Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ



Επειδή με τις γιορτές των Χριστουγέννων έχω μεγάλο αισθητικό και πνευματικό πρόβλημα και επειδή τις θεωρώ μια άνοστη και βαρετή συνήθεια προσαρμοσμένη στα καταναλωτικά πρότυπα της ημετέρας Δύσης, λέω ως αντίδοτο να σας προτρέψω σε αναγνώσεις πολύτιμων και αγαπημένων βιβλίων που (ενδεχομένως) να σας απαλλάξουν από την κακογουστιά της «στημένης χαράς». Και ξεκαθαρίζω: δεν πρόκειται για κάποια «εορταστική πρόταση», αλλά για μία ανάγκη να μοιραστώ μαζί σας αγαπημένες μου ιστορίες. Έχουμε και λέμε...

Για ευνόητους λόγους, προτάσσω την εξαίσια έκδοση της Κάπα Εκδοτικής με Τα Κείμενα Των Φιλίππων, ευλογώντας κατά κάποιον τρόπο και τα... γένια μας! Συμπεριλαμβάνει τα θεατρικά έργα και τα κείμενα που, κατά παραγγελία και συνδρομεί Θοδωρή Γκόνη, γράφτηκαν για το Φεστιβάλ Φιλίππων από το 2009 έως το 2014. Σε αυτόν τον «Ωραίο Πλόο», καπεταναίοι και συνταξιδιώτες, η Λούλα Αναγνωστάκη, ο Διαμαντής Αξιώτης, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Ευριπίδης Γαραντούδης, ο Θόδωρος Γρηγοριάδης, ο Νίκος Καραγιαννακίδης, ο Αντώνης και ο Κωνσταντίνος Κούφαλης, η Γλυκερία Μπασδέκη, ο Σάκης Σεράφας, ο Μισέλ Φάις, ο Κοσμάς Χαρπαντίδης, ο Γιώργος Χρονάς.

Το Εκεί Και Πάντα Αλλού της πολυαγαπημένης μου Μαρίας Παπαγιάννη είναι η ιστορία για τη «δύσκολη εφηβεία των 40». Λεπτά γυναικεία, κεντημένη με φροντίδα παλιού εργόχειρου. Και προ πάντων; Χωρίς στάλα φεμινισμού! Γι αυτό και γεμάτη από αλήθεια.

Ξανασυστήνω το Τι Πάθος Ατελείωτο του Θωμά Κοροβίνη. Τα αφηγήματά του μουλιάζουν στις υγρασίες του Θερμαϊκού και του Βοσπόρου. Πλανιόνται στη μυσταγωγία των παθών και των ερώτων. Γνήσια τολμηρά και ατόφια σεμνά. Απλά ζωογόνα.

Το Στην Άκρη Του Φόβου (εκδόσεις Οσελότος), είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοφανέλη. Μία περιπέτεια χαραγμένη στα σύνορα της μικρής πατρίδας. Ένας «εσωτερικός πόλεμος» ποτισμένος από εμφύλια αίματα. Η νήσος Θάσος χαρτογραφημένη σε ανθρώπινες εκτάσεις.

Δύο βιβλία του Γιάννη Μακριδάκη. Το Ήλιος Με Δόντια και το Ανάμισης Ντενεκές Χιώτικες ιστορίες σε Παπαδιαμαντικά χνάρια. Γραμμένες θαρρείς πάνω σε μετέωρο χρόνο. Λυτρωτικά εύμορφες.

Το Γκιακ του Δημοσθένη Παπαμάρκου από τις εκδόσεις Αντίποδες, «έρχεται» από τη Μαλεσίνα της Λοκρίδας και περιλαμβάνει διηγήματα της «αρβανίτικης φλέβας», πλασμένα μέσα στη δίνη της μικρασιατικής εκστρατείας. Βίαια και μαζί συγκλονιστικά.

Αυτά και καλά, Ορθόδοξα Χριστούγεννα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου