Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΛΑΣΠΕΣ!





Το να έχεις στερέψει από ιδέες και εμπνεύσεις, κακό δεν είναι. Λίγο - πολύ, όλοι σε αυτή τη ζωή έχουμε τον κύκλο μας. Την ακμή και την παρακμή μας. Την "ανεβασιά" και τη πτώση μας. Το πρόβλημα - το μέγα πρόβλημα - είναι ο βαθμός ετοιμότητας του καθενός από εμάς, όταν έρθει η ώρα της αποχώρησης. Η στιγμή που θα κληθούμε να παραδώσουμε τη σκυτάλη και να αποτραβηχτούμε στην ιδιωτική μας οδό. Εκεί θα «μετρήσουμε». Πόσο διακριτικά και με πόση αξιοπρέπεια θα «ρίξουμε» τίτλους τέλους στο προσωπικό μας φιλμ.

Όταν δεν συμβεί αυτό, όταν πεισματικά αρνούμαστε να αποδεχτούμε την νομοτέλεια της ζωής, ένα είναι σίγουρο: στην γωνία θα παραμονεύουν η επανάληψη και η γραφικότητα. Και ένας ανίατος γεροντικός εγωισμός που θα ψάχνει διεξόδους επιβεβαίωσης. Μάταια! Στέρφα γη, μόνο αγκάθια...

Ο σπουδαίος γελοιογράφος, αυτός που επί δύο «γεμάτες» δεκαετίες μας χάρισε απίστευτες στιγμές ευφορίας, αυτός που με δύο μόνο γραμμές κατάφερνε να εκτοξεύσει τη σάτιρα σε επίπεδα υψηλής τέχνης, αυτός που με μία ατάκα του ζωντάνευε και ζωήρευε τη πολιτική, αυτός, ο πολυαγαπημένος μας Κυρ, καταφεύγει σήμερα σε απίθανες ευκολίες, μόνο και μόνο για να «συντηρεί» τον μύθο του. Ενδεχομένως και την ματαιοδοξία του «επιτυχημένου».

Μέχρις εδώ, ουδέν το μεμπτόν. Και στα όρια του «φυσιολογικού». Όταν όμως ο λόγος σου και τα εκφραστικά σου μέσα «συνομιλούν» ευθέως με το ψέμα και την λοιδορία (και όχι την υπερβολή που – ως ένα βαθμό – δικαιολογείται στη σάτιρα), τότε αρχίζουν να θολώνουν και να εξανεμίζονται οι σεβασμοί και οι εκτιμήσεις που χτίζονταν υπομονετικά μέσα στο χρόνο.

Το σκίτσο αυτό δεν είναι απλά ανορθόδοξο πολιτικά. Είναι βίαια ανήθικο. Προσβλητικό. Συκοφαντεί και διασύρει. Και το χειρότερο; «Παίζοντας» με τα μάτια και το νου των παιδιών, καθώς «εύστοχα και λειτουργικά» τοποθετημένα φάτσα – κάρτα με την λάσπη και τον γκαιμπελισμό! [1]Ναι! Γιατί λάσπη και γκαιμπελισμός είναι να τσουβαλιάζεις όλους τους επίορκους «καρφώνοντάς» τους ως παιδεραστές! Λάσπη και γκαιμπελισμός είναι να βγάζεις πορίσματα όταν δεν έχουν τελεσιδικίσει οι υποθέσεις τους από τα Πειθαρχικά Συμβούλια. Λάσπη και γκαιμπελισμός είναι να «δίνεις» τον Κατρούγκαλο ως υπεύθυνο μιας πολιτικής και διοικητικής στρέβλωσης, όταν και οι πέτρες το γνωρίζουν ότι ο επίμαχος νόμος έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Λάσπη και γκαιμπελισμός στα γεράματα. Κρίμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου