Τετάρτη 1 Μαΐου 2013



Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ Φιλιά Εις Τα Παιδιά θα αδικηθεί βάναυσα αν από την ερχόμενη σχολική χρονιά δεν αρχίσει να διδάσκεται στα ελληνικά σχολεία. Ως μάθημα ύλης. Και ως ύψιστη πράξη σεβασμού στη συλλογική μας μνήμη. Όσοι είχαν την τύχη να το δουν στη μοναδική του προβολή, την περασμένη Πέμπτη στον Απόλλωνα, θα καταλάβουν απόλυτα αυτή μου την προτροπή.

Δυστυχώς, η τρανταχτή (έως και επιδεικτική) απουσία των αδαών, των ατάλαντων, των αμνημόνων και ημιμαθών προϊσταμένων της Εκπαίδευσης, δε μου αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Πολλώ δε μάλλον, όταν η δικιά τους ανικανότητα και ασχετοσύνη «συνομιλεί» ιδανικά με τη χρόνια αφασία των (κατ’ ευφημισμό) παιδαγωγών.

Όμως, θα επιμείνω. Με όσους συμπαραστάτες μού έχουν απομείνει, θα επιμείνω. Με τους λίγους και τους φωτισμένους. Με αυτούς που ακόμη αντέχουν να αγωνιούν, να πάσχουν, να σκέφτονται, να δακρύζουν. Με αυτούς που η τάξη τους δεν είναι «ωράριο εργασίας», αλλά πάθος και μεράκι. Τελετή και ιερουργία. Πράξη αντίστασης σε κάθε μορφή λήθης. Σε κάθε προσπάθεια ισοπέδωσης, ολοκληρωτισμού και μίσους. Προπάντων αυτού του τελευταίου. Του μίσους!

Γιατί, βουίζουν ακόμη στο μυαλό μου τα λόγια των επιζώντων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων Εβραίων. Με κυριεύει αυτό το Δεν μισώ! Και να στο λένε αυτοί που έχασαν στα κρεματόρια του ναζισμού πατεράδες, μανάδες, αδέλφια, φίλους, συγγενείς… Δεν μισώ! Να το επαναλαμβάνουν εκείνοι που έμειναν κρυμμένοι μέσα στη σιωπή μιας κάμαρας στην Τσιμισκή για δεκαοχτώ ολόκληρους μήνες… Δεν μισώ! Να το ακούς και να ‘ναι σα να έρχεται μέσα από τα βαγόνια των τραίνων που έφευγαν φορτωμένα για το ΆουσβιτςΔεν μισώ! Να στο λένε και να θέλεις να πέσεις στην αγκαλιά τους και να τους το υποσχεθείς: Δεν θα μισώ! 

Ιδού λοιπόν το Μεγάλο Μάθημα από την ταινία του Βασίλη Λουλέ! Ιδού ο μέγιστος Πολιτισμός μας, τα ακριβά μας Γράμματα, η ημετέρα μας Παιδεία. Ιδού η Μεγάλη μας Άσκηση. Να μη μισούμε.

Αυτά ας είναι τα δικά μας Φιλιά εις τα Παιδιά. Η γνώση, η ιστορία, οι μαρτυρίες, η αλληλεγγύη, η αλήθεια, η ανθρωπιά. Και συμπληρωμένα με τα υπέροχα λόγια της Ροζίνας: Έχω απαλλαγεί από το μίσος. Μισώ μόνο εκείνους που πάνε να τους μιμηθούν…

Στα σχολεία λοιπόν. Για να μη δούμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου