Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΙΖΕΚ ΣΤΟΝ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ



Ευτυχώς που ο Κεδίκογλου δεν είδε τη φωτογραφία του Σλαβόι Ζίζεκ κάτω από το πορτραίτο του Στάλιν και με την προτομή του «πατερούλη» δίπλα στο κρεβάτι του. Θα ετοίμαζε από τώρα βαλίτσες για τα γκούλαγκ! Κατά τ’ άλλα, ευτυχώς που υπάρχει και ο Κεδίκογλου και «ανεβάζει επίπεδο» στη διασκέδασή μας. Δεν τα κατάφερε με το Bravissimo, τα καταφέρνει με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι και για να υποτιμάς μια τέτοια προσπάθεια. Ειδικά στις μέρες μας…

Αλλά ας το σοβαρέψω. Καμία απαίτηση δεν είχα να γνωρίζουν οι Νεοδημοκράτες τον ιδιόρρυθμο, εκκεντρικό (και, καμιά φορά, αυτοβούλως γραφικό) Ζίζεκ. Μιλάω γι’ αυτούς τους Νεοδημοκράτες. Του Σαμαρά. Δείτε τους δικούς μας εδώ και βγάλτε συμπέρασμα. Τον έχετε εσείς τον Πασχαλίδη να διαβάζει για τον Ζακ Λαζάν; Τον Κλειτσιώτη να ξενυχτάει πάνω από το Υψηλό Αντικείμενο της Ιδεολογίας; Ή τον Μέγα Άρχοντα Ρεφερενδάριο (κατά κόσμον Γιώργο Καλαντζή) να χάνει ματσάκι του ΑΟΚ για το Η Μαριονέτα και ο Νάνος; Χλωμά, στην καλύτερη. Όλα!

Όποτε, μέσα σε αυτό το «νοητικό περιβάλλον», κάθε πολιτική υπονόμευση μέσω φιλοσοφικών και ψυχαναλυτικών υπερβάσεων, είναι αδύνατο να τύχει εκτιμήσεως και προβληματισμού. Άρα, τι απομένει στους «ιδεολογικούς απογόνους» της (για να μην ξεχνιόμαστε) Μακρονήσου, της Γυάρου, της Λέρου και του Άη Στράτη; Η χλεύη, ο θεωρητικός τυχοδιωκτισμός, τα ιστορικά τσαλαβουτήματα, η απαξίωση, η λοιδορία. Κι όταν όλα αυτά βρεθούν κάποια στιγμή αντιμέτωπα με την ανατρεπτική «ροκιά» του Ζίζεκ, συνομολογούν με τον πιο άκομψο τρόπο το μορφωτικό τους υστέρημα και την άγαρμπη ημιμάθειά τους.

Γιατί η δήλωση του Σλαβόι Ζίζεκ (η οποία παρουσιάστηκε αποσπασματική και παραποιημένη από τη μονταζιέρα του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας) είναι ολοφάνερο ότι στερείται πολιτικού καθωσπρεπισμού. Ότι «κατασπαράζει» και αυτόν, ακόμη, τον εαυτό του. Και ότι επειδή ακριβώς είναι ο Ζίζεκ (αυτό ισχύει για όσους έχουν διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του), μπορεί να «διαπραγματευτεί» την Ιστορία με τον πιο ακραίο τρόπο, έτσι ώστε να καταφέρει να «φωτίσει» μια μικρή λεπτομέρειά της μέσω της δικής του υπερβολής.

Ποια θα μπορούσε να είναι αυτή η λεπτομέρεια από τη φράση: αν οι Έλληνες πολίτες δεν υποστηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι σαν να παίρνουν εισιτήριο πρώτης θέσης χωρίς επιστροφή στα γκούλαγκ; Ότι με τη συνεχιζόμενη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα μπορεί μέσα σε λίγα χρόνια να μετατραπεί σε ένα απέραντο νεοφιλελεύθερο γκούλαγκ. Μπορεί κάποιος να μου αποκλείσει αυτήν μου την «ανάγνωση»; Ή και την «υπερβολή». Γιατί όχι;

Φυσικά, την απάντηση δε θα την αναζητήσω από κανέναν Κεδίκογλου. Είπαμε να κρατήσουμε και ένα επίπεδο. Γιατί, άλλο Ζίζεκ και άλλο… Ρούλα. Νομίζω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου