Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

-



Τον τελευταίο καιρό, διάφοροι δημοσιογράφοι (;), λογοτέχνες (;;), επηρμένοι γραφιάδες από το Protagon, τη Lifo και το Athens Voice, κομπλεξικοί μπλόγκερς και «ετοιμοπόλεμοι» likeσχολιαστές που βολοδέρνουν ανάμεσα ΔΗΜΑΡ, Δράσης, Τζήμερου, Μπίστη και εναπομείναντος ΠΑΣΟΚ, ελλείψει άλλων πολιτικών επιχειρημάτων (φούσκες ήταν και έσκασαν στα μούτρα τους) ανέλαβαν εργολαβικά την κριτική σε καλλιτέχνες που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή στην «αντιμνημονιακή όχθη».

Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, η κριτική τους δεν έχει καμία σχέση με το παραγόμενο έργο αυτών των καλλιτεχνών. Και αν, παρ’ ελπίδα, μπουν κάποια στιγμή στον κόπο να «αναμετρηθούν» με αυτό, οι αναφορές τους εξαντλούνται σε μια–δυο αράδες φρικτής επανάληψης και φαιδρής έμπνευσης. Απλούστατα: ο στόχος τους είναι να «χτυπηθούν» πολιτικά, ηθικά και επαγγελματικά. Και με κάθε μέσο και τρόπο. Τόσο, που δε διστάζουν να καταφύγουν ακόμη και σε ψευτιές και συκοφαντίες.

Υπήρξα μάρτυρας μιας τέτοιας αναιδέστατης και ξεδιάντροπης «κριτικής» όταν ένα εμπαθές κείμενο της (και καλά) ψαγμένης Βένας Γεωργακοπούλου στην Εφημερίδα των Συντακτών, κοινοποιήθηκε θριαμβευτικώς και ολοχάρως στον «τοίχο» σημαίνοντος στελέχους της τοπικής ΔΗΜΑΡ. Αντιγράφω το σημείο που αφορά σε φίλο εκλεκτό και εγκάρδιο. Λέει: γνωστός και αγαπημένος συνθέτης, που του είχε κολλήσει πριν από λίγο καιρό ότι έχουμε χούντα, δεν είχε κανένα πρόβλημα να συμμετάσχει σε φεστιβάλ που επιχορηγείται από το χουντικό κράτος και τον φορολογούμενο στα όρια της εξαθλίωσης πολίτη. Απ’ ό,τι θυμάμαι επί χούντας, αν έβριζες δημόσια τη χούντα, δεν σε καλούσε στις γιορτές της. Σε καλούσε μια βόλτα από το… τμήμα. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε χθες ραντεβού με τον χουντικό υπουργό Πολιτισμού. Ελπίζω να μην έπεσε πάνω σε άλλον υπουργό της ίδιας χουντικής κυβέρνησης, αυτόν που είχε κάνει το βρακί της γυναίκας του ωραίο τραγουδάκι…

Επειδή δε χρειάζεται να είναι κανείς και πολύ έξυπνος για να αντιληφθεί ποιον συνθέτη «φωτογραφίζει» η «πολιτιστική» Βένα σάς «δίνω» πάραυτα το όνομα του Σταμάτη Κραουνάκη για να μπούμε αμέσως και στα ουσιώδη. Διότι, άμα της αναρτήσεως (και μετά από το προσωπικό μου «χώσιμο» στα λεχθέντα της δημοσιογράφου), ακολούθησε ΔΗΜΑΡικό ποστάρισμα κατάπτυστου και αναληθούς «ρεπορτάζ» που κυκλοφορεί εδώ και καιρό στον φρουτόκαμπο του διαδικτύου. Σας κοινοποιώ τα (λέμε τώρα) «καυτά» του σημεία συνοδευόμενα από τις πρέπουσες (και μετά λόγου γνώσεως) απαντήσεις:

Αν δεν το γνωρίζατε –και κανείς μας δεν το γνώριζε– η ομάδα Σπείρα-Σπείρα που κάνει μαζί με τον Σταμάτη Κραουνάκη συναυλίες και εμφανίσεις σε μαγαζιά δεν είναι μια μουσική, άντε και θεατρική ομάδα. Είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Και ως τέτοια ευεργετήθηκε απ' την Κυβέρνηση Καραμανλή με, ούτε λίγο ούτε πολύ, 250.000 ευρώ! Μέσα σε δύο χρόνια – 250.000 ευρώ! Για ποιον άραγε λόγο; Δούλευαν αφιλοκερδώς και χρειάζονταν το κράτος για να τους πληρώνει; Δεν έπαιρναν χρήματα απ' τις εισπράξεις των παραστάσεων και των συναυλιών; Επιδότηση ανέργων (με τόσα πολλά χρήματα;).

Μέγα ψέμα! Τα χρήματα που πήρε η Σπείρα–Σπείρα ήταν τότε τρεις δόσεις των 30.000 ευρώ –και μέσα σε 4 χρόνια– από τον ΟΑΕΔ. Με αυτά τα 90.000 ευρώ πληρώθηκαν (εν μέρει) το ΙΚΑ και οι μισθοί μιας ομάδας 22 μελών και αξιοποιήθηκε μία ορχήστρα με μουσικούς «πρώτης γραμμής» για δύο χρόνια. Την επιδότηση (και όχι επιχορήγηση) την «έκοψε» ο ίδιος ο Κραουνάκης όταν ο πασόκος από τον ΟΑΕΔ τού ζήτησε… μίζα!!! Για το τελευταίο υπάρχει επιστολή–καταγγελία του συνθέτη στην Λούκα Κατσέλη.

Λεπτομέρεια: ο χρόνος που το ΠΑΣΟΚ (πάντα από αυτό οι γκαιμπελισμοί) επέλεξε να «ξεσκεπάσει» την ιστορία των επιδοτήσεων του ΟΑΕΔ, όλως τυχαίως, συμπίπτει και με τις «αντιμνημονιακές» (και θαυμαστές) παραστάσεις του Δεν Μασάμε. Ευτυχώς, κανένας εκεί στη Σπείρα–Σπείρα δε… μάσησε τότε. Κυριολεκτικώς!

Στην αμέσως επόμενη παράγραφο, η αθλιότητα… χοντραίνει. Διαβάστε: Εκλέγεται ο Καραμανλής και βάζει τον εαυτό του Υπουργό Πολιτισμού. Ο Κραουνάκης μιλά στην Ελευθεροτυπία με κολακευτικά λόγια για το γεγονός. Αργότερα αναφέρεται στην Νατάσα Καραμανλή με τα καλύτερα λόγια. Όσο είναι κυβέρνηση ο Καραμανλής (και καθώς με την κακοδιαχείριση και την αδράνειά του οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην οικονομική καταστροφή) ο Κραουνάκης τα βρίσκει όλα καλά. Δεν αγανακτεί με την Κυβέρνηση, δεν γκρινιάζει που το κράτος σπαταλά χρήματα σε "ΜΚΟ" σα να μην υπάρχει αύριο, δεν ενοχλείται και πάρα πολύ με κάτι.

Ψεμάτων συνέχεια. Η Σπείρα–Σπείρα δεν είναι ΜΚΟ! Είναι Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, δε χρωστάει πουθενά και σε κανέναν και ο Σταμάτης Κραουνάκης διατηρεί σε αυτήν μόνον τον τίτλο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Και δεν κατάλαβα. Το ότι ο Καραμανλής (ως υπουργός Πολιτισμού) βοήθησε μια ομάδα «παγκοσμίου κλάσης» (ρωτήστε τους Άγγλους δημοσιογράφους) πιστώνεται στα αρνητικά του; Ή μήπως δεν ήξερε ότι ο Κραουνάκης δεν τον είχε ψηφίσει ποτέ; Και στα εντελώς ανθρώπινα. Ναι, ο Σταμάτης μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τη Νατάσα. Και ‘γω που είμαι και γαμώ τα αναρχοκομμούνια, με τα καλύτερα θα μιλούσα αν στον κίνδυνο να χάσω το ένα μου πόδι την είχα στο νοσοκομείο 18 ώρες το 24ωρο πάνω από το κρεβάτι μου!

Τώρα, το αν κάποιοι νομίζουν ότι η «συμφορά της χώρας» προέκυψε από την καραμανλική περίοδο, μάλλον κοιμούνται τον ύπνο το βαθύ και τον μακάριο. Καθότι και… μπουκωμένοι!

Εν κατακλείδι. Με αυτό το κείμενο δεν «υπερασπίζομαι» τον Κραουνάκη (αύριο ίσως τον Μικρούτσικο, τον Αλκίνοο, τον Κιμούλη, το Θηβαίο, τον Αγγελάκα) επειδή είναι φίλος μου. Υπερασπίζομαι την αλήθεια από το ψέμα. Τη γνώση από τη συκοφαντία. Την αξιοπρέπεια από τη λαμογιά και την κιτρινίλα. Ενίοτε και από το έντυπο και ηλεκτρονικό κατιναριό.

Και τώρα, ελεύθερα, μπορούν να πέσουν να με φάνε οι… φεμινίστριες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου