Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ Ή ΕΠΙΛΟΓΗ;



Το είδαμε κι αυτό! Στον κατάλογο με τα 15 συν 1 έργα με κατεύθυνση τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό που περιλαμβάνει το Ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και τους πόρους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, δε θα βρείτε ΟΥΤΕ ΕΝΑ που να αφορά στη Θάσο! Την (κατά τ’ άλλα) τουριστική ναυαρχίδα της Περιφέρειάς μας! Η «απουσία» αυτή εγείρει σοβαρές πολιτικές ευθύνες, στον καταμερισμό των οποίων συμπεριλαμβάνονται ΟΛΟΙ! Και αυτοί που ασκούν εξουσία, αλλά και εκείνοι που, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, εμπλέκονται σε τούτη την… αφασία!

Και πώς αλλιώς, δηλαδή, όταν τη στιγμή αυτή που μιλάμε, οι αρχαιότητες της Αλυκής βρίσκονται σε ελεεινή κατάσταση και με τα παλαιοβυζαντινά της ερείπια να χάσκουν ασυντήρητα και απροστάτευτα, όταν η Αρχαία Αγορά στον Λιμένα «βιάζεται» από την εγκατάλειψη και την τουριστική βαρβαρότητα κι όταν το Μεταλλευτικό Συγκρότημα στα Λιμενάρια «βουλιάζει» στην αδιαφορία και την υπονόμευση…

Για να είμαι δίκαιος στο… κατηγορητήριο, το μεγάλο μερίδιο των ευθυνών γι’ αυτήν την απαράδεκτη –συνάμα και τραγική– εξέλιξη, το «κουβαλάει» ο δήμος Θάσου. Αυτός όφειλε να είχε «εντοπίσει» έγκαιρα τις ανάγκες –πολλές και σημαντικές, έτσι κι αλλιώς–, αυτός θα έπρεπε να είχε προνοήσει για τις τεχνικές λεπτομέρειες των διεκδικήσεών του και, φυσικά, αυτός που θα «πίεζε» καθημερινά για την ευόδωση των προτάσεών του. Φευ! Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του νησιού, εθισμένοι σε νοοτροπίες φτηνού παραγοντισμού και μικροπολιτικών συμπεριφορών, αδυνατούν να δουν πέρα από τη μύτη και τα χούγια τους. Ζώντας σε έναν μίζερο μικρόκοσμο, χάνουν συνεχώς την «μεγάλη εικόνα». Κατ’ επέκταση και την επαφή με το ίδιο το μέλλον.

Με την επιφύλαξη ότι κάτι πιθανόν να μη γνωρίζω –γεγονός που θα ανατρέπει και όλα τα παραπάνω– θεωρώ ότι ανάλογη με τον δήμο ευθύνη φέρει και η Αντιπεριφέρεια Καβάλας. Πόσο μάλλον όταν η Θάσος έχει και το προνόμιο να εκπροσωπείται με δικός της… έπαρχο. Εν προκειμένω, άφαντο!

Όσο για τον «λαϊκό παράγοντα»; Για τις αντιπολιτεύσεις; Τους φορείς του νησιού; Τους πολιτιστικούς συλλόγους; Άκρα του (πολιτιστικού) τάφου, σιωπή. Τρεις ημέρες από τότε που ανακοινώθηκαν τα έργα και ακόμη καμία αντίδραση, καμία διαμαρτυρία, κανένας προβληματισμός. Στην (καρα)κοσμάρα τους όλοι! Και στα… ξεφαντώματα. Γενικώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου