Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ



Η φτώχεια είναι βίωμα. Τελεία! Ή το «έχεις» και πορεύεσαι μαζί της με συμπεριφορές αυτοθυσίας, σεμνότητας και αγιοσύνης, ή δεν το «έχεις» και (για τα μάτια του κόσμου) κάθεσαι και εφευρίσκεις ένα σωρό πολιτικές τσαρλατανιές για να αποδείξεις ότι, σε καιρούς πλήρους κατάρρευσης, εσύ νοιάζεσαι και συμπάσχεις. Εξ αυτών, διόλου δε δυσκολεύομαι να κατατάξω στη δεύτερη κατηγορία και το πρόγραμμα ΣτηρίΖΩ που διθυραμβικώς ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου ο δήμαρχος Καβάλας. «Φωνάζει» από μόνο του ψευτιά και υποκρισία!

Σε αυτό το νεοφιλελεύθερο φιλανθρωπικό «μάρκετινγκ επιβίωσης» με τον βαρύγδουπο «υπότιτλο» Κοινωνική Δομή Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας (μετάφραση εις την κοινήν: φέξε με και γλίστρησα), δίνει το «παρών» της η γνωστή ομάδα των «ευαίσθητων» (και κολλητών) του Κωστή Σιμιτσή. Ήγουν, το γνωστό (και μη εξαιρετέο) Σωματείο που δια–πνέεται από ασίγαστο πάθος για το Παιδί και την Οικογένεια, η Ένωση Καταναλωτών (ίνα προβαίνει σε ημερήσιες ανακοινώσεις εκτόξευσης της τιμής της… μερέντας), ένα κάποιο Νομικό Πρόσωπο του δήμου με την επωνυμία Κοινωνική Αλληλεγγύη & Προσχολική Αγωγή, η περί των πάντων τυρβάζουσα Δημωφέλεια, συν τους φιλεύσπλαχνους επιχειρηματίες του (προ Public) Επιμελητηρίου. Σε όλους αυτούς, προσθέστε και τους τυπικώς οριζόμενους από το «κοινωνικόν πρωτόκολλον» της πόλης, και... κλείσαμε! Πάει να πει, τον Ιατρικό και Φαρμακευτικό σύλλογο, τον Ερυθρό Σταυρό και το Κεντρικό Ταμείο Ευποιΐας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου.

Τι θα κάνουν όλοι αυτοί; Αν δεν μπερδευτούν στη «μετάφραση», θα υποστηρίζουν όσους πλήττονται ή απειλούνται από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το πώς; Κύριος οίδε! Διότι, αδέλφια, όταν κάποιοι αρχίζουν να μιλάνε για «δομές», για «εντάξεις», για «αμοιβαιότητες», για «ομπρέλες», για «γραφεία διαμεσολάβησης» και για (κρατηθείτε) «τράπεζες χρόνου», ένα μόνο σας μένει: να πάρετε το αυγό και να αρχίσετε το κούρεμα!

Έλα όμως που με το νέο κοινωφελές εφεύρημα «παίζεται» χοντρό πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες (μα και τη συνείδηση) χιλιάδων ανήμπορων και αδύναμων συμπολιτών μας και μάλιστα (και εδώ είναι το αχρείον της υπόθεσης) σε περίοδο προεκλογικής ετοιμασίας! Και καθότι μαθημένοι χρόνια ολόκληρα στα αεριτζίδικα και τα… παρδαλά, δε θα διστάσουν να μιλήσουν ακόμη και για «ένα εκατομμύριο ευρώ που θα πέσει στη αγορά της Καβάλας» (να υποθέσω ως συμπλήρωμα σε εκείνα που «ρίχνουν» κάθε τρεις και λίγο τα κρουαζιερόπλοια;), αλλά (ω του θαύματος) και για… 29 νέες θέσεις εργασίας! Τόσο καλά…

Όμως (και πέρα από το ανήθικον του πράγματος), εδώ έχουμε να κάνουμε και με μία απίστευτη «επικοινωνιακή απάτη» του δημάρχου Καβάλας στην οποία συνδράμουν (άθελά τους; εξ ανάγκης; εν τη αφελεία τους;) άνθρωποι και φορείς εγνωσμένου κύρους και σοβαρότητας. Και το σπουδαιότερο; Με μακρόχρονο, ανεκτίμητο και αξεπέραστο φιλανθρωπικό έργο.

Τι εννοώ: ο κύριος Σημιτσής «χώνει» στο πρόγραμμα έναν κοινωνικό θεσμό (κατά την προσωπική μου γνώμη, τον κορυφαίο της πόλης), τη στιγμή που αυτός λειτουργεί αόκνως (και με όλη τη διακριτικότητα που επιβάλλουν οι χριστιανικές εντολές) εδώ και δεκαετίες. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το πολυσήμαντο Τραπέζι της Αγάπης! Δεν ξέρω αν ο κύριος Προκόπιος γνωρίζει κάτι από το «κομματικό λεξικό», αλλά αυτό που συνέβη θα μπορούσε να είναι και η επιτομή του… καπελώματος!

Αν σε αυτό το κραυγαλέο παράδειγμα προσθέσετε και τη χρησιμοποίηση των «δομών» που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν από «αρχής κρίσεως» (Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο), δεν είναι και δύσκολο να καταλάβετε τους ακριβείς λόγους για τους οποίους ήρθε και στήθηκε το εν λόγω προγραμματάκι. Όλο και κάποιον θα… υποΣτηρίΖΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου