Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ

Θαύμα, θαύμα! Εμφανίστηκε (και φτου μην τη ματιάσω δηλαδή) η Δημοτική Επιτροπή Νεότητας (η φέρουσα και τον υπότιτλο Νεολαία Εθελοντισμού και Ανάπτυξης Καβάλας), καλώντας μας στη δεύτερη… υπερπαραγωγή της! Εν προκειμένω, σε αυτήν την «επικοινωνιακή σάχλα» με τις κόκκινες κορδελίτσες που κρεμάνε στο πέτο τους οι «εθελοντές» και οι «ευαίσθητοι», την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS! Κι επειδή η φαντασία τους καλπάζει, μας προέτρεψαν (καθότι και μόδα) και σε δημόσιο θεατρικό δρώμενο! Να γίνουμε, είπαν, μία «ανθρώπινη κόκκινη κορδέλα»! Με δύο λόγια, της πρωτοτυπίας το ανάγνωσμα!
 
Βγήκαν, που λέτε, κάτι καλοζωισμένοι νέοι από την εν λόγω Δημοτική Επιτροπή, έδωσαν συνέντευξη Τύπου (όχι που θα τη γλυτώναμε), διάβασαν κάτι «ανησυχητικά» στατιστικά στοιχεία, μας είπαν και ότι πρέπει να «επαγρυπνούμε» και… τέλος! Αποστολή εξετελέσθη…
 
Σωπάστε, καλά μου! Το ρίξατε στα ενημερωτικά χάπενιγκ την ώρα που οι οροθετικοί πετιούνται έξω από τα νοσοκομεία; Την «είδατε» και καλά «συγκίνηση και αγωνία» τη στιγμή που οι φυλακές και τα δικαστήρια έχουν φρακάρει από τις οροθετικές γυναίκες; Πού ήσασταν, ορέ λεβέντες, όταν ο (δικός σας;) Λοβέρδος έριχνε στους «κρατικούς καιάδες» τις εκδιδόμενες πάσχουσες, διαπομπεύοντας και στιγματίζοντάς τες για όλη τους τη ζωή; Πού αρμενίζατε όταν τα αγαπημένα σας κανάλια λιντσάριζαν καθημερινά τα πονεμένα τους σώματα και τις άδειες τους ψυχές; Πού σαλιαρίζατε όταν η ελληνική κοινωνία κανιβάλιζε ομαδόν μπροστά στον «κίνδυνο» της «υγειονομικής βόμβας» που κρέμασε (ως άλλο «κίτρινο άστρο») πάνω στα ταλαιπωρημένα τους κορμιά η κυβέρνηση Παπαδήμου; Και στο πιο «κοντινό» μας: πού είχατε εξαφανιστεί τότε που οι αντιεξουσιαστές πρόβαλαν το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Ερείπια της Ζωής Μαυρουδή;
 
Πουθενά δεν ήσασταν. Κι ούτε σας ένοιαζε. Θέαμα ήταν για σας και πέρασε. Είδηση των Οκτώ! Σχόλιο του Πρετεντέρη και του Τσίμα. Ποιος ρατσισμός, ποια ομοφοβία, ποια γκέτο, ποιο περιθώριο, ποια πορνεία. Το «θέμα» ψάχνατε να βρείτε, να «ξεπλύνετε» το ρόλο σας. Και βρήκατε το «εύκολο». Το αβανταδόρικο. Το φλούφλικο… Την κορδέλα! Αυτήν που θα σας έβγαζε από τη συλλογική σας αφάνεια και το θεσμικό σας λήθαργο. Και μεταξύ μας; Που θα σας βοηθούσε και λίγο να στήσετε κάτι από την κοινωνική σας καριέρα. Το «πολιτικό σας αύριο». Την επαγγελματική σας σταδιοδρομία.
 
Φως φανάρι η ψευτιά και η υποκρισία. Μπαμ κάνει. Κι αυτά τα τσαλαβουτήματα με τις τηλεκατευθυνόμενες κρυάδες και τους παιχνιδιάρικους συμβολισμούς, πουλήστε τα αλλού. Παλιό το «κόλπο» και το πιάσαμε. Χορτάσαμε από ακτιβισμούς του σαλονιού. Από απολίτικα σαψαλίκια. Από επετείους απονεχοποίησης. Απλά είναι τα πράγματα: απέναντι στην πιο μεγάλη πολιτική ασθένεια της παγκόσμιας ιατρικής ιστορίας, η απάντηση δεν μπορεί να είναι το ξενέρωμα μιας «ανθρώπινης κόκκινης κορδέλας».
 
Το γνωρίζω αρκετά καλά. Οι νέοι –όλοι οι νέοι– έχουν κάθε δικαίωμα στο λάθος, την ελαφρότητα, την υπερβολή, την αφέλεια. Όλοι «περάσαμε από τα χρόνια τους» και όλοι, λίγο–πολύ, τις βιώσαμε τις «παρενέργειες της νιότης». Με τους νέους όμως που απαρτίζουν την Επιτροπή Νεότητας του δήμου (ασχέτως του «πολιτικού τρόπου» με τον οποίο αυτή δημιουργήθηκε), τα δεδομένα αλλάζουν από την στιγμή που η «ατομική τους ενέργεια» διαχέεται στο «συλλογικό παράδειγμα» και γίνεται «θεσμικό πρότυπο». Εξ αυτού (και μόνον) η κριτική αποκτά άλλο περιεχόμενο και (φυσικά) δεν προσωποποιείται. Εδώ (ή σωστότερα «και εδώ»), η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκηση του δήμου. Δικό της «δημιούργημα είναι η Επιτροπή, δικά της και τα… απόνερα. Και μην ακούσω τώρα τίποτε περί «αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας» της, γιατί λίγο θέλω για να σαλτάρω και να βγω με… κορδέλα!

Δείτε εδώ http://tvxs.gr/news/sinema/online-premiera-stin-ert-gia-ntokimanter-ruins-ereipia το ντοκιμαντέρ της Ζωής Μαυρουδή  ΕΡΕΙΠΙΑ - Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης 

4 σχόλια:

  1. ΑΚΟΥΣΑΤΕ, ΑΚΟΥΣΑΤΕ!
    Ο ΚΥΡΙΟΣ ΓΑΜΒΡΕΛΗΣ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!

    Όντως θαύμα! Θαύμα που εμφανίστηκαν (επιτέλους) νέα παιδιά, που παρά το γεγονός ότι το μέλλον τους σ’ αυτή τη χώρα έχει καταστραφεί, παρόλο που όλοι είναι περισσότερο μορφωμένοι από τους ασχολούμενους με τα κοινά, παρόλο που είναι άνεργοι, αποφάσισαν να επενδύσουν προσωπικό χρόνο, κόπο, χρήμα και όρεξη, προκειμένου να προσφέρουν κάτι σ’ αυτόν τον μαύρο τόπο!

    Πρώτη φορά στην πόλη μας δημιουργείται κάτι ανεξάρτητο και συγκεντρωτικό που αγγίζει κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας, πολιτικής πεποίθησης (αυτά μας φάγανε ούτως ή άλλως) και οι κομματικές δυνάμεις έχουν τρομοκρατηθεί τόσο, που πάνω στον πανικό τους μας καθιστούν υπαίτιους για γεγονότα τα οποία συνέβησαν για εμάς, ΧΩΡΙΣ εμάς!

    Ποιος «δικός μας» Λοβέρδος και Παπαδήμος, κύριε Γαμβρέλη; Αυτοί είναι άνθρωποι και μυαλά της δικιάς σας γενιάς κι εσείς τους επιλέγατε με το δικαίωμα ψήφου που είχατε. Μια γενιά που έχει καταδικάσει τους νέους σε ανεργία, μετανάστευση, απελπισία και θυμό. Θυμό για την πολιτική, θυμό για την αδιαφορία, τα κομματικά και τα πολιτικά συμφέροντα που βάζετε πάνω από κάθετί. Γι’ αυτό και τους παραπάνω, σας τους επιστρέφουμε!

    Συγγνώμη, λοιπόν, που αποφασίσαμε μέσα από έστω μικρές πράξεις, να δείξουμε τις ευαισθησίες και τα πιστεύω μας. Μήπως η ομάδα μας θα ήταν περισσότερο αρεστή και αποδεκτή στον χώρο σας, αν είχαν διεισδύσει παραταξιακές σας νεολαίες;! Επιτέλους ξεκολλήστε τις πεπερασμένες σας απόψεις και κοιτάξτε γύρω σας!! εΘΕΛΩντισμός! Κανείς δεν μας υποχρέωσε και κανείς δεν μας υποσχέθηκε κάτι. Όταν εμείς οι «καλοζωισμένοι» στηρίζαμε τα έρμα τα φεστιβάλ από το 2005, για να έχει η Καβάλα «μας» να δείχνει κάτι από πολιτισμό, ΕΣΕΙΣ τι κάνατε; Συνεχίζατε να ψηφίζετε τα ίδια, να διαφωνείτε και να φαγώνεστε με τους γύρω σας.

    Ναι λοιπόν, είμαστε λεβέντες και μάγκες γι’ αυτά που κάνουμε! Η ύπαρξη αυτής της ομάδας είναι όντως ένα ΘΑΥΜΑ!

    Εύα Χατζηραφαηλίδου, εθελόντρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειλικρινά δεν ξέρω από που βγάλατε το συμπέρασμα ότι σας θεωρώ "υπαίτιους της κρίσης στην Ελλάδα". Γράφω κάτι τέτοιο και δεν το αντιλήφθηκα; Μέχρι να πάρω απάντηση, δύο - τρία πράγματα: Ένας θεσμός που κινείται και δρα μέσα στα πλαίσια του Δήμου, δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητος. Αν σας αρέσουν (ή σας βολεύουν) οι αυταπάτες, δεν έχετε παρά να τις απολαύσετε. Δεύτερον: Λοβέρδο και Παπαδήμο εγώ ποτέ. Εσείς; Οι γονείς σας; Οι συγγενείς σας; Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να μοιράσουμε τις ευθύνες δίκαια. Και τρίτον: καλό θα ήταν προτού μου ζητήσετε "βιογραφικό" για την προσφορά μου στον πολιτισμό, να είχατε ρωτήσει και κάποιους που σας καθοδηγούν και σας προμοτάρουν. Κάτι θα είχαν να σας διηγηθούν.

      Διαγραφή
    2. Οι αίροντες τις αμαρτίες των γονέων, συγγενών, φίλων και δεν συμμαζεύεται δηλαδή!!! και όλα αυτά σε παιδιά δεκαπεντάχρονα, δεκαεξάχρονα άντε και εικοσιπεντάχρονα που τόλμησαν να δηλώσουν παρόντες εθελοντές !! Δεν ντρεπόμαστε, λέω εγώ, που έχουμε ακόμη τα μούτρα να απευθυνόμαστε σ΄ αυτά τα παιδιά και με τέτοιο ελεεινό κείμενο από έναν και καλά στοχαστή, με τον πλέον παλαιοκομματικό λόγο, που δεν κατάλαβε ότι όλα αυτά προκαλούν στη νεολαία εμμετικές καταστάσεις!!! Τόσο κομματική μικροψυχία, μεγάλε?? Μήπως πρέπει να ζητήσουν και συγγνώμη γιατί τάραξαν τα λιμνάζοντα θολά νερά του χώρου σας???
      Ασχοληθείτε με τη νεολαία που θέλετε να βάλετε τις παρωπίδες που φοράτε, αν και δεν νομίζω να υπάρχουν τώρα πια πολλά στρατιωτάκια, και μην ασχολείστε με τα παιδιά αυτά. Διαφυλαχθείτε δια της σιωπής σας.

      Διαγραφή
    3. Gregory T, θα σας απαντήσω μόνο με μία προϋπόθεση: να βγει η "κουκούλα της ανωνυμίας". Τολμήστε το και εδώ είμαστε...

      Διαγραφή