Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΟΥΣ... ΓΚΡΕΜΟΥΣ



Με τους μελισσοκόμους με συνδέουν έντονες παιδικές μνήμες. Είχα την τύχη να τους γνωρίζω από μικρός. Να τους συναναστρέφομαι από κοντά. Να τους «ζω». Να «γεύομαι» τις αγωνίες τους, τα μεράκια τους, τις περιπέτειές τους, τον μόχθο τους. Θείοι και φίλοι των γονιών μου οι περισσότεροι. Τους θυμάμαι από τις ιστορίες που διηγούνταν στις μεγάλες οικογενειακές παρέες. Στα μεθυστικά καφενεία. Το πώς έμπλεκαν τη γλυκιά παραμυθία των ταξιδιών τους με τον μαγικό κόσμος των κυψελών τους. Το «δικό τους κόσμο»! Με πόση λατρεία και σεβασμό μιλούσαν για τις μέλισσες. Τις εργάτριες, τις βασίλισσες… Μέχρι και γι’ αυτούς ακόμη τους χαραμοφάηδες τους κηφήνες! Για όλο αυτό το υπέροχο και αδιάσπαστο βασίλειο που, αιώνες τώρα, αγόγγυστα και υπομονετικά, παράγει την πιο πλούσια και την πιο γευστική τροφή του ανθρώπου. Και, χωρίς καμία αμφιβολία, την πιο… ερωτική! Το πιστεύω βαθιά μέσα μου. Οι μελισσοκόμοι είναι οι ευλογημένοι του Θεού! Οι πιο γοητευτικοί και οι πιο συγκινητικοί μεροκαματιάρηδες.

Γιατί, άνθρωποι του μεροκάματου και τα σημάδια της βιοπάλης καρφωμένα πάνω τους. Κι απ’ τη δουλειά τους τα ελέη. Το σπιτικό, το νοικοκυριό, το μεγάλωμα και οι σπουδές των παιδιών τους… Η προκοπή τους όλη!

Θα μου πείτε –και θα έχετε και δίκαιο– τι με έπιασε ξαφνικά με τους μελισσοκόμους. Προς τι οι αναδρομές και οι αναμνήσεις και μάλιστα τρεις μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές; Και πώς «μπλέκονται» τώρα αυτοί μέσα στον «προεκλογικό πυρετό»; Από πού κι ως πού πρωταγωνιστές της επικαιρότητας;

Το εύλογο των αποριών σας βρίσκει την πολιτική του απάντηση στην πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία απορρίφτηκε η τροπολογία που κατάθεσαν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Οικολόγων-Πράσινων για την υποχρεωτική σήμανση στις συσκευασίες του μελιού, της γενετικά τροποποιημένης γύρης!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι στο εμπορικό του κομμάτι, το ελληνικό μέλι εξομοιώνεται με το αντίστοιχο βιομηχανικό των άλλων χωρών και επιπλέον, χάνει το ποιοτικό του πλεονέκτημα έναντι εκείνου των τρίτων χωρών που καλλιεργείται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και εισάγεται αθρόα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπερ σημαίνει ότι ο καταναλωτής δε θα είναι σε θέση πια να γνωρίζει αν το μέλι που επιλέγει να αγοράσει και να καταναλώσει περιέχει γενετικά τροποποιημένη γύρη!

Το τραγικότερο όλων; Οι έλληνες ευρωβουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης (συν του… Ποταμιού) αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την τροπολογία και να ψηφίσουν υπέρ της σήμανσης, αφήνοντας τους μελισσοκόμους της πατρίδας τους στο έλεος των μεγάλων εταιριών! Στην ουσία, συντάχτηκαν με τα οικονομικά συμφέροντα των εισαγωγέων, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα ένα κλίμα ανταγωνισμού που στόχο έχει τη μαζική εισροή φτηνής ποιότητας μελιού από την Κίνα και τον Καναδά και, κατά συνέπεια, τη σταδιακή συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής. Τόσο απλά…

Οπότε, την Κυριακή που θα βρεθείτε ενώπιον της κάλπης και πριν την τελική σας απόφαση, πάρτε κι αυτά υπ’ όψιν σας. Με την ελπίδα ότι δεν έχουμε μεταμορφωθεί ακόμη σε… γενετικά τροποποιημένους ψηφοφόρους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου