχεια! Της δίνει «πνευματικό όχημα». Διαμορφώνει ένα συλλογικό όραμα διαβίωσης! Τίμιο, ευγενές και γενναίο. Προπάντων γενναίο!

Και το άλλο: ο Θηβαίος, μέσα σε μία (καθ’ όλα συμβολική) φράση είπε αυτό που τόσα χρόνια απέφυγε (ή δεν μπορούσε;) να εκφράσει η Αριστερά. Ότι για να βγει ο τόπος από την κρίση και να μπορέσει σιγά-σιγά να χτίσει την «εθνική του αξιοπρέπεια» με πίστη και ηθικό, θα πρέπει να «μυηθεί» στα της «πενίας οφέλη»! Με λίγα λόγια, θα έπρεπε να είχε προετοιμάσει τον λαό για τα δύσκολα που μέλλονται για να ‘ρθουν. Μόνον που κάτι τέτοιο, απαιτεί άλλα βιώματα και άλλες συνειδήσεις. Πράγματα που... δεν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου