Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΙ ΤΣΙΓΓΑΝΟΙ



Δεν πέρασαν καλά-καλά δύο μήνες από εκείνη την «εισβολή» (επίσημα: συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση) στον οικισμό των Ρομά στο Χρυσοχώρι και προχθές (για το… καλό του χρόνου, μάλλον) οι δυνάμεις της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ξαναχτύπησαν!

Διαβάζω από το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας ότι σκοπός της επιχείρησης ήταν η διενέργεια στοχευμένων αστυνομικών ελέγχων για την πρόληψη - καταστολή της εγκληματικότητας και την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Συνελήφθη 1 ημεδαπός, προσήχθησαν 11 άτομα και έγινε έλεγχος σε 25. Παράλληλα, ελέγχθηκαν 18 οχήματα…

Επειδή μου είναι αδιάφορο το αποτέλεσμα της «στόχευσης» (με όρους τρέχουσας «αντιεγκληματικής επικοινωνίας» θα μιλούσαμε για άλλο ένα «φιάσκο»), επειδή μικρή σημασία έχουν τα «ευρήματα» από το μεθεόρτιο ντου (τι να πει κανείς για τέσσερεις [4] παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, μία [1] παράβαση Τελωνειακού Κώδικα και για την κατάσχεση 680 γραμμαρίων ακατέργαστου καπνού και ουχί χασισιού, όπως έσπευσαν να διαδώσουν τα διάφορα τζιμάνια της ιντερνετικής δημοσιογραφίας) και επειδή με κάτι τέτοιες «σκηνοθεσίες» δεν πατάσσεται καμία εγκληματικότητα, εισέρχομαι στο επίδικο.

Ξεκαθαρίζω: σε κάθε περίπτωση, δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην Αστυνομία σε ποια μέρη της τοπικής γεωγραφίας δραστηριοποιούνται οι έκνομοι και οι παράνομοι. Ούτε βέβαια μπορώ να ισχυριστώ ότι στον εν λόγω καταυλισμό όλα είναι μέλι-γάλα και «αγγελικά πλασμένα». Αν για κάτι όμως μπορώ να βάλω το «χέρι στη φωτιά», αυτό είναι ένα: ότι εν δυνάμει, η παρανομία, βρίσκεται παντού. Από τις πιο χάι αστικές συνοικίες και τα πολυτελή θέρετρα, μέχρι τους πιο εξαθλιωμένους καταυλισμούς του κοινωνικού περιθωρίου.

Γι’ αυτό και επιμένω: ο τρόπος με τον οποίο διενεργείται (αλλά και προβάλλεται) η συγκεκριμένη επιχείρηση, εγείρει μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς διά μέσω αυτής στοχοποιούνται εκατοντάδες άνθρωποι –μεταξύ αυτών και παιδιά– ένεκα της φυλετικής τους καταγωγής, καταστρατηγούνται διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα και, το χειρότερο, ενισχύεται στο δημόσιο λόγο η «ιδεολογική ατζέντα» του φασισμού και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να καρπίσουν οι διάφορες θεωρίες περί «ακάθαρτων φυλών».

Νά γιατί τέτοιου είδους επιχειρήσεις «ξεφεύγουν» από τα στενά όρια της καταστολής και γίνονται μέρος ενός πολιτικού ιδεολογήματος, ευθέως ανάλογου με εκείνα που εδραίωσαν κάποτε τον ναζιστικό ζόφο. Το δυστύχημα; Ότι ακόμη και αυτοί οι «ευαίσθητοι» και οι «αντιφασίστες» δε βγάζουν τσιμουδιά. Προφανώς των ανθρωπίνων, προηγούνται οι εκλογές…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου