Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

"ΠΗΔΗΜΑ" ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ



A-π-ί-σ-τ-ε-υ-τ-ο!!! Ο Εισαγγελέας Καβάλας κύριος Ζαρκαδιάς, «συμμορφούμενος προς τα υποδείξεις» κάποιων παραληρηματικών ηθικολόγων (ή και μισόλωλων κατά την σκωπτική ντοπιολαλιά των συγχωριανών μου), διέταξε την κατάσχεση όλων των τευχών του μηνός Νοεμβρίου του εφηβικού περιοδικού U!Girl από τα σημεία πώλησης στο νομό Καβάλας, εκτιμώντας (και κατ’ επέκταση ταυτιζόμενος με το σκεπτικό της καταγγελίας της νεοεμφανιζόμενης εθνικιστικής γκρούπας Η Γενιά της Ταυτότητας) ότι με την κυκλοφορία του, συντρέχουν λόγοι αποπλάνησης των ανήλικων κοριτσιών μέσω της… πρόωρης σεξουαλικοποίησης!

Πού επάνω «πάτησε» ο κύριος Ζαρκαδιάς για να προβεί σε αυτήν την ιεροεξεταστικού τύπου απαγόρευση; Τι ήταν αυτό που τον «σκανδάλισε»; Και ποιο το ατόπημα; Θα ακουστεί εντελώς «κουφό», αλλά το «τεκμήριο ενοχής» του περιοδικού βασίστηκε σε έναν απλό… αναγραμματισμό!

Και εξηγώ: στο οπισθόφυλλο του U!Girl, υπάρχει μία καταχώρηση του βρετανικού οίκου μόδας FCUK (French Connection United Kingdom), η οποία προωθεί ένα νεανικό άρωμα κάτω από το διαφημιστικό μότο “Late Night” (αργά τη νύχτα). Όμως, αυτό που ο κάθε φυσιολογικός άνθρωπος (και άσχετα με την «καταναλωτική του αγωγή») θα το «ξεπερνούσε» ως μία συνηθισμένη (και μεταξύ μας, διόλου ευρηματική) επικοινωνιακή ατάκα, στο «ακατοίκητο» των «σεμνότυφων» της Γενιάς Της Ταυτότητας, πήρε διαστάσεις υστερίας, υπό τον φόβο… μαζικής εκπόρνευσης των κορασίδων μας!   

Πώς επετεύχθη ο συνειρμός; Μα, με μία απλή μετακίνηση του «c» της ετικέτας FCUK, από τη δεύτερη στην τρίτη θέση, έτσι ώστε να δηλώνει… πήδημα. Όπερ μεθερμηνευόμενο: πηδηχτείτε αργά τη νύχτα!

Με αυτό το φαιδρό (και καθ’ όλα «ψεκασμένο») επιχείρημα, ο Εισαγγελέας Καβάλας έκρινε ότι μέσω της συγκεκριμένης διαφήμισης (και κατά συνέπεια και του ίδιου του περιοδικού), δε θα μείνει ελληνοπούλα παρθένα ούτε για δείγμα! Και για όσους έχουν αμφιβολίες (ή και βρίσκονται υπό την επιρροή του… εωσφόρου), ιδού και η «επιστημονική τεκμηρίωση» από τον αυτοσυστηνόμενο «ερευνητή» της Γενιάς Της Ταυτότητας:

Η πρόωρη σεξουαλικοποίηση των μικρών κοριτσιών είναι προχωρημένη σε αρκετές ευρωπαικές χώρες, ενώ στην Αμερική ήδη από το 2007 η American Psychological Association  έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καταγράφοντας τεκμηριωμένες συνέπειες της αυτο-αντικειμενοποίησης και σεξουαλικοποίησης που έχουν εντοπιστεί σε κορίτσια νεαρής ηλικίας, που κυμαίνονται από διάσπαση της προσοχής κατά τη διάρκεια ψυχικών εργασιών και διατροφικές διαταραχές, μέχρι και το ότι λιγότερες γυναίκες ακολουθούν σταδιοδρομία στα μαθηματικά και την επιστήμη.

Όπως καταλαβαίνετε, το πρόβλημα δε βρίσκεται στις φαιδρότητες και τα φοβικά σύνδρομα των σαλταρισμένων της νεόκοπης ομάδας. Και ειλικρινά, ελάχιστα (έως καθόλου) θα μας απασχολούσαν οι συνομωσιολογικές εξάψεις των μελών της (τόσες και τόσες «κυκλοφορούν» άλλωστε στο διαδικτυακό σύμπαν), αν σε αυτές δεν ερχόταν να «στοιχηθεί» ένας ανώτατος λειτουργός της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο οποίος –πέρα από τη «μπανανόφλουδα» του αναγραμματισμού– «γλίστρησε» και σε ένα «παιδοφιλικό σενάριο» αφόρητου (και χοντροειδέστατου) λαϊκισμού. Και αναρωτιέμαι: πρόκειται για δείγμα «νομικής προχειρότητας» ή για έναν «πηγαίο συντηρητισμό» στα όρια παραεκκλησιαστικού σεχταρισμού;

Απορίας άξιον: γιατί άραγε ο κύριος Ζαρκαδιάς δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία και για τα κοριτσάκια των τηλεοπτικών διαφημίσεων; Δεν έχει προσέξει άραγε τα (καθοδηγούμενα) ηδυπαθή λικνίσματά τους προς άγραν… καταναλωτικής πελατείας; Δεν είδε πώς «χρησιμοποιούνται» στα διάφορα «παιδικά σόου»; Αγνοεί την «προώθησή» τους στην «καλλιτεχνία» μέσω «παιδικών καλλιστείων»; Ή μήπως να του θυμίσω τις «ημίγυμνες τσαχπινιές» στη Eurovision Junior;

Αλλά, ξέρω. Άλλη η «προαγωγή» του Μπόμπολα, του Ψυχάρη και του Κυριακού και άλλη του U!Girl. Είναι και θέμα… ποιότητας (και άνευ… αναγραμματισμού)!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου